elhízás

Laza vagy?

3382

Amennyiben alvás közben a nyak és garatizmaink ellazulnak, horkolunk. Ez anyámnál váló ok. Én sem szeretem, egyszerűen rémisztő és idegesítő. A normál, tág légutakban a levegő kellő mennyiségben, lassan is képes áramolni, így csendes alvást biztosít. Amennyiben az izmok ellazulása szűkületet okoz, nagyobb sebességgel kell áramoltatni a levegőt, hogy abból kellő mennyiség jusson a tüdőnkbe, és ekkor a laza és lágy szövetek zajosan vibrálnak. Biztosan sokatok tapasztalta már, ha a mellette alvó be volt piálva sokkal hangosabb volt az éjszaka, hiszen le volt lazulva a fazon. A pasik sokkal gyakrabban horkolnak, ennek aránya tíz az egyhez. Különböző okai vannak a laza izmoknak: túlsúly, vastag nyak, cigizés, fáradtság, testhelyzet. Sajnos tipikus betegségek is állhatnak a horkolás mögött: a magas vérnyomás, emelkedő vérnyomás, korábbi szívinfarktus vagy agyvérzés. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni abban az esetben, ha a több melléktünettel is jár a horkolás. Tehát kóros a horkolás, ha hangos, ha bármilyen testhelyzetben produkálja az illető, horkantós, szájszárazsággal ébred, éjszaka többször felkel pisilni, nyugtalanul alszik, nyaktól felfelé izzad, kialvatlan, napközben aluszékony, probléma van a memóriájával. Ha ezek közül a tünetek közül több is fennáll, előfordulhat, hogy obstruktív alvási apnoé szindrómában szenved emberünk. 

Amennyiben egy alvási periódusban öt alkalommal megtörténik a mikroébredés - tehát légzési kimaradás következik be -, akkor alakulhat ki ez a speciálisan alváshoz köthető betegség. Sajnos ennek nagyon rossz fiziológiás hatásai vannak, felborul az anyagcsere, és oxigénhiányt okozhat. Sokak szerint a horkolás lelki eredetű. Egyes vélekedések úgy tartják, a horkolásnak mély, lelki oka az, hogy az illető nappal nem mondja el a mondanivalóját, ezért éjszaka teszi ezt meg horkolás formájában, vagy egyesek ezért beszélnek álmukban. Ezt a feltételezést mi nem tartjuk túl hihetőnek. Egy amerikai kutatás kiderítette - amit már amúgy is tudtunk -, hogy nem csak a horkolóra veszélyes a zajos alvás, hanem a partnerre is. Az USA-ban több ezer olyan nőt vizsgáltak meg, akiknek párjuk horkol. Kiderült, hogy éjszakánként egy-egy órányi alvást von meg tőlük partnerük. Sajnos ez azokban az esetekben is igaz, amikor nem ébred fel az illető a horkolás zajára. 

Mit tehetünk a horkolás ellen? Számtalan módszer van. Ha túlsúlyról van szó, akár a fogyókúra is megoldást jelenthet. Ma már kaphatóak különböző tapaszok, amelyeket az orrnyeregre ragasztva állítólag megelőzik a zajos légvételt, alvás közben, de ha te mások horkolásától szenvedsz, akkor javasoljuk a füldugót! Ha háton alszik, szólj neki, hogy forduljon az oldalára, ettől legtöbbször abbamarad a zaj.

