emberiség

Apokalipszis most?!

2604

A vég eljövetelét csekélyke életem során rengeteg embertől hallottam megjövendölni, ki így, ki úgy látta az elkerülhetetlent. Van, aki az ufókra sózza a dolgot, van, aki gigantikus meteort vár, de van, aki a soron következő jégkorszakban hisz, de az Isten általi ítélet sincs kizárva sokak szerint. 2000-ben egyszer már vártuk, akkor nem jött. A következő dátum 2012. december 21-re van kitűzve, sőt több könyv is jelent meg ezzel kapcsolatban! Mindezt az ősi maja hitre építve, nukleáris holokausztot jövendölve, amikor egy kozmikus energiahullám megtisztítja a Földet. Érdekesen hangzik, nem?

Az emberek nagy százalékának eszébe sem jut az a lehetőség, hogy az apokalipszis nem fizikai dolgot takar. Lehet nincsenek ufók, és akkor is “hoppon maradhatunk”, ha nem jön egy meteor sem. Mi van akkor, ha a világvége egy szellemi síkon folyó dolog? Ha belegondolunk, nem tűnik hihetetlennek, elég belenézni a hírekbe, vagy hallgatni a rádiót. Háborúk, gyilkosságok, merényletek, politikai harcok, de sorolhatnám bőven napestig. Az emberek a saját, és a közelükben élők lelkét ölik meg. A kultúra és a műveltség hanyatlóban van, a hazugság mindennapossá vált, az emberek semmiből jött névteleneket bálványoznak és valóságshow-kat bámulnak esténként, majd egy könyv helyett valamilyen csili-vili bulvárlapot szorongatnak a kezükben. Logikus nem? Ehhez hozzáfűznék egy idézetet, amit nem rég találtam:

“Véleményem szerint az apokalipszis… Elsődlegesen spirituális élmény, és csak másodlagosan valamilyen külsődleges katasztrófa. Az Őrtornyok kapui… Mentális építmények. Amikor kinyílnak, nem fizikai világba eresztik be (a Sátánt), hanem a tudatalattinkba… Az apokalipszis olyan mentális transzformáció, amely be fog következni, vagy éppen most van folyamatban, most, az emberi faj kollektív tudatalattijában.” (Donald Tyson – Az énokhi apokalipszis)

Szerintem elgondolkodtató “lehetőség”, hiszen a világ nagy változásai mind szellemi alapokon nyugszanak, elég az Istenben való hitre gondolni…

Ti melyiket választanátok?


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Vége

4355

Néhány hete, egy reggeli kávézás során, egy kollégám arról mesét, hogy előző este látott a Discoveryn egy műsort, amely arról szólt, hogy miért lesz vége a világnak 2012-ben. Na jó, már intettem is le, hagyjon engem ezzel a világvége dumával, csak az én harminc évem alatt volt legalább öt világvége, ami nem következett be. Persze, csak mondta tovább, olyan hitelességgel, hogy kénytelen voltam odafigyelni a szavaira, aztán rákerestem, hogy mégis mi ez az újabb világvégét jósló hipotézis. Egy elveszett civilizáció, amiről az a hír járja, hogy alkotói nagyon-nagyon fejlett tudással rendelkeztek, bár eltűntek a süllyesztőbe, leigázták, meghódították, megsemmisítették őket. Nos, ők a maják, akik olyan pontos naptárral rendelkeztek, hogy mi a Gergely-naptárunkkal csak jelenthetünk nekik!

Megállapítás

A maja civilizáció, illetve a maja naptárak alapján a mai tudósok, elemzők azt feltételezik, hogy az idő, a világ születése, időszámításunk előtt 3114-ben kezdődött, amely egy 5125 éves ciklust ölel majd fel, tehát a ciklus vége 2012-re tehető. Pontosan meghatározott dátuma is van a ciklus végső pontjának, az év december 21. napja. Tehát 2012 december 22.-én már nem ez az általunk megszokott világ lesz. Azt, hogy mi fog történni, két síkon határozták meg: az egyik fizikális, a másik egy megfoghatatlan, egy közös szellemi síkon történő változás. A konkrét jóslat az, hogy a Napban mágneses pólusváltás következik be, ami a Föld mágneses polaritására is hatással lesz, vagyis megcserélődik. Ennek a hatása kiszámíthatatlan ,de arra számítanak, hogy rengeteget természeti katasztrófa következik be, amelynek során az emberiség kilencven százaléka elpusztul. Az emberiség szellemére vonatkozó hipotézis azt mondja, olyan hatás ér majd bennünket,  amely drasztikus változásokat idéz elő a gazdasági, a politikai és így a társadalmi életben is. Kevésbé lesz fontos a pénz, a kapitalista gondolkodásmód eltűnik, és egy szociálisan érzékenyebb társadalom fogja a Földet belakni. Szép.

