ebay

Szőrkupac a kalapács alatt

4909

Egyesek rajongása érthetetlen méreteket ölt, hiszen a fanatikus rajongók sem időt, sem pedig pénzt nem kímélve követik kedvenc hírességeiket, vagy épp megvásárolják a sztárok relikviáit. Mégis miért? Boldogabb lett attól bárki, mert Britney kiköpött rágójával, Paris eldobott beszállókártyájával, vagy Elvis hajtincseivel élt egy fedél alatt?

Amúgy normális vagy?

Már beszámoltunk a twitterező sztárokról, akiknek postjait olvasgatva kicsit azt érezhetjük, hogy közelebb vagyunk az imádott személyekhez. Legutóbb Paris Hilton egyik bejegyzésén hőköltem meg, hiszen a csajszi azt állította, hogy az Ebayen a kihajított beszállókártyájára lehet licitálni. Némi öniróniára vall, hogy még a világ talán első számú celebje is csak nevetgélt az egymásra licitáló felhasználókon, és valljuk be igencsak helytálló a reakciója, mert mégis mi a fenét kezdhet bárki egy darab papírral, ami pusztán azért "értékes" mert egy híres ember neve áll rajta? Elég bizarr nemde? A becses darabhoz egy rövidke történetet is rittyentett az árut kínáló felhasználó: a srác épp Fiji-re repült első osztályon, amikor kihullott egy papírdarab az ülésnél talált újságból. Mit ad isten Paris épp ott ült ahol ő és ez szemmel láthatóan nagy izgalommal töltötte el a pasit, aki azóta a legnagyobb netes piactéren próbálja elpasszolni a fecnit. Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy gazdagságot nem remélhet a papirostól, mivel a legmagasabb licitáló is csupán ötvenegy dollárt kínál a kártyáért.

Nézzük a következő történetet, ami egyeseknél érthető módon kiverheti a biztosítékot! Ha rajongva imádod Elvis Presley-t, és hajlandó vagy nyolcezertől tizenötezer dollárig invesztálni egy relikviába, akkor van egy jó hírünk: jó eséllyel pályázol a király néhány kidobott hajtincsére. Mindössze annyi a dolgod, hogy vasárnap Chicagoba utazz, ott is Leslie Hindman aukciós házba, ahol kétszáz relikviát küldenek kalapács alá. Minden bizonnyal kevesen kezdtetek el izgatottan mocorogni a székben, hiszen ritka az olyan ember, aki örömmel fizetne közel kétmillió forintot néhány szőrszálért. Jogosan merül fel a kérdés, hogy valóban a rock & roll bálványtól származnak-e a fürtök. A haj bizonyítottan 1958-ban távozott Elvis fejéről, amikor bevonult a katonasághoz, ahol kapásból megszabadították a loboncától. Aki a haj helyett inkább ruhákra vagy babákra gerjed, annak is tartogat meglepetést a vasárnapi rendezvény. A jelenségre kár lenne racionális magyarázatot keresni, hiszen, aki képes vagyonokat kiadni egyetlen relikviáért, azt nem a józan ész, csupán az emóció vezérli.

Megalkusznak a sztártervezők

5637

Most, mikor a H&M olyan divattervezőket állított hű fegyverhordozóinak sorába, mint Jimmy Choo vagy Vivienne Westwood, nyilvánvalóvá vált, hogy a kedvező árú designer holmiknak hatalmas a piaca. Láttuk, hogy mekkora őrület volt a budapesti Jimmy Choo kollekció első és egyben utolsó napján, és persze nemcsak itt, hanem az egész világon. Narciso Rodriguez épp a végeláthatatlan sorbanállást és a fejvesztett tolongást próbálja megelőzni, hiszen legújabb, kedvező árfekvésű kollekcióját a virtuális térben bocsátja áruba, nevezetesen a világ legnagyobb online piacterén, az eBayen.

Tényleges tülekedés valóban nem lesz a modern minimalista darabokból álló kollekcióért, de az online vizsgafelvételek óta jól tudjuk, hogy még a virtuális sorbanállástól is egykönnyen idegrohamot kap az ember. A várakozás és a figyelem pedig egyre csak nő, a február 15-től megvásárolható darabok iránt, sőt az eBay-en erre a célra létrehozott visszaszámlálóból ellenőrizhetjük a hátralévő időt. Narciso Rodriguez a The Wall Street Journal-nek adott interjújában így nyilatkozott a kollekcióról: "Úgy gondolom, hogy a női vásárlók hálásak lesznek, hogy ezer dollár alatt hozzájuthatnak a darabokhoz. Az egyedi, designer árak 1500-2500 dollár közöttiek, de az alacsonyabb árfekvés biztosítja, hogy többet vásárolhassanak az érdeklődők." Biztosan akad majd olyan ebayer, aki több ruhát is megkaparint majd, bár a kreációk árai 75-305 dollár között mozognak, így mi inkább maradunk a szerény nézelődésnél. Vajon a gazdasági válság hány efféle akciót tartogat még?

Skiccek itt!

Cukorkán jelent meg

7676

Láttunk millió példát a rajongás elmebeteg fokára. Kozsó árverésre bocsátott hajtincse, a művészbejáró előtt fél napokat váró tinik, elájuló lányok a koncert első sorában, vallomásos levelek a börtönből Jodie Fosternek - ne is folytassuk. Láttunk ezenkívül egyszerre bizarr és fárasztó pillanatokat kérdéses hitelű isteni csodára. Jelent már meg Jézus a pirítóskenyéren és létezik egy szikla, amely a nap bizonyos pillanatában, megfelelő árnyékok esetén Szűz Mária arcát formázza. Most a két jelenség furcsa házasságának lehetünk tanúi. Nagy-Britanniában jelenleg heves láz dúl Kate Middleton és Vilmos herceg eljövendő esküvője körül, a helyzetet pedig minden élelmes (alkalmi) kereskedő igyekszik kihasználni. Értsd: eladnak mindent, aminek akár csak érintőleges köze is van a nagy eseményhez, méghozzá pofátlanul drágán.

A legújabb, gyakorlatilag diagnosztikus példa a Middleton arcára emlékeztető cukorka. Nem, nem a gyártó festette rá a menyasszony vonásait termékére. Egy fiatal pár a Jelly Bean Factory foltos cukorkái között fedezett fel egy szemet, amelyen mintha egy arc lenne, és mintha kicsit hasonlítana is a Middletonéra. Bár a hasonlóság kissé megkérdőjelezhető (ezt  mindenki eldöntheti a fenti kép alapján), remélik, hogy egy kellően elszánt gyűjtő még így is vevő lesz rá legalább 500 fontért - ennyiért pakolták fel ugyanis az eBayre. Őszintén reméljük, sikerül nekik.