eper

Melyik az epresebb?

7525

A joghurt és egyéb savanyú tejkészítmények, ahogy az élelmiszerek ezen családját nevezik, több mint négyezer éve számítanak alapvető élelmiszernek, és már történetük kezdetén a legkülönfélébb kultúrákban elterjedtek. Kedvelték Perzsiában, Egyiptomban, Törökországban és Indiában, de Észak-Európában is népes rajongótábora volt. A kelet-európai népek olyannyira rákaptak, hogy bármerre is utaztak, mindig vittek magukkal némi joghurtkultúrát, hogy ha tejhez jutnak, elő tudják állítani kedvenc tejkészítményüket. Nyugat-Európába ehhez képest jó későn, a 16. században jutott el, mégpedig I. Ferenc francia király bélproblémáinak köszönhetően. Történt ugyanis, hogy a derék uralkodó említett egészségügyi problémáira sehogy sem talált gyógyírt, mígnem a török szultán orvosa egy titkos recept alapján, juhtejből készített anyaggal meggyógyította. Persze, nem maradt sokáig titokban a recept, ugyanis az egész királyi udvarban elterjedt a joghurtivás. De mint minden divatirányzat, ez is hamar feledésbe merült, és négyszáz év kellett ahhoz, hogy ismét felfedezzék a világ ezen tájékán.

Ma már szerencsére nem kell magunkkal cipelni a joghurtkultúrát, hiszen az élelmiszeripar ha nem is tálcán, de pohárban kínálja a legkülönfélébb ízű és összetételű joghurtokat. Csak győzzön tájékozódni a szerencsétlen földi halandó a bifiduszok, probiotikumok és élő kultúrák labirintusában. Bevallom, mi kísérletet sem tettünk ilyesmire: kizárólag jelenségszinten mozogva az ízlelőbimbóinkra és az érzékszerveinkre hagyatkozva kíméletlenül végigkóstoltuk az ABC-ben fellelhető kínálatot, majd ítélkeztünk. Azért némi önmérsékletet is gyakoroltunk, ugyanis az összehasonlíthatóság kedvéért csak az eperízűeket gyűjtöttük be a polcról. Íme az eredmény!



olvass tovább

Fűszerezd a gyümölcsöket

7786

Kevés olyan ember van, aki tavasszal nem jön lázba egy marék gyönyörű színben pompázó málnától, egy tál illatos, napízű epertől, vagy nem veti rá magát a harsogó almákra. Gyümölcsökből nehéz unalomig enni magunkat, de változatosabbá tehetjük a felhozatalt, ha mondjuk egy csipetnyi fűszerrel bolondítjuk meg őket. Az eredmény olyan ízorgia, amit utána újra és újra szeretnénk átélni.

olvass tovább

Epercsodák

7804

Ha eperről van szó, csak elragadtatással tudok nyilatkozni. Amint feltűnnek a piacon a vidáman mosolygó, élénkpiros szemek, hiába vesztegetik aranyáron, muszáj vennem belőle legalább egy kis tálkányit. Nem tudom, hogy a kinézete, az íze vagy az illata van-e rám nagyobb hatással, de gyanítom, hogy a szerencsés összhatás birizgálja meg annyira az érzékeimet, hogy meg sem próbálok ellenállni a kísértésnek.



olvass tovább