drogok

A drog rossz....érteeeem?

1684

Bárminemű drog használatát, birtoklását, átadását, kínálását a büntető törvénykönyv szerint akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik, érdemes utánanézni, mit lesz veled, ha elkap egy rendőr, és ekkor mit tehetsz. A drogozás nem vicces móka, ha már teszed, akkor okosan, tájékozódva, megfontolva tedd. Ha bárminemű betegséged van (különösképp anyagcserét vagy immunrendszert érintő vagy ha gyógyszereket szedsz), kérd ki kezelőorvosod tanácsát, melyek azok a drogok, amiket mindenképpen kerülnöd kell, és egyáltalán mire vigyázz! Ez életet menthet! És a legfontosabb: ne drogozz!

Épp olyan aktuális téma nyáron a drog, mint szilveszterkor a pezsi, nem egy felmérés igazolja ugyanis, hogy a szünidő alatt a legnagyobb a kipróbálási hajlandóság, pláne, ha még fesztiválokkal is tűzdelt a program. A fesztiválokon árult drogokban több a szemét, mint azt gondolnánk, ráadásul a tömegben nagyobb a para, és beszívva könnyebben lehet baleseteket is szenvedni. Eszünk ágában sincs buzdítani a kipróbálásra, sem kampányolni a drogfogyasztás mellett, de valószínűsítjük, bármit is írunk, nem mi leszünk azok, akik ebben megakadályozzák az arra hajlókat, így a legjobb, amit tehetünk, hogy megmondjuk, mire tanácsos figyelni, mit, mivel, mikor ne fogyasszatok, s hogy elmondjuk, ha csinálod, csináld ésszel! Ne feledd, hogy rá is szokhatsz!

A fesztiválok veszélyei

Bajzáth Sándor, az egyik drogterápiás intézet szociális munkása a fesztiválokon felbukkanó drogok veszélyeire hívta fel figyelmünket, mert általános problémának látja a tájékozatlanságot. A serkentő szerek a legnépszerűbbek, mint  amilyen a kokain, a speed, de ezek mellett egyre többször bukkan fel a gomba és bélyeg is, de az olcsóbb drogozás is megtalálható a tabletták és alkohol vegyítésével. Ezek mindenféle kombinációit gyakran alkalmazzák a partizók, melynek hatásaival sajnos nincsenek tisztában a használók, így arra kiszámíthatatlanul reagálnak. A tinédzserek gyakran fesztiválokon próbálják ki először a drogokat, ami azért veszélyes, mert az árusítók szerei minőségileg megkérdőjelezhetőek. Sokszor vegyítik mindenféle meg nem nevezett adalékkal a hatóanyagot, hogy nagyobb mennyiségben el tudják adni, így ilyenkor még az is, aki már próbálta, bármikor rosszul lehet a kétes hatásoktól. olvass tovább

A drogoknak köszönhető

1886

Szidjuk a drogokat, joggal, hiszen ölnek, butítanak és nyomorba döntenek, ám jó tudni, hogy a történelem során jó pár olyan tudományos tény született meg amiket a tudatmódosítóknak köszönhetünk.

Francis Crick, LSD, DNS

Francis Crick a tavaly elhunyt Nobel-díjas tudós egy nap feltépte otthona ajtaját, berohant és feleségének elmagyarázta, hogy létezik egy dupla spirál az emberben, ami meghatározza kik vagyunk. Ez volt a DNS lánc, mire felesége szerintem ostobán bámulhatott, majd a Nobel-díj láttán gondolom elnézte férjének azt az LSD mennyiséget, ami őt híressé tette és a tudást, amivel megajándékozta a világot. Néhány kollégája tudta róla, hogy cuccozik, nem is titkolta, hogy felfedezéséhez a drog segítette hozzá. Crick valószínűleg arra használta a drogot, hogy agyában olyan részeket aktiváljon, amiket normális esetben képtelenség.

Freud, kokain, pszichoanalízis

A híres pszichológus 1884-ben írt egy cikket arról, hogy a kokain különféle betegségek, állapotok kezelésére nagyon hasznos. Két évre rá piacra került a Coca-Cola, mely akkoriban valódi kokaint tartalmazott a koffein mellett, így az akkori kokain függőknek köszönhetjük a kólát. Freud az akkor még csodaszernek számító drog segítségével vetette fel a pszichoanalízis elméletét, ahogy ez egy ötvenes évekbeli levelezéséből kiderült. A kokain serkentő hatására izgalmas és új asszociációk kidolgozására volt képes. Egyébként éveken át szedte orvosságként a kokszot. Ha a kokain nem lenne, nem maradt volna fenn Freud sem a köztudatban.

Mózes, gombák

Egy izraeli pszichológus tanulmányai szerint Mózes drogok hatása alatt állt, amikor az Úr szavát hallotta és az égő csipkebokor is valamiféle pszichedelikus szer által okozott hallucináció volt. A szerző, Benny Shanon a Bibliában leírt történeteket és a dél-amerikai indiánok szokásait megvizsgálva felfedte, hogy amit az indián sámánok bódító szerként használtak, annak hatóanyaga megtalálható bizonyos gombákban és az akácfa kérgében, és ez az, amit a Biblia is emleget. A szer neve ayahuasca, melynek hatásától meglátják a zenét.

A felsorolásból hiányzik számtalan író - például Csáth Géza, aki morfium függő volt -, tudós és zenész, és a lista végtelen lenne. A mai zeneiparban is készültek olyan drog alatt szült remekek, amiket imádunk, pedig fogalmunk sincs arról, mennyire voltak becuccozva a zeneszerzők. Mindennek ellenére a drog szétcsinál, Freud barátja belehalt a kólamámorba.

Tökéletes ember?

