egészség

Google doktor

5

Biztos veletek is sokszor előfordult, hogy különböző ismeretlen tüneteket produkált a testetek. Ilyenkor nagy sebesen felcsapjuk a Google.com nagylexikont, és beírjuk a keresőbe a titokzatosnak tűnő szimptómáinkat. Rémesebbnél rémesebb betegségeket diagnosztizálunk azonnal, amik persze napokon belül el is múlnak, hisz vagy megfeledkezünk róluk, vagy sokkal jobbat találunk, legyen szó épp tumorról, vírusfertőzésről, himlőről, méhen kívüli terhességről. Hipochonderek sorozata.

A legfélelmetesebb: HIV. Egyik reggel arra ébredtem, hogy a vállgödrömben hatalmas nyirokcsomó éktelenkedett. Lázam is volt, fáradt is voltam, bár reggel volt. Tapogatózás, találtam még néhányat. Sírva kapcsoltam be a számítógépet, hogy segítségül hívjam Google doktort. Szinte biztos voltam benne, hogy HIV pozitív vagyok. Így minden tünetemet beírtam a keresőbe: láz, nyirokcsomó-duzzanat, fáradékonyság. Az első link alatt már láttam, hogy vagy HIV pozitív vagyok, vagy TBC-m van, bár nem köhögök véreset… További keresgélésre kidobta még a rendszer a kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladást, a Lupus erythematodes-t – ez is jól hangzott. Ez utóbbi nagyon veszélyes immungyengeségre utal, tehát, akár HIV pozitív is lehetek, mert emlékszem olvastam valahol, hogy HIV fertőzés esetén az immunrendszer szétesik. Akkor ez tuti az lesz.olvass tovább

Jutalomfalatok

11

Tele van a világ édességgel. Rengeteggel, mindenhol, s mind farkasszemet néznek velünk. Ráadásul itt a tél eleje, a hideg, csípős idő, amikor nehezen tagadjuk meg magunktól az édes finomságokat, amikkel jobb kedvre derítjük magunkat, de vigyázat, a nassolás könnyen ész nélküli pótcselekvéssé válik.

Sokszor takarózunk azzal, hogy télen mind elhízunk, s ez normális, sőt szükséges is, mert így védekezünk a hideg ellen, kell az a kis tartalék a fagy ellen. Ez az érvrendszer azonban sántít kissé, a tudatos önhízlalás inkább az állatoknál normális, s ők sem cukorral védekeznek a fagy ellen, így jobb indokot kell keresnünk, amikor kedvenc filmünk elé ülve egy egész doboz nutellát kanalazunk el.

A televíziós nassolás szinte már önálló program télen, s egyébként is nemzetközi szabadidős tevékenység, ám javíthatunk mindennek egészségtelenségi mutatóján, ha cenzúrázzuk a képernyő elé hurcolt étkek halmazát. Hiba azt gondolnunk, hogy csak az édességek hízlalnak és csak azok számítanak nassolásnak. Óvatosan kell bánnunk a müzlikkel is, tele vannak magvakkal, olajokkal, mesterséges adalékanyagokkal és természetesen cukorral. Szomorú tény, hogy a legtöbb olyan csemegézés, amivel önmagunkat jutalmazzuk, jólesik ugyan, de hízlal, s a finomított cukrok esetében még egészségkárosító hatással is számolnunk kell.olvass tovább

Dave Gahan aggódik

16

Rocker Dave Gahan aggódik Pete Doherty és Amy Winehouse egészsége miatt. Nyilván van annyi tapasztalata, hogy joggal félti a fiatal sztárokat, akik hetente kerülnek a címlapokra különböző drogbotrányok miatt - túladagolások, rendőrségi ügyek, szakítások, halálközeli állapotok.

A Depeche Mode énekese azt állította, együttérez Pete-tel és Amy-vel, tudja, hogy a függéstől nagyon nehéz megszabadulni. "Teljes mértékig azonosulni tudok mindkettőjükkel. Bármerre mész ebben az iparban, rengeteg a kísértés... Tök felesleges nekik azt mondani, hogy tisztuljanak ki, ez az ő dolguk, egy nagyon nehéz dolog, amit saját maguk tudnak csak megoldani." Dave Gahan 1996-ban majdnem belehalt egy drogtúladagolásba, valószínüleg pontosan tudja, miről beszél.

Ne feküdj le a laptopoddal!

17

Egy (a University College London for The Ergonomics Society által elvégzett) felmérés szerint a notebookon dolgozók 57 százaléka számolt be fájdalmakról. A megkérdezettek legtöbbször nyakukat és a vállukat fájlalták, de sokan panaszkodtak csuklójukra, hátukra, valamint szemfáradtságra is, pedig lehet úgy használni a laptopot, hogy az ne okozzon galibát a testedben. Először is olyan testtartást vegyél fel, melyben a karod egyenes, és lazán tudod tartani a vállaidat, s fontos, hogy a derekad is meg legyen támasztva. Gépezz ülve, ne fetrengj a géppel!

Ha hosszasan használod a géped – és ez nemcsak a laptopok használatnál, hanem a PC-nél is fontos - negyedóránként mindenképpen változtassunk picit a testhelyzetünkön, ne használjuk ölbe téve a gépet, a termelődő hő miatt, ez különösen veszélyes az egészségre és a laptopodra nézve is. Munka, tanulás, levelezés, chatelés közben is óránként legalább egyszer állj fel, nyújtózz egyet, sétálgass körbe, igyál egy pohár vizet, szöszmötölj, ne sajnáld az időt, a tested véded ezzel. A szemedet is pihentesd, biztos ismered az érzést, mikor kiszárad a szemed, s enyhe szúrást is érzel bennük.

Van egy eszköz, ami megakadályozza, hogy görnyedj a hordozható gép előtt. A meglehetősen egyszerű ötleten alapuló kiegészítő szemmagasságba emeli a képernyőt és kényelmesebbé teszi a komfortosnak aligha nevezhető noteszgép billentyűzetét. A könyvszerűen kinyitható Alto egyik oldalán egy teljes, szabványos billentyűzetet találunk, a másikon pedig egy döntött lapos felületet a laptop elhelyezésére. Az Alto billentyűzet használata pontosan olyan, mint amihez az asztali számítógépeknél hozzászoktunk: teljes numerikus billentyűzet, multimédia vezérlőgombok és szabványos gombkiosztás. Az egyszerűen összeállítható platform a képernyőt szemmagasságba emeli, így ideális távolságra helyezve azt a felhasználótól. Beépített billentyűzete USB csatolón kapcsolódik a számítógéphez, ezért a Logitech Alto a Windows alapú laptop gépek jelentős részével együttműködik. Felfüggesztése legfeljebb 4 kilogramm tömegű gépekre van méretezve, amibe a manapság kapható legtöbb laptop beletartozik.

Fitnessz videók

186

Már senki nem vesz Norbi vagy Bíró Ica tornakazettákat, a videónk sincs már használatban, de néha kifejezetten jól jön egy-két képi tanácsadás, hogy miként varázsoljuk kerekké és keménnyé a popsinkat vagy hogy hasizmozzunk helyesen. A Ford Models stúdió sorozatosan feldobja a netre tréningvideóit, hát mi is rákerestünk a videómegosztókon egy-két gyakorlatra. Jönnek a nagy zabálások, néhány centi zsírral, sokunk biztosan kiegészül majd, legalább már tudjuk, hogy mivel lehet ezeket elégetni. Persze ezeket is csak a monitor előtt ülve nézzük, mint egykor a tévétornát.