egsézség

Mi ez? Levendula

1914

A levendula (Lavandula angustifolia) az árvacsalánfélék családjába tartozó félcserje, bár van ahol azt írják, hogy az ajakosvirágúak családjába tartozik. Botanikusokat kérjünk pontosítsanak a kommentekben!

A levendula virágának, szárának, leveleinek olyan erős illata van, hogy miközben anyagot gyűjtöttem a cikkhez, tiszta levendula illatú lettem. Na, jó, ez nem igaz, de mindenki tudja, hogy milyen az. Friss, de tömény, mégis könnyű és tiszta illat. Valószínűleg ennek köszönhető az az ellentmondásos tulajdonsága, hogy nyugtat, ám frissít is egyben. A levendula neve a latin eredetű – lavare – mosdani szóból ered, amely a római fürdőkultúrára utal. 

Gyógyítás

A levendulát számtalan dologra használják. A gasztronómiában édességekhez, illatos húsokhoz, és salátákhoz teszik. Gyógyteaként is használatos, idegerősítő és nyugtató teakeverékként is. Fejfájásra levendulaolajat kell hűvös párnára csepegtetni, és néhány percre ráfeküdni. Tényleg hatékony, amikor olyan szerencsém van, hogy otthon ér el a migrén, mindig ezzel csillapítom a görcsöt. Olajával a francia parasztok már a 16. században sebet gyógyítottak, férget űztek. Szárítva potpurrinak, és molylepke űzőnek kiváló. Elég egy régi harisnyát felhasználva kis zsákokba rakni, mert fantasztikus illatban tartja akár a téli cipőket és kabátokat a következő használatig. Hatóanyagai az illóolaj - linalil-acetát észter -, csersav, kumarinok, flavonoidok, és szterolok.olvass tovább

Krémezz avokádóval!

2064

Ez a gyümölcs, vagy zöldség (Persea americana) Mexikóban, a Közel-Keleten és Ázsiában honos. Héja zöld és rücskös, alakja körte, ezért néha krokodil körtének is nevezik. Az éretlen avokádó kemény, sajnos a nagyobb üzletekben ez gyakran előfordul, hiszen mint a legtöbb déligyümölcsöt, ezt is éretlenül szállítják felénk. A jó avokádó puha, na nem annyira, de mondjuk, mint egy keményebb barack. Ha nagyon érett avokádót veszel, azt még aznap fogyaszd el, de legalábbis készítsd el, mert nagyon hamar avasodik, a benne található olaj.

De mi van benne?

Az avokádó telítetlen zsírsavakból álló olajtartalma B-, C-, E- és A-vitaminokban gazdag. Az érett gyümölcs káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Szóval zsíros, de ezek egyszeresen telítettek, így a jó koleszterint növelik a szervezetünkben, kitűnő érelmeszesedésre, érszűkület enyhítésére.

Kozmetikázz

Mivel magas az olajtartalma és a bőrre jótékonyan ható, A- és E-vitamint tartalmaz, ezért kitűnő a szárazz bőre, sőt még ránctalanít is. Épp ezért, a mexikói asszonyok a fiatalság gyümölcsének is nevezik. Nem is láttam még ráncos mexikói asszonyságot, legfeljebb zsírosat.

Gasztró

Persze, hogy leginkább megenni jó az avokádót, és mivel elég húzós az ára, nem is biztos, hogy az arcodra kéne kenni, bár a legtöbb arckrémnél így is olcsóbb és nem is rákkeltő. Én legjobban az avokádókrémet szeretem pirítóssal, vagy nachos-szal, zöldségeket mártogatni bele, esetleg ropit – persze ezt csak akkor, ha tényleg semmi jobb nincs otthon. Ja, és iszonyú egyszerűen el lehet készíteni. Avokádót megpucolod, ez egyébként meglepően könnyű, félbe vágod. Ja, nem lehet elvágni, mert a kés útját állja egy hatalmas mag, de azt kikapod, majd villával könnyen összenyomkodod a gyümölcshúst.

Van, aki turmixolja, de én szeretem azokat a kis darabokat, amik megmaradnak, a hektikus nyomkodásom után. Ezután belecsavarod egy fél citrom levét, sózod, borsozod, némi fokhagyma, némi vörös, és már kész is. Ha egy kicsit krémesebbre szeretném, vagy kiadósabbra, akkor természetesen a kedvencemet teszem bele, ami a tejföl. Teheted még salátába, tészta mellé, levesbe, de semmiképpen ne főzd, mert keserű lesz.

Juli a penészölő

3594

A mai korszerű ablakok tökéletesen és légmentesen zárnak, a lakás természetes szellőzése ezzel meg is szűnt. A klímaváltozás, a talaj- és esővíz, a belső- illetve külső, a lakóterek közötti hőmérsékletkülönbség, a páratartalom mind befolyásolják a penészgomba megjelenését. A lakás hermetikusan lezárt tér lett, maximum húsz centis falakkal - a régi nyolcvan helyett -, a belmagasság megáll három méter alatt az egykori négy méter helyett, így a páraképződés sokkal intenzívebb.

Így készült

Egy lakás normális páratartalma ötven és hatvan százalék között van. Mivel mosunk, főzünk, lélegzünk, virágot locsolunk, így a páratermelés nagyüzemben folyik. A penész a széllel száll spóra formájában, hiszen gomba. Amennyiben a spóra megfelelő táplálékot és hőmérsékletet talál, hát megtelepszik, és gyors iramban szaporodni kezd. A penész nagyon rossz hatással van szervezetünkre, belégzése súlyos asztmatikus tüneteket okoz, bronchitist és reumát. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet hét éven keresztül vizsgált húszezer háztartást városban és falvakban egyaránt, és kimutatták, hogy a penészes lakásokban élő gyermekek között hatvankét százalékkal gyakoribb a bronchitis, közel hetven százalékkal az asztma és az allergiás megbetegedés, mint a száraz lakásokban élőké. olvass tovább

Rádrakom a Vénuszt!