4662

Erős, céltudatos, büszke, gyönyörű, okos, széles látókörű, a világra, és mindenre, amit az magában foglal nyitott, fiatal lány. Az élete tökéletes, körülötte mindenki a lábai előtt hever. Vibráló, megragadó személyiség, aki körül izzik a levegő, és ha nevet, egész termet betöltő a kacagása, akiből árad az életigenlés, az optimizmus, az örök kíváncsiság, a nyitottság, és a kedvesség. Mindezek mellett érezhető rajta az erő, hogy tudja ki ő, hol tart, merre tovább, és mi a cél. Aki tisztában van magával, a képességeivel, és a gyengeségeivel is. Megtörhetetlen. Minden megvan, ami egy hibátlan, és teljes élethez kell. Család, akikkel mesébe illően felhőtlen, és szeretetteljes a kapcsolata. Nincs titka előttük, bízhat bennük, és tudja, ők azok, akikre bármilyen titkát rábízhatja, nem fogják felhasználni ellene. Akik támogatják, és segítik, bármilyen képtelen ötlettel áll elő.
Ha elakad, és feladná, mellette vannak, bátorítják, és vállat nyújtanak a síráshoz a nehéz időkben. Számára a világ legtermészetesebb dolga, hogy mindezt ő is megteszi ezekért az emberekért, akik nyíltan vállalva a legfontosabbak az életében, és akik mindenben előnyt élveznek az életébe. Ők azok, akikért tűzbe tenné a kezét, és lemondana bármiről.

Barátok, akikre számíthat, akik számítanak rá, legyen szó bármiről. Akár az éjszaka közepén van szüksége valakinek rá, biztos, hogy amiben tud, a segít, akár szállásra van valakinek szüksége, akár pár nyugtató szóra egy szakítás után. Ha társaságra vágyik egy szombat estén, hívhat bárkit, senki nem utasítaná vissza. Egy pohár bor munka után a kedvenc éttermükben, egy csajos este a koktélbárban, kiállítás-megnyitó, vagy egy új sporthóbort, mindig számíthat arra a pár emberre, akiket a szívébe, és bizalmába fogadott, akiket csak a második családjaként nevez, a barátaira. Munka, amiről sokan csak ábrándoznak, amit szeret csinálni, amiben kiteljesedhet, ahol elismerik. Mindamellett hogy bizonyíthatja rátermettségét és szaktudását, élvezheti a fényűző partik sokaságát, és eleganciáját. És persze férfiak, akik ellenállhatatlannak tartják, akik szórakoztatják, fényűző randevúkra viszik, és a csillagokat is lehozzák neki az éjszakai égről, ha azt kéri.olvass tovább

Mi bajod, Charlie?

7520

Most már biztos, hogy egyszer és mindenkorra kirúgták Charlie Sheent az őneki brutális megélhetést biztosító sorozatából, a Két férfi meg egy kicsi címűből. Maga a hír tulajdonképpen mellékes, csak egy apró kis porszem a grandiózus sztorihoz képest, amely idáig juttatta az egyre ijesztőbb fizimiskájú sztárt. Charlie Sheen története az utóbbi évek legerősebbje és nem csak celebvonalon. Megmagyarázni nem tudjuk, nincs az a keménydrog, amelyet elfogyasztva akár csak részleteiben is ráláthatnánk az ok-okozati viszonyokra, jobb tehát, ha egyszerűen csak végignézzük, mi történt. Ilyet ugyanis valószínűleg még Hunter S. Thompson, a Félelem és reszketés szerzője és William S. Burroughs, a lázálmok szakértője (Meztelen ebéd) sem lett volna képes kitalálni, ha összeállnak, akkor sem.

A Warner Bros., amely a sorozatnak otthont adó CBS tulajdonosa, tizenegy oldalas levélben indokolta a kirúgást. A lényeg, hogy Sheen „viselkedése” csapta ki a biztosítékot – és ez a viselkedés bizony nem most kezdődött. A szakmai indokok: elfelejti a szövegét, késik vagy meg sem jelenik, és „mérgező  hatású megjegyzéseket tesz legfontosabb munkatársaira”. Drog- és alkoholfüggősége már „az életét veszélyezteti”, a helyzet pedig annak ellenére egyre súlyosabb, hogy újra és újra megpróbált leállni. Az eredmény: Sheen „vészesen önpusztító” életet él, és láthatóan „nagyon beteg”. A hivatalos kezelést egyébként mindvégig megtagadta, arra hivatkozva, hogy majd otthon, egyedül kitisztul.

olvass tovább

This is the end

8000

Ha valaki azt hiszi, vannak értékek, amelyek örökké tartanak, hallgassa csak a Doorst és képzelje el, meddig jutna Jim Morrison, ha ma kezdené a karrirerjét ugyanezzel az ambícióval, hozzáállással és persze költészettel. Semeddig. A mai nyugati rockzenét az irónia hajtja, a kiforgatott utalássorozat a közvetlen elődökre és kollégákra; Jim missziót folytatott, halálosan komolyan vette magát, és bár első ránézésre igazi békepárti hippi volt, előszeretettel szállt szembe Amerika prüdériájával és a közönség korlátoltságával. Ami akkor sikerre vitte, az ma már erősen ellenjavalt.

Persze nem vált volna belőle legenda, ha élete, személyisége (és persze halála, de erről később) ne lett volna egy elveszett generáció jelképe. Morrison és együttese, a Doors akkor lett sikeres, amikor a fél világ fiatalsága eltelt reménnyel, hogy lehet ezt másképp is csinálni, és akkor halt meg, amikor kénytelenek voltak ráébredni, hogy nem fog menni. Vasárnap volt halálának negyvenedik évfordulója.

olvass tovább