energia

Segíts magadon, a rezgés is megsegít!

2498

Úgy érezzük eljött az ideje, hogy hozzáértő segítséget nyújtsunk nektek, hisz annyi kérdésünk van egészségre, lélekre, életre vonatkozóan. Megkerestem Hollós Tamás prána nagymestert, aki az én fejlődésemet is egyengeti, ossza meg velünk mindazt, amit a mindenki számára elérhető útról tudni kell, hogy meséljen az energiákról és a gyógyításról, s hogy mostantól mindenben a rendelkezésetekre álljon. Ismerjétek meg állandó szakértőnket és válaszadónkat.

Hogy kerültél kapcsolatba ezzel a természetgyógyászati vonallal, amivel most foglalkozol?
Hollywoodi történet ez. Mikor még sportolással foglalkoztam, és valami baj történt a közelemben, sérülés, fájdalom, akármi, akkor öntudatlan módon kézrátétes módszerrel elkezdtem kezelni az embereket. Jóval utána a nagymesterem mondta, előző életeimben eltöltött gyógyítói szerepeimből megmaradt emlékek vezettek erre, de mikor először találkoztam a technikával, természetesnek tűnt. Mintha mindig is tudtam volna. A sok sok energetikai ágazat közül kiválasztottam egyet, ami megtetszett, és elkezdtem vele foglalkozni, kezdetben a párom unszolására, mert mint minden rendes férfi, eleinte azt mondtam, ez hülyeség, ez nem létezik, mert nem mérhető, nem bebizonyítható. Aztán elkezdtem tapasztalni, és rájöttem, ha nem is mérhető, de tapasztalható és érezhető, ez vezetett arra, hogy próbáljam magam tovább képezni. Szerencsémre rátaláltam vagy rám talált a tibeti nagymesterem, aki maga mellé vett, és elkezdett tanítani. Sok sok tanulás előtt vagyok még.

Te mi vagy? Energetikai gyógyító? Tibeti gyógyító? Orvos? Természetgyógyász?
Annak ellenére, hogy a természetgyógyász titulust kissé lejáratták az elmúlt időben, mivel nyugaton minden pillanatok alatt kifejezetten anyagiassá válik, elveszíti fő motívumát, de mégis természetgyógyásznak vallom magam. Természetes módozatokon keresztül gyógyulnak az emberek. Az én segítségem sokszor egy pozitív energia, egy lelki eredetű behatás, de mind táplálkozásban, a mindennapi cselekedetekben való segítséget is nyújtok, természetes életmódot segítek visszaállítani, tehát természet-gyógyász vagyok.

Milyen főbb módszerekkel dolgozol?
Az ajurvéda és a holisztikus szemléletet tükrözik. Az ajurvéda azt mondja, minden okozat valamilyen okra vezethető vissza, és általában nem az okozatot, hanem az okot keressük meg és kezeljük, mert ahogy ezt megtaláljuk és rendbe tesszük, megszűnik az okozat, azaz elmúlnak a tünetek. A holisztika pedig mindig a teljes embert nézi. Nem azzal foglalkozunk, hogy valakinek a lába fáj, a lábfájásból visszavezetve az egész embert nézi, az energiarendszeren keresztül próbál olyan változtatásokat végezni, miknek következtében a lába is meggyógyul majd. A probléma gyökerét kell megtalálni, azt megszűntetve a szervezet öngyógyító mechanizmusa mindent rendbe tesz.

A különböző energetikai ágak alapjaiban ugyanazok?
Nincs új a nap alatt. Van egy energetikai rendszer, egy nagy halmaz, és minden technika ebből a halmazból veszi ki a saját magának legjobbnak ítélt dolgokat, de nincs két különböző energia. Az energia az egy, de persze az erősségek és a lokalitások lehetnek különbözőek. Mindegy, hogy csinek nevezzük vagy kínek vagy pránának vagy felettes valaminek, univerzális erőnek, egyről beszélünk.olvass tovább

Mi ez? Gyökércsakra

2607

Most, hogy már tudjuk, mik is azok a csakrák, elindulhatunk szépen sorban a hét fő energiaközpont mentén. A gyökércsakra a gerincoszlop alján, a végbélnyílás és a nemi szervek között, tehát a gáton helyezkedik el. Színe a piros, eleme a föld, bolygója a Szaturnusz, csillagjegye a bak, szimbóluma a négyszirmú lótuszvirág, szanszkrit neve pedig Muladhara. Itt lakozik, azaz innen tör föl fizikai energiánk, ez vitalitásunk központja, ez a biztonság, a túlélés, a pénz, az otthon, a munka, a tudatalatti félelmek, szorongások helye, ez az, ami minket leföldel, ami az alapot, a biztonságot adja. 

Minden csakrához különböző szervek és mirigyek valamint különböző lelki vonatkozások tartoznak, s a csakra alul illetve túlműködése, azaz az itteni energiahiány vagy energiatöbblet ezeken a területeken okozhat különböző szervi problémákat, betegségeket. A gyökércsakra szervei: vastagbél, végbél, nyirokrendszer, csontrendszer, gerinc, fogak, körmök, kiválasztás, vér- és sejtek felépítése, belső elválasztású mirigyek közül pedig a mellékvese tartozik hozzá, hormonjai a kortizon, adrenalin, noradrenalin. A gyökércsakra betegségei az életeenergia nem megfelelő kezelésével állnak összefüggésben, s a hozzá kapcsolható megbetegedések jellemzően a külső és belső stressz hatásaira vezethetők vissza.olvass tovább

Bezöldül a pápalak

2666

Legújabb pápánk folytatja a katolikus egyház történetében sok esetben progresszívnak tekinthető lépéseit, már tudjuk, hogy a bűnöket is újraértelmezte, hogy sms-ben lehet pápai áldásokat kérni, most pedig a környezetvédelem, a megújuló energiaforrások terén igyekszik példát mutatni. A Vatikán energiaellátásának egy részét ugyanis napkollektorok segítségével oldják meg, adta hírül a Reuters a napokban.