Az idő

Nagy kérdés ugye, hogy most valóban 2009 van-e. A mi kultúránk szerint igen. A keresztény időszámításra átszámítva a zsidó időszámítás i.e. 3761 évvel, a római időszámítás Róma alapításával i.e. 753-mal, a buddhista időszámítás Buddha halálával i.e. 483-mal, az iszlám időszámítás a hidzsrával i.sz. 622-vel kezdődik. Ahány vallás, annyi időszámítás, miért pont a maják számolták volna úgy, a sajátos húszas számrendszerükben az időt, ahogy mi most, a keresztény kultúra alapján? Ráadásul van, aki úgy véli, hogy a középkort csak kitalálták. Ez az első, ami eszembe ötlik a nagy dátumok megidézése során. Ráadásul az elmúlt néhány ezer évben mi is vagy egy tucatszor módosítottunk az időszámítás menetén. Itt be is fejezhetnénk a cáfolatot, de azért van még néhány olyan pontja a maja kultúrához kötött jóslatnak, ami indoklásra szorul.olvass tovább

Mindennek vége

6827

Nem tudjuk, mi történt a médiával, nyilván mással vannak elfoglalva a brittudósok-rovatok vagy csak elfogyott a kreativitás, de nekünk határozottan hiányoznak a világvégejóslatok. Évek óta nem fenyegette a Földet egyszázad ezrelék esélyű, de a pánikkeltésre maximálisan alkalmas meteorbecsapódás, sehol egy sertésinfluenza kaliberű, az emberiség kiirtására minden további nélkül alkalmas vírus, vagy legalább egy újságok által is átvett, habzó szájú vallási jövendölés. Állítólag még Roland Emmerich is témahiánnyal küzd. De azért mi ne feledkezzünk meg róla, hogy bármikor eltűnhetünk a bolygónkról vagy a bolygónk tűnhet el velünk együtt. Összegyűjtöttük hát az utóbbi évek legdivatosabb világvége-forgatókönyveit.

olvass tovább

Elkorcsosulunk!

7734

Nyomulhatunk repülő autókkal, irthatjuk egymást lézerfegyverekkel, építhetünk mesterséges intelligenciát, a jövőben játszódó filmekben az egész világon csak egyvalami ugyanolyan: mi magunk. Az ember valahogy nem akar változni, bármennyire is távoli jövőbe helyezik a cselekményt az írók. Pedig köztudott, hogy kívül-belül egyre másabb alakot öltünk, generációról generációra egy kicsit új formát ad nekünk az evolúció, amelyre mi is ráteszünk néhány (pontosabban nagyon sok) lapáttal. Az nagyjából köztudott, hogy a mai ember magasabb, mint a középkori, és persze a fogai is fehérebbek, de hogy pontosan mit jelent mindez, azt csak napjainkban kezdték feltárni.

A Nobel-díjas Robert W. Fogel és csapata korokon át tanulmányozta az embert mint biológiai lényt a technológiai és a társadalmi változások tükrében. Elsősorban a nyugati világ érdekelte őket, mégpedig háromszáz évre visszamenőleg. A tizennyolcadik század elején indultak be ugyanis azok a folyamatok, amelyek a gyors és látványos változást katalizálták: az ember többet alakult háromszáz év alatt, mint az elmúlt évezredekben összesen, azaz bőven beelőztük a Darwin által kijelölt ütemet.

olvass tovább

Mindjárt hétmilliárdan vagyunk

8099

Bár hazai viszonylatban, de cikkeztünk a demográfiáról majdnem egy éve. Ami itthon aggasztó (fogyunk), az globálisan rémisztő, csak más előjellel (népesedünk). Gyorsjelentés számokban:

  • Még idén eléri a Föld népessége a hétmilliárd főt - állítja David Bloom, a Harvard professzora az ENSZ adataira támaszkodva.
  • A növekedés robbanásszerű: 1999-ben, azaz 12 éve értük el a hatmilliárdot.
  • 2050-re 2,3 milliárddal többen leszünk; ennyi (azaz 2,3 milliárd) volt a Föld népessége összesen 1950-ben.
  • A jelek szerint az emberiség meglehetősen szelektíven szaporodik: az előbb említett többlet 97 százaléka (!) a fejlődő országokban születik majd. A fejlett országok népessége stabil marad, de öregszik, egyre kevesebb aktívan dolgozó felnőttel.
  • Az évtizedes előrejelzések meglehetősen óvatosak. 2100-ra a Föld népessége akár 15,8 milliárd is lehet, ha a nők szülési kedve (lehetősége) nem csökken, de az is lehet, hogy nagy lejtmenet következik és "csak" 6,2 milliárdan leszünk.