duna

Kapcsolódj a Dunára!

4178

Évtizedes beszédtéma Budapesten, hogy a városlakóknak elérhetőbbé kellene tenni a Dunát. Voltak már kezdeményezések, mint a Budapest Plage, amely sajnos csak két nyarat ért meg, ilyen városlakóknak kedvező projekt volt a Kopaszi-gát rehabilitációja, és még több apróbb kezdeményezés. A világon sok-sok helyen építkeznek a vizekre, Koppenhágától New Yorkon át egészen Dubaiig.

Budapesten az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél építenek uszálystrandot. A három bárkából-uszályból összeépített létesítmény kétezer négyzetméteren várja majd a pihenni vágyókat. A hajókon felnőtt- és gyerekmedence, napozók, több büfé, esténként pedig mozi és zenés programok fogadják az érdeklődőket - egyszerre akár négyszáz embert. Ha minden jól megy, az első hónapban ráadásul ingyen, a várható érdeklődésre való tekintettel azonban egy belépő két óra hosszára lenne érvényes. 

A tervek szerint július 10-én már el is lehet foglalni a strandot, ahogy láttam ma reggel az Árpád-híd hajóépítői elég jól haladnak. Egy strand lelke a medence – ez természetesen az Uszálystrandra is igaz. Ezért mondhatjuk, hogy az Uszálystrand kialakítása ma igazi léleképítő fázisba érkezett: az Astralpool szakemberei a medencék fóliázását végzik. Bár az Uszálystrand biztosan csak az idén nyáron üzemel, a 1.5 mm vastag falú medencék akár húsz évig is eltartanak. Ez a Duna és a főváros hosszú  távú fejlesztőinek terveivel is egybevág,  akik szeretnék, ha a különleges pihenő- és szórakozóhely évről évre visszatérne a budapesti Duna-partra. A sok jó hír ellenére szomorú azonban, hogy nagymamáink még a Margitsziget végénél a Dunában kialakított strandon lubickolhattak. Változnak az idők...

Irány a klub!

4724

Megint itt van a hűvös, hétvégén muszáj lesz behúzódni a zárt terekbe, de lehet még kicsit kint is lenni, csak az ég áldja meg a terveinket! Tegnap elkezdődött a Moziünnep, amely során, 17-20. között 41 város 98 mozija várja tárt kapukkal mindazokat, akik úgy gondolják, a mozi a nehéz időket is megédesíti. A Moziünnep négy napja alatt több mint 200 filmet láthatnak az érdeklődők. Idén is számos premier előtti alkotás és magyar film is pereg majd, az ünnepi jegyár pedig most is rendkívül kedvező lesz, maximum 550 forint. Moziünnep olyan, mint egy hatalmas, országos Nemzetközi Film Fesztivál, ahol mindenki talál kedvére való alkotást. Szeptember 17-20. között premier előtt fut majd Pedro Almadóvar legújabb filmje, a Megtört ölelések, Penélope Cruz főszereplésével, Keanu Reeves-szel, Winona Ryderrel, Julianne Moore-ral és Monica Belluccival. A Pippa Lee négy élete című lélektani dráma, a Családban marad című izlandi film, de olyan produkciókat is megtekinthet majd a közönség, mint A csúf igazság csábító vígjáték, vagy a romantikus orosz dráma, az Admirális. A Moziünnep idén is több magyar filmet mutat be: a közönség megnézheti Tóth Barnabás alkotását, a Rózsaszín sajtot, illetve a hivatalos premier előtt kerül a mozikba Pater Sparrow filmje, a Stanislaw Lem egyik novellája alapján készült 1, a Tréfa, amiért az idei Szemlén Gárdos Péter megkapta a Legjobb Rendező Díját és Mátyássy Áron első filmjét, az Utolsó időket, mely megnyerte a 40. Magyar Filmszemle fődíját, az Arany Orsót. Ha nem féltek a sötétben, akkor nyomás a moziba be! 

„DunaPest – Az élményfolyam” néven két hónapos kulturális rendezvénysorozat indul a hétvégén. A két hónapos nyílt nagyvárosi fesztivál különböző építészeti és a főváros kulturális kincseire fókuszáló programot fűz egybe. A DunaPest élményfolyam célja, hogy felhívja a nagyváros lakóinak figyelmét az életüket körülvevő építészeti és kulturális értékekre, és bevonja őket a városrégió újragondolásának folyamába.  A névben a Dunára utalás jelzi, hogy Budapestnek nemcsak a múltja, hanem a jövője szempontjából is kiemelten kell a folyóra, mint gazdasági, környezeti, szellemi és kulturális térre koncentrálnia.” – mondta Gauder Péter a programsorozat indulása kapcsán. Az induló DunaPest szombaton az Élő Duna Parádén jelentkezik először önálló standdal, a Kopaszi-gáton. olvass tovább

Iszik, mint a gödény

5733

Biztosan hallottatok róla, hogy van egy pelikánunk...

A madár szemmel láthatólag jól van, egészséges, igen aktív, a városi forgalom és zaj igen zavarja, ezért húzódhat le a folyó nyugodtabb, csendesebb részeire. Az idő enyhülésével valószínűleg el is fogja hagyni a várost, hogy nyugodtabb táplálkozóhelyet találjon. - írja a Magyar Madártani Intézet site-ja.

Vízre szállt a második A38

6691

Nyergesújfalun, a semmiből rakták össze, nem egy uszályt alakítottak át, hanem ténylegesen megépítették. 46 méter hosszú, 11 méter széles, 230 tonna, fehér és lebeg a vízen: ez az A38 koncerthajó testvére, amelyet tegnap engedtek vízre. Jelenleg Újpesten pihen, hogy aztán az eredeti hajó mellé csatlakoztassák. Novemberben megnyílik, hogy kiállításokat, előadásokat, konferenciákat szervezzenek benne. Az alábbi amatőr videót pedig mindenképpen érdemes megnézni, már csak azért a pillanatért is, amikor a brutális szerkezetet rábízzák a gravitációra. Bár megterveztek mindent, egy pillanatra mindenkiben megáll a szusz, miközben azt várják, megmarad-e a vízen.

Rekordárvíz jön, de volt már nagyobb is

9358


Rekordárvízre készülünk, de voltak már nagyobb árvizek is a Dunán. 1954-ben idehaza is kártyavárként omlottak össze a házak a gátszakadás után.
Bár az elmúlt napokban megdőlt a Passaunál mért 500 éves rekordárvízszint, a valóságban az az árvíz nagyobb volt a mostaninál. Bár a víz magassága nem emelkedett olyan magasra, a folyó akkor sokkal több vizet szállított. Becslések szerint akkor másodpercenként 14 ezer köbméter víz rohant át a medren, míg a mostani árvíz hozamát, ennél kisebbre, 11 ezer köbméterre becsülik a szakemberek.
A német árvízi emlékezet 900 évre tekint vissza és ez alatt 150 árvizet és 50 nagy árvizet tartanak számon. Az első feljegyzett árvíz 1012-ben pusztított a Duna-völgyben.
olvass tovább