dohányzás

Talán csak el kellene hinnem, hogy sikerülhet

1277

Hiszen Édespofa már három napja nem gyújtott rá, és azt mondja, hogy egy kicsit sem hiányzik neki a cigaretta, pedig 10 év alatt neki csak kétszer sikerült két hónapra abbahagynia, és akkor is baromira kínlódott. Én 20 év alatt egyszer, két hétig nem szívtam és olyan fájdalmas volt az élmény, hogy töröltem is az emlékeim közül.

Most az van, hogy hétfő reggel óta homeopátiás készítményeket szedünk, aminek hatására többek között a bagóról is le lehet szokni. Zslatinak megy mint a karikacsapás, én pedig kezdetben 5, aztán ma már csak 2 szálat szívtam el, ami a kiinduló másfél dobozhoz képest nem rossz eredmény. Igazából azon gondolkodtam, hogy simán kibírnám én is, hogy egyáltalán nem gyújtok rá, de basszus én annyira szeretek dohányozni!

A holnapi cél, hogy egy nosztalgikus szálat veszek csak a számba, aztán ha ez a sikerélmény is megvan, akkor talán lesz bátorságom ahhoz, hogy elhiggyem, nekem is lehet füstmentes az életem, és mégsem fog összedőlni a világ. Baromi szar lesz hosszú ideig élni az biztos!

Persze ez még nem ígéret, és fogadni sem fogadok senkivel. Csak próbálkozom.

Köszönjük Gus!

Szívunk egyet?

2926

Cigizünk. A szerkesztőségünk minden tagja. Bár most Lilla kitalálta, hogy ő idén nem gyújt rá, de az újévi fogadalmaknak nem hiszünk, és ismerem annyira, hogy tudjam, amint becsavar egy kis piától, máris cigózni fog, mert szereti! Zsófit láttam már három hónapig méregteleníteni, majd idegből úgy rágyújtani, hogy majdnem elájult, én meg tavaly, háromszázhatvanötször szoktam le a cigiről. Annyira rajta vagyok, hogy most is lóg a számban, bár nincs meggyújtva, mert nem lehet a szerkiben - hála Istennek - cigizni, de már készülök rá, hogy kimegyek! Ennek ellenére, képzeljétek el, hogy nem vagyok nikotinfüggő! Hogy ezt honnan lehet megtudni? Megmutatja a Fagerström-index. Gyanakodtam már korábban is, hogy ez nem normális, ami nálam van a cigivel kapcsolatban, ugyanis hétvégeken, amikor nem dolgozom, van, hogy egyáltalán nem gyújtok rá, sőt ez a jellemző. Hétvégén nuku cigi, kivéve, ha elmegyünk bulizni, de napközben eszembe sem jut. Amikor hétvégén leülök dolgozni, akkor már más a helyzet. Úgy látszik valamiért a melóhoz kötöm a cigizést. Persze akkor szoktam rá ennyire a cigire, maikor a tévénél melóztam, klasszikus szerkesztőség volt, mindenki cigizett, kávézott és káromkodott. A Fagerström-indexszel egyszerűen lemérheted a nikotinfüggőséged mértékét.

Teszt

Ébredés után mennyi idő telik el, mire elszívod el az első cigit?
5 percen belül (3pont)
6-30 perc között (2pont)
31-60 perc között (1pont)
60 perc után (0pont)

Nehezen állod meg, hogy ne gyújts rá ott, ahol „tilos”?
igen (1pont)
nem (0pont)

Melyik cigarettáról mondanál le a legnehezebben?
a reggeli elsőről (1pont)
a többiről (0pont)

Hány cigarettát szívsz naponta?
10-nél kevesebbet (0pont)
11-20 (1pont)
21-30 (2pont)
31-nél többet (3pont)

Gyakrabban dohányzol az ébredés utáni első órában, mint később?
igen (1pont)
nem (0pont)

Dohányzol, ha olyan beteg vagy, hogy fel sem tudsz kelni az ágyból?
igen (1pont)
nem (0pont)

Íme az értékelés: Ha 0-2 pont között értél el, nincs függőséged; 3-4 pont között enyhe függőséged van, 5-6 pont elérésénél közepes függő vagy, 7-8 pont erős függőséget jelent, 9-10 pont esetén nagyon erős függőséged van!

galesz

Nézegess képeket, amit egy szorgos blogger gyűjtött össze! olvass tovább

Büdös bagósok?

4096

Nem tudom, hogy az olvasók hány százaléka dohányzik, illetve azt sem, hogy ha nem dohányzik, akkor mennyire zavarja például egy szórakozóhelyen a többiek füstje - most viszont megpróbálunk utánajárni a dolognak.

Egyre időszerűbb lesz ugyanis a kérdés, mivel a parlament ez év őszén szavaz majd a nemdohányzók védelmét szolgáló törvény módosításáról. E szerint feltehetően tilos lesz majd aluljáróban, játszótéren, vonaton és zárt légterű buszmegállóban dohányozni, de az éttermek sem képeznek kivételt: a szeparált dohányzóterület kijelölése már kevés a javaslat szerint. (Persze, felhozhatnánk egy angol lord híres mondását, miszerint egy helyiséget dohányzó és nemdohányzó részre osztani olyan, mint megkülönböztetni egy úszómedence belepisilős és nem belepisilős részét.)