A pápai kihallgatási csarnok kupolájának 5000 négyzetméternyi területét mintegy 2400 energiagyűjtő panellal fedik be, ám ezek alulról nem lesznek láthatók, így a látvány zavartalan marad, a Szent Péter Bazilika látképe sem változik. A panelek által termelt energia több vatikáni épületet képes majd ellátni egész évben megújuló energiával.

A rendszert a német SolarPower tervezte, s segítségükkel a Pápa országa évente mintegy 250 tonna széndioxid kibocsátást előz meg, s 80 tonna annak az olajnak a mennyisége, amit tizenkét hónap alatt megspórolnak a napenergia segítségével.

Benedek pápa nem csak ezzel a lépéssel jelzi, hogy egyházát környezettudatos irányba szeretné fordítani, beiktatása óta máér tudományos konferenciát is szervezett a témában, és kimondta azt is, a kialakult helyzetért a felelőtlen emberi viselkedés felel, s felszólított mindenkit, halljuk meg végre a Föld szavát!

Mi ez? Szexcsakra

2676

A gyökércsakra után a soron következő energiaközpontunkat leggyakrabban szex csakraként emlegetik, de nemi vagy szakrális csakraként is ismerjük. Szanszkrit neve a Szvadhiszthana, melynek jelentése édes íz. Színe a narancssárga, eleme a víz, bolygója a Plútó, asztrológiai jegyei a rák és a skorpió. Mantrája a vam, érzékelése az ízlelés. A köldök és a nemi szervek között helyezkedik el, s ezen központunk magában hordozza a barátságosságot, az alapvető érzelmeket, a kreativitást, intuíciót és természetesen a szexualitást is, s itt raktározódnak gyermekkori érzelmeink, esetleges sérelmeink is, s ez a kreatívitás csakrája is.

Szerveinket illetően a nemi csakra felügyelete alatt állnak a vesék, a petefészkek, a petevezeték, a hüvely, a méh, a herék, a hímvessző és a testfolyadékok, belső elválasztású mirigyek közül pedig az ivarmirigyek. A csakra alul vagy túlműködése esetén ezen szervekben jelentkeznek zavarok, ezekhez köthető betegségek vagy panaszok mutatkozhatnak, s a tünetek igen széles skálán mozoghatnak. Mivel ez a csakránk felel folyadékháztartásunkért, tapasztalhatunk vesegyengeséget, allergiát, energiahiányt, de leggyakrabban felfúvódás, hízás, hajhullás, gombás fertőzés - különösen a nemi szerveken - , ciszták, étkezési zavarok, mellbetegség és orgazmusproblémák jelentkezhetnek. Minden tünetnek megvan a maga oka, s ha hozzávesszük, hogy a csakrák nem szemlélhetők pusztán fizikai síkon, s melléjük tesszük az érzelmi, pszichés szálat is, máris érthetővé válik az egész.olvass tovább

Egy utolsó nagy panasz

2737

Panaszkodó nemzet vagyunk, ezt tudjuk, nem is tudom, mi lenne velünk, ha egy csapásra megváltozna az egész nép, és boldog, kiegyensúlyozott, mediterrán, mosolygós attitűdöt kapnánk. Valószínűleg fölbomlana az ország. Persze baja mindenkinek van, de föltűnt már egyszer úgy igazán, hogy mennyi siránkozás hagyja el a szánkat? Keveset keresek, sokat dolgozom, fáradt vagyok, nincs időm semmire, nincs pénzem semmire, nem tudom kifizetni, csekk, számla, hitel, elvárás, BKV, köcsög volt, nem engedett be, ellenőr, esik, fúj, meleg van, hideg van, rosszul főznek, nem kedvesek, drágák, beszólt, beszólok, megbántott, megsértett, nem érek rá, borzasztó hetem volt, nem nyaraltam, nem pihentem, stb.

Pedig legtöbbünknek mindenünk megvan ahhoz, hogy mosollyal kezdhessük és azzal zárjuk a napot. Van honnan elindulni, van hova hazatérni, van mit enni, van mit viselni, és ezekkel a luxusokkal a világ kisebbik fele büszkélkedhet. Persze minden relatív, de legalább néha, legalább egy picit próbáljunk úgy tenni, próbáljuk elhinni, hogy nincs akkora nagy baj, ha a három éve vett tévét még nem tudjuk lecserélni egy újra, ha Malájzia helyett csak Szepezden nyaralunk, s ha a télikabátunk két éve ugyanaz.

Valószínűleg csak akkor tudatosul az emberben, hogy mennyit is siránkozik, ha megpróbál gátat szabni a panaszáradatnak, ha visszanyeli azt, amit oly megszokottan ki szokott okádni magából. Tegyünk egy próbát, milyen lenne az életünk, ha nem lenne benne ennyi negatív megnyilvánulás. Mától az év végéig a szerkesztőség tagjai megpróbálnak tartózkodni minden hasonló kijelentéstől. A problémák objektív közlése megengedett, de az önsajnálás és sajnáltatás, a vélt vagy valós paráinkban történő fürdőzés nem. Aki (nem) magyar, velünk tart! Most még utoljára ér kipanaszkodni magad.