Zsírtörés

3538

A Physiomins fogyasztóközpontban jártunk, ahol alaposan kikérdeztük az ott dolgozó szakembereket. Ebben a fogyasztóközpontban több géppel kezelik az érintett felületeket, ezek rendszerint a combok, a fenék, a has és a derék tájéka, amelyek különösen hatékonyan raktározzák a zsírt. Amikor már nem bírjuk a koplalást, minden létező fogyókúrás diétát kipróbáltunk, sajog mindenünk az aerobiktól, akkor jöhet a fogyasztó program. Itt ugyanis nem csak egy gépet lehet használni, hanem egy bérlet fejében mindent kipróbálhatunk, használhatunk, amelyek számunkra hatékonyak lehetnek. Különösen szimpatikus, hogy személyre szabottan állítják össze a programot a francia fogyasztó központban, így mindenki onnan tüntetheti el a zsírt, ahonnan az a leginkább szükséges. Több mint hat gépet állítanak szolgálatba annak érdekében, hogy a legjobb formánkat hozhassuk a kezeléseket követően. Természetes hatóanyagokkal - alga, koffein -, egészítik ki a terápiát, sőt még az esetleges allergiás reakciókra is ügyelnek, így teljesen veszélytelenek ezek az eljárások.

Technika

A legérdekesebb szerkezet talán a Alphamins névre keresztelt gép, ami egy hatalmas kapszula, és meleggel, aromaterápiával serkenti a fogyasztókrém behatolását a bőrbe miközben feszesíti azt, bontja a zsírt, mindezt úgy, hogy az adott területet akár 82°C-ra is felmelegíti. Ez a gép segíti elő, hogy a fogyási folyamat beinduljon, ezért ennek használatát mindenkinek javasolják. Sikeresen alkalmazható testsúlycsökkentésre - havonta 5-12 kg érhető el minimális étrendmódosítás mellett, diéta nélkül - és páratlan módon képes a szervezetben található méreganyagok kiürítésére.

A narancsbőr rengeteg nőnek okoz problémát. Sokan hiába rendelkeznek ideális testsúllyal, a combjuk, fenekük sajnos karfiolos a mindenünnen bevitt méreganyagoknak köszönhetően. Tökéletes megoldást jelenthetnek a szalonban található gépek erre is, hisz több közülük több is rendelkezik cellulit eltüntető hatással. A Regen Tripollar RF technológia a legújabb tudományos fejlődést kínálja a cellulit és testformázás kezelésében az öregedés ellen. Már az első kezelésnél meggyőző eredményeket láthatunk. A probléma gyökerét kezeli, nem csak a tüneteket. A monopoláris és bipoláris rádiófrekvencia hatásait kombinálja, ami egyszerre kezeli a mélyen fekvő és felületi zsírrétegeket. Igen pontos bőrmelegítést végez nagyon kis energiával és fájdalommentesen, így azonnal kisimítja és feszesíti a bőrt.

És hogy a zsírsejtek valóban széttöredezzenek, az ionophorézises kezelést kell választanunk. Ez egy mikroáramos kezelés, amellyel a zsírsejtbe hatolnak a koffeinben gazdag anyagok, ezzel is elősegítve a zsírsejtek eltüntetését. A kezelés fájdalommentes, és a kezelést követően nyirokmasszázzsal kivezetik a zsírt a bőr alól. Volt, nincs.

Bármelyik programban is vegyünk részt, mindenképpen konzultáljunk előtte háziorvosunkkal, aki végezzen vérnyomásmérést, általános felmérést. Aki szívinfarktuson, agyvérzésen, esett át vagy öt éven belül volt rákos megbetegedése volt, akinek aktív herpesze van, nem vehet részt a programban - saját érdekében. A Mammut Tavaszi Divat-, Szépség- és Egészségnapok keretein belül, a Mammut II-ben lehet szakértő segítséget, tanácsadást kérni, és kipróbálni a kezeléseket.

