drog

A legkedveltebb: marihuána

131

Az EU drogügynökség jelentése szerint a legszélesebb körben használt drog a marihuana. A kokainnal történő visszaélés csökkent, holott korábban az volt a legkelendőbb és a legnagyobb pénzforgalmat generáló kábítószer. A vadkendert több európai országban gyógyszerként is alkalmazzák, fájdalomcsillapítónak, antidepresszánsnak írják fel. A becslések szerint 4,5 millió európai használt kokaint, míg a füvet 70 millióan kóstolták már meg. 

Az intravénás kábítószerek használata is visszaesett, bár a vizsgált időszakban így is hétezer életet követelt a túladagolás. Wolfgang Goetz, a lisszaboni központú Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpont igazgatója úgy véli, sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a megelőzésre, a felvilágosításra, a preventív kampányokra, mint a bűnüldözésre, ha kábítószerről van szó.

Meghalt Írország topmodellje

214

Egy héttel 24. születésnapja után, Katy Frenchet éjszaka kórházba vitték, ott meg is halt, miután kómába esett. A boncolást követően szívelégtelenséget állapítottak meg nála, de ha belegondolunk, mindenki szívelégtelenségben hal meg... Nem rég beismerte, használt már kokaint és e tapasztalat arra késztette, hogy óvja a fiatalokat ennek a drognak a használatától, mert szerinte rendkívül additív. A tapasztalat beszélhetett belőle, most már halála is prezentálhatja számunkra, hogy ez a drog is mennyire veszélyes, hiába tűnik sikknek. Az ír rendőrök nyomozást indítottak, Katy French halálát kiváltó körülmények kivizsgálására.

Együtt érző sztárok

355

Christian Slater, aki évekig heroinfüggő volt, sőt egyszer be is dutyizták, mert kábultan rommá verte a bartnőjét, együttérez Britney Spears-szel jelenlegi tragikomédiába illő élethelyzetében. A színész szerint a média erőszakos nyomása alatt nagyon nehéz lemondani a függőségről. A sztárok különösen nehéz helyzetben vannak, amikor minden lépésüket tüzes figyelem kíséri. Britney legutóbbi botránya is megkérdőjelezi a sajtó etikus szerepét. A szokásos hétvégi láthatás végén az énekesnő nem akarta visszaadni Federline-nak a gyermekeiket, mert az egyik csemete lábán furcsa sérüléseket vélt felfedezni.

Érthető, hogy elborult az agya, bár a másnapi sajtóban már azt olvashattuk, hogy halálos koktéllal módosította Britney a tudatát, ezért elvitték a mentők, aminek persze a fele sem volt igaz, mert Spears asszony vérében egy fikarcnyi kemikáliát sem találtak, egyszerűen kiborult a gyermekeit féltő aggodalomtól. Christian Slater azt mondta, Britneynek is olyan fenomenális társra lenne szüksége, mint neki, aki megmentette az életét. Az ismert divattervező, Tamara Mellon Slater szerelme, aki mellett a színész végre megtalálta a harmóniát és a boldogságot. Hajrá sztárok, mi drukkolunk!

Szerelemdrogok, szexdrogok

464

A szexhez jó ideje használ az emberiség afrodiziákumokat, de a szintetikus drogok megjelenésével újabb és újabb veszélyek nyílnak az ember előtt. Sextasy és aggódó epidemiológusok.

Az ecstasy nem motivál a szexre
Nemrégiben kutatással bizonyították, amit a használók eddig is tudtak és hangoztattak, hogy az ecstasy amolyan szerelemdrog. Most bebizonyosodott, hogy valóban megnöveli az agy oxytocin szintjét, ami segíti a párok egymáshoz való kötődését, ugyanúgy, ahogy az anyák csecsemőjükhöz való kötődését is. Korábbbi kutatások már kimutatták ugyan, hogy a vér oxytocintartalma megemelkedik, de ebből nem következett egyenesen, hogy az agyban is emelkedne a szint.olvass tovább

Szex, drogok, ivászat a zenében

691

Amerikai kutatók meghallgattak kettőszázhetvenkilenc dalt 2005-ből, és arra a következtetésre jutottak, hogy az amerikai popzene a drogokról, az alkoholról és a cigiről szól. A Pediatrics & Adolescent Medicine folyóiratban leközölt jelentés szerint a dalok egyharmada világos utalást ad az anyaggal való visszaélésre. Kétharmaduk pozitív fényben tünteti fel az ivászatot, a drogozást és cigizést, méghozzá olyan módon, hogy ezeket szoros kapcsolatba állítják a szexszel, a partikkal és az emelkedett hangulattal. Számításaik szerint a tizenöt-tizennyolc év közötti amerikaiak, ha naponta két és fél órát hallgatnak popzenét, akkor minimum nyolcvannégy utalást hallanak arról, hogy milyen jó szívni és alkoholizálni, s ez évente legalább harmincezer utalást jelent. 

Természetesen bizonyos zenei műfajok jóval több ilyen, károsnak minősített utalást tesznek. A rap- és popzene sokkal több ponton rombolja a fiatalok erkölcsét, mint a népzene. A tanulmány nem rajzolt képet arról, hogy ezek a szövegek milyen hatással vannak a fiatalok életvitelére, vajon szívesebben használnak-e kábítószert és alkoholt, de  a reklámhatások alapján a tudósok megállapították, hogy a médiaüzenetek igen nagyban befolyásolják az anyaghasználatot a serdülőknél, hiszen nem rendelkeznek olyan magas fokú ítélőképességgel és moralitással, mint az idősebbek.