4284

A múlt héten elkezdtem egy testszépítő szalonba járni, ahol az állapotfelmérés után nekiestek leégetni rólam a zsírt. Szó szerint, hővel, ahogy az valójában is el tud égni, de nekem moccannom sem kell. Az eljárást egy Regen nevű géppel végzik, amelynek semmi köze az ex amerikai elnökhöz.

Ez egy tripoláris rádiófrekvenciás gépezet, amely magas frekvenciát juttat a bőr mélyebb rétegeibe, így stimulálva a szöveteket, feszessé téve a húsunkat, eltűntetve a cellulitist és elégetve a zsírt, hiszen közel negyvenegy Celsius fokra melegítik azt, így minden felesleg könnyen távozik a nyirokrendszeren keresztül.

Sokan tapasztalhattuk, hogy a narancsbőr nem csak a túlsúlyosok kínja, hanem bizony a soványabbakat is gyötörheti. A Regen Rf kezelés lehetőséget ad arra, hogy egy-egy célzott területen, és ne véletlenszerűen bontsuk a zsírt. Mivel a kezelés során fokozódik a kollagéntermelés, ezért kisimulnak, regenerálódnak bőrszöveteink.

A kezelés kezdetben egy órán keresztül is tarthat. A kiválasztott testfelületre - has, comb, fenék - vivőanyagot tesznek, ami glicerin, és ezután egy három vagy öt fejjel és egy görgővel rendelkező, leginkább zuhanyrózsához hasonlító tárggyal elkezdik simogatni az érintett testfelületet, és folyamatosan mérik annak hőmérsékletét. A testünk külső hőmérséklete harminckét Celsius fok körüli, ezt kell felmelegíteni negyvenre. Minél több a zsír a bőr alatt, annál tovább tart, de néhány kezelés után természetesen már gyorsabban megy, hiszen a szövetek már edzésben vannak. Egyébként már a legelső alkalmazást követően látszik az eredmény, simább, tónusosabb testfelületek keletkeznek. A rédzsenezés után mindenképpen kell valamiféle nyirokmirigy stimuláló gyakorlatot végezni, lehet az két órányi edzés, esetleg nyirokmasszázs, vagy egyszerűen elég belebújni egy speciális nadrágba. Én ezt tettem.

Van egy levegővel működő nadrág a stúdióban, amelybe becipzároznak és kellemes nyirokmasszázst végeznek az alsó testrészeken. Ez kivezeti a vizet a sejtek közül, illetve segít az elégetett zsír elvezetésében, ami egyébként a széklettel, a vizelettel, illetve a verejtékkel távozik. Azért nagyon fontos a "mozgás" a Regen géppel történő kezelést követően, mert amennyiben a felolvasztott zsír nem képes távozni, akkor lerakódik máshol. Fontos momentum a kúra alatti napi három liter víz elfogyasztása is. Az alapeljárás semmilyen fájdalommal, kellemetlenséggel nem jár, bár én ez alatt is tudtam nyafogni, hogy unatkozom! Persze nagyon kellemesen elbeszélgettem a kezelést végző lánnyal, így ő meg is fenyegetett, hogy ha ezt nem élvezem, akkor rám rakja a Vénuszt! Ami nem más, mint egy elektromos kezelés, de erről majd legközelebb mesélek. 

Azért a víz az úr!

4493

Arra vagyok kíváncsi, te hogy élvezed a vizet, illetve mikor? Szombat éjszaka, amikor kicsit becsípve hazaértem, semmi másra nem vágytam, mint egy forró zuhanyra, ami lelazít, és utána jól alszom. Közben azon agyaltam, mennyire élvezem, ahogy a tarkómra folyatom a vizet, és egész testemen érzem a víz hőmérsékletét. Eszembe jutottak az ausztrálok, hogy nekik vízhasználati tilalomhoz kell alkalmazkodniuk. És eszembe jutottak azok az emberek, akik pocsolyából szippantják fel a vizet, hogy némi utánpótláshoz jusson a szervezetük H2O-ból. Közben boldogan lubickoltam a vízsugár alatt, némi lelkiismeret-furdalással, de persze nem tudtam rávenni magam a csap elzárására, sőt azon kezdtem el morfondírozni, hogy melyek azok a tök felesleges, pazarló, de felettébb élvezetes dolgaim a vízzel kapcsolatban, amelyeket annyira, de annyira élvezek?

Imádom például azt, amikor a kertben a slaggal locsolom a játszópajtásomat, majd mikor már minden mindegy, és csuromvíz a ruhája visszatámad, kicsavarja a kezemből az öntözőcsövet és visszaadja a locsolást, amit én persze sikítva élvezek. Vagy azt, amikor tekerek be reggel a munkahelyemre és alig várom, hogy elérjem a Margitszigeten a kutat és igyak, igyak és igyak. annyira jó, amikor csurog le az államon a víz, és nem győzöm nyelni, mert hűvös és tiszta és annyira jól esik. Közben mindennap négyezer-ötszáz, öt év alatti kisgyermek hal meg a világon, mert nem jut ivóvízhez...

A héten van Stockholmban a Víz Világhete, ahol számtalan konferencia, workshop és előadás lesz arról - is többek között -, hogy miként lehetne egészséges vízhez jutattni Afria, Ázsia lakóit, hogyan tudnánk mi segíteni, innen Európából, hogy a számunkra már-már banálisan természetes éltető anyaghoz ők is hozzá tudjanak jutni.