Évezredes zavar

5740

A téma aktualitását indokolja, hogy manapság egyre gyakrabban találkozhatunk környezetünkben evészavarokkal. Leginkább fiatal középiskolások körében fordul elő, de már általános iskolás, illetve óvodás korban is megjelenhet. Mivel ezek a betegségek rendkívül nehezen felismerhetők és gyógyíthatók, gyógyulás után sokszor újra kialakulnak, továbbá a fejlődő szervezetben maradandó károsodáshoz vezethetnek, ezért lenne nagyon fontos, hogy a szülők tisztában legyenek a gyanús jelekkel. Sokszor lelki problémák állnak a hátterében, és maga a betegség egyfajta figyelemfelhívás a gyermek részéről. Ugyanilyen fontos lenne a már iskolai szinten megvalósuló prevenció, aminek alapját az egészséges táplálkozásra és helyes életmódra való nevelés képezhetné. A gyermekeknél is előforduló súlyos étkezési rendellenességek három fő csoportba sorolhatóak: a normális testtömeg fenntartásának elutasítása (anorexia nervosa), a habzsoló étkezés, majd kitisztító eljárások (bulimia nervosa), és a habzsoló étkezés kitisztítás nélkül, amely elhízáshoz vezet (habzsoló étkezési rendellenesség, túlevés).

Boszorkányság!

A legtöbb írásos emlék az anorexiáról maradt, maga a szó (an-orexis) hiányzó  étvágyat jelent. Az önéheztetésnek kezdetben vallásos magyarázatot adtak, a vezeklés egy formája volt a böjt. Az „éhező szentek” jelenléte a XIII-XIV. századot jellemezte, amikor is több szent évtizedekig csak szent ostyán élt. A XV-XVI. században a boszorkányság és az ördögi megszállottság vált az önéheztetés általános magyarázatává. Ebben az időben már ritkán tartották szentnek a koplalót. Sőt a középkor vége felé néhány éhező egyenesen a szent inkvizíció elé került boszorkányság vádjával. Úgy vélték, ahhoz, hogy valaki egy seprűnyélen a levegőben repüljön, alacsony testtömeggel kell rendelkeznie. A testtömeg méréséhez úgynevezett boszorkánymérleget használtak, (amelyet gyakran manipuláltak), így az is előfordult, hogy a kiszemelt áldozatnak „egyáltalán nem volt testsúlya”. A XVI. századtól a koplalás fokozatosan vásári látványossággá vált. Az éhezőművészek számára a koplalás jövedelemforrás lett. „Az élő csontvázak” vásárokban, cirkuszokban voltak láthatók belépődíj ellenében, azaz éhezéssel keresték meg a kenyérre valót. Ezzel egy időben az orvosi magyarázat is megjelent, innentől kezdve az önéheztetést betegségnek tartották, kivéve a politikai okokból koplaló éhségsztrájkolókat.

A bulimia kifejezés a görög „boüsz” = ökör, és a „limosz”=  étvágy szóból ered, vagyis arra utal, hogy valaki annyit bír enni, mint egy ökör. Hippokratész az i.e. IV-V. században a „boülimosz”-t beteges étvágyként különítette el a rendes étvágytól. Az önhánytatás nem új keletű dolog, az ókori rómaiak hedonisztikus lakomái még ma is híresek, a Lucullus-i lakoma, mint fogalom a mai napig használatos. Ahhoz, hogy a végeláthatatlan mennyiségű ételekkel a vendég megbirkózzon, egy külön terem állt a rendelkezésére, a vomitorium (latin szó vomit=hány), ahol is lúdtollal csiklandozva a torkát hányással könnyíthetett magán, majd üres gyomorral folytathatta a lakomát. Persze ez nem egyenértékű a mai bulimiás bűntudattal, szégyenérzettel kísért önhánytatásával, amelyet az elhízástól való félelmében követ el.