A cigisdobozon olvasható elrettentő szövegek is megváltoznak majd, illetve az előterjesztők szándékában áll a dohányzás okozta betegségeket ábrázoló brutális képeket is kötelezően a dobozra rakatni. A munkáltatók döntésén múlik majd, hogy szeretnének-e egyáltalán dohányzásra kijelölt helyet létrehozni a munkahelyen, valamint a cigizéssel kapcsolatos szabálysértéseket szankcionáló bírság összege is nőni fog: minimum harmincezer, maximum százezer forint lehet a pénzbüntetés.

Minderre 2010-től számíthatunk, az éttermekkel kapcsolatos rendelkezések pedig ugyanazon év második felében lépnek majd életbe. Ezekben a javaslatokban még egyelőre nem szerepel, engem viszont - bevallom - kissé aggodalommal tölt el, hogy a totális törvényi szigort később esetleg kiterjesztik majd a füstösségükről hírhedt, klasszikus kocsmákra is.

Nem cigizem

5035

Több mint egy éve írtam arról, hogy leszokás az életem. Már akkor terveztem, hogy abba hagyom a cigizést. Ennek két oka van: egészségtelen, ebből következik is a másik ok, hogy lelkiismeret furdalásom van attól, ha dohányzom. Most talán megcsináltam...

Így kezdődött

De először is, lássuk, miért cigiztem. Egész valahol gimi harmadikban kezdődött, úgy komolyabban. Sokat tanultam, hiszen már akkor készültem a felvételire, így a tesi órákat rendre ellógtam - persze volt ebben partnerem -, kimentünk a gimi melletti parkba, ott olvasgattuk a tételeket, készültünk a felvételi előkészítőre, dolgozatokra, bármire. Persze közben volt eszünk másra is, és a kellemes órákat, összekötve a hasznossal rosszalkodtunk is, szóval cigiztünk. Aztán az érettségi évében még többet cigiztem, és miután leszoktam -amit egy nagyon durva megfázással ünnepeltem- fél évre letettem a cigit. Csak úgy. Beteg voltam, eszemben sem volt dohányozni, egy hét betegséget követően meg már minek gyújtottam volna rá?! Aztán egy szép téli estén, miközben a kedvenc kávézómban ittam az aktuális favorit fehércsoki italomat, rágyújtottam. Aztán az esti buliban is rágyújtottam és pikk-pakk visszaszoktam. Életem egyik legnagyobb hülyeségét követtem el. Onnantól kezdve élvezettel cigarettáztam. Egy időben hosszú, vörös, üvegszipkából szívtam, majd ezt eltörtem, maradt a meztelen cigizés. A következő cigizéshez kapcsolódó tárgy, egy ószerestől beszerzett ezüst cigaretta tárca. Nos, ezt éveken keresztül használtam. Imádtam. Annyira szép volt, nem egy túldíszített darab, viszont fényes. Persze elveszítettem, tudom hol..., ahol a kedvenc csíkos pizsama alsómat. Odavoltam a reggeli kávém mellé - amit sosem otthon fogyasztottam - elszívott cigiért, imádtam a kis füstölgő rudat a számhoz emelni, slukkolni és leszívni. Sokan szerették nézni is, hogy mennyire jóízűen csinálom mindezt.

Így ért véget

Igen ám, de mint mindenkinek, előbb-utóbb nekem is be kellett, hogy nőjön a fejem lágya és elkezdtem figyelni a testemre. A laza meghűlések felértek egy-egy durva hörgőgyulladással. Iszonyú váladék képződés, krákogás, konstans hátfájás. Érezhető volt néhány éve, hogy a dohányzás egyáltalán nem frankó. Persze eleinte igyekszel nem tudomást venni róla, hiszen a fej a homokban még mindig kellemesebb, mint szembe nézni a tényekkel. A tüdőszűrést kerülöd, ha orvos rád parancsol, mert épp tüdőgyulladásra gyanakszik, nagy duzzogva elmész, végig izgulod az egész procedúrát, a szíved úgy dobog, hogy még az álló röntgen-képen is mozog, kiderült, hogy nem vagy rákos, de azért megjegyzik, hogy le kéne szokni a cigiről. Sokszor agyaltam már rajta, hogy hogyan, mikor és miként fogok majd leszokni, mondjuk hétfőtől, vagy elsejétől... Persze úgy igazán soha nem veselkedtem neki.olvass tovább

Hamuzz ide!

5072

Jól érzékelhető, hogy igyekszem leszokni a cigiről. Heti rendszerességgel kidobok egy olyan gondolatmenetet, amely szorosan kapcsolódik a dohányzáshoz. Imádtam cigizni. Nos, legutóbb hamutartókba futottam bele és akkor gondoltam végig, hogy mennyire leleményesek a dohányosok, ha arról van szó, hogy hamuzni kell. A cigis doboztól kezdve a gyufás skatulyán át egészen a befőttes üveg kupakjába bele hamuzunk, nyomjuk a csikket. Bár én lakásban már hosszú évek óta nem dohányzom, azért mindig is szerettem a szép hamutartókat, de leginkább azokat, amelyek a szagot és a látványt is elrejtették.

Vicces, újrahasznosított, tervezett, praktikus hamutartók itt! Kattints!