A történelem során az elhízás megítélése is jelentős változáson ment keresztül. Régen elsősorban a gazdagok „kiváltsága”, a jómód jelzője volt a túlsúly, míg a szegényeket – akik egész életükben a földeket művelték, gyakran éheztek, és bőségesen legfeljebb ünnepnapokon étkeztek – inkább a sovány, szikár testalkat jellemezte. Manapság ez a helyzet még érvényes a fejlődő országokban, de a fejlett társadalmakban soha nem látott választékot találunk az üzletek polcain, elsősorban iparilag feldolgozott, finomított, zsírban, szénhidrátban és energiában gazdag élelmiszerekből, amelyek még a szegényebb rétegek számára is elérhetők, megfizethetők. Az inaktív, kényelmesebbé váló életmód egyre nagyobb térhódítása mellett éppen ezért az elhízás szinte járványos méreteket öltött, maga után vonva a társbetegségeket is. Ezért a mai világban sokkal vonzóbb a sovány testalkat.olvass tovább

Durvább, mint a pestis

6732

Legalábbis hivatalosan ezt állítják a milliárdos kutatásokat végző szakemberek. Azért szerintem mindenkinek van tippje arra, hogy miért alakult ki nála, vagy az ismerősénél, vagy az ismerősének az ismerősénél olyan párnácska, úszógumi, szerelmi kapaszkodó vagy egyéb eufemizmussal leírható zsírköpeny, amelytől egyszerűen nem tud megszabadulni.

Először általános iskolában gondoltam bele abba, hogy kövérnek legalább olyan rossz lehet lenni, mint fogszabályzósnak. Sőt, rosszabb! Mert míg én ki tudtam venni a számból a szájpadlásos förmedvényt, addig az a négy osztálytársam – két dagi fiú és két dagi lány – nem bújhatott ki az őket beburkoló zsírköpenyből akkor sem, ha éppen lihegve próbáltak elkapni bennünket fogócska közben. Ha pedig az előbbi jelenet a csúfolódók és a kicsúfolt között zajlott le, egyenesen sajnáltam a dagi Katit vagy a kövér Andrist. Jó tíz évvel később, már egy másik város uszodájában megdöbbenve tapasztaltam, hogy a dagikat már senki nem merné piszkálni, mert lassan ők vannak többségben. Elég egy rossz szó, és kilapítják a gonoszkodó girhes osztálytársakat. Hétről hétre találkoztam az említett sportlétesítményben különböző korú gyerkőcökkel, de a tapasztalat minden alkalommal ugyanez volt: egyre több a dagi gyerek.

Illusztráció: Flickrolvass tovább

Éva almája visszaüt

7024

Nyugat-Európa más. Mások a városok, mások az ízek és mások az emberek is. Ez egy elég felszínes megállapítás, amit mindenki el tud mondani, aki valaha is járt "Nyugaton". Na, de legyünk kicsit konkrétabbak: miben is mások például a nyugat-európai emberek? Valószínűleg sokan fel tudnánk sorolni egy raklapnyi külső és/vagy belső tulajdonságot, ami viszont nekem németországi létem alatt szemet szúrt, az a derekuk volt – pontosabban az, hogy nem volt derekuk. A sokadik generációs török lányok ugyanúgy, mint a német csajok, nem szívlelhették ugyanis a feneket takaró télikabátot, rendszerint kilógott belőle a hasuk. A hideggel szembeni ellenálló képességük amúgy is megérne egy külön eszmefuttatást – elég csak a mínuszban zokni nélkül balerinatopánban flangáló angol lányokra gondolni.

Visszakanyarodva a "nyugati" testfelépítésre: a legtöbbjüknek egyenes combja és kicsi feneke volt, amire simán rácuppant a csőfarmer. A baj deréktájon kezdődött, ugyanis amíg a semmi fenékre ráment a farmer, a szorosan gombolódó nadrág fölött kibuggyant a masszív úszógumi. Nem egy lánynál láttam ilyet, de nem is száznál. Szinte minden nap összefutottam egy tucat csoportba verődött tinivel, akik hasonló jegyekkel bírtak. A fent vázolt jelenség – azaz hogy egyre több az ilyen típusú elhízással küzdő nő – létezik, tudtam meg dr. Bérczy Judittól, a Budai Endokrinközpont endokrinológus-természetgyógyász szakértőjétől.olvass tovább