divattervező

Amy Winehouse tervez

2903

Amy Winehouse tervez, nem is akármit, hanem ruhákat! A botrányhősnő, akinek csodálatos hangja van, de drog- és alkoholproblémákkal küzd, most végre nem azzal kerül a címlapokra, hogy félájultan megy egyik buliból a másikba, hanem azzal, hogy divattervezőként szeretne visszatérni 2009-ben. Az angol Vogue internetes oldala adott pár napja hírt arról, hogy Amy az ikonikus angol márkának, a Fred Perry-nek szeretne egy kollekciót tervezni. A tárgyalások még folynak a márka és az énekesnő között, így még semmi biztosat nem lehet tudni. Többen azt állítják, hogy Amy Winehouse olyan izgatott az esetleges együttműködéstől, mint egy kisgyerek, és több vázlatot is készített már.

Bár Amy-ről Lagerfeld és Cavalli is azt állítja, hogy egy ikon, ezzel azért sok hétköznapi fogyasztó vitatkozna. Tény ugyan, hogy az énekesnő egyéniség, jelenség, akinek teljesen sajátos stílusa van, de kérdéses, hogy mennyire tudnák ezt elfogadni, mennyire tudnának ezzel azonosulni a márka vásárlói.

A szinglik öltöztetője

3615

Azok, akik Szex és New York fanatikusok, biztos ismerik Patricia Field nevét. Patricia az a divattervező-stylist, aki a hat évadon keresztül és az eddig elkészült egy nagyjátékfilmben öltöztette a négy szinglit. Hogy ki is Patricia Field, és hogyan lett ő a barátnők hivatalos öltöztetője, most természetesn megtudjátok. A stylist élete egyébként nagyon is aktuális téma, hiszen készül a film második része, amelyben a pletykák szerint Vivienne Westwood pályázik az öltöztetőnői posztra... Vajon a producerek hagyják, hogy kitúrják a sorozattal és a csajok stílusával annyira összeforrt Patriciát? Én remélem, hogy nem!

Patricia Field New Yorkban született görög és örmény bevándorló szülők gyermekeként, a dátumról nincsenek források, valószínű a tervezőnő hiú a korára, és inkább titokban tartja. A hatvanas-hetvenes években tűnt fel a divatvilágban, ekkor nyitotta meg első butikját Manhattanben, Greenwich Village-ben. 

1989-ban dolgozott Michael Mann rendező Made in L.A. című filmjében jelmeztervezőként, később ezt még számos alkotás követte, amelyben Patricia felelt a kosztümökért. Például az 1995-ben forgatott Miami rapszódia, amelynek forgatásán barátkozott össze Sarah Jessica Parkerrel. A színésznőnek annyira megtetszett a stylist munkája, hogy 1998-ban, mikor is elkezdték forgatni a Szex és New Yorkot, őt kérte fel Carrie karakterének öltöztetőjének… A többi pedig innen már legenda. Patricia Fieldnek köszönhetjük a Manolo Blahnik mániás írónőt, a tütüt, a Carrie nyakláncot és még sok minden mást.

Patricia utánozhatatlan stílusa itt!olvass tovább

Fiatal magyar tehetségek #04

4279

A mashKULTURE fiatal magyar divattervezőket bemutató sorozatának negyedik főszereplője Bodnár Barbara. Na, lássuk ki is ő!

Bodnár Barbara negyedéves a MOME textil szakán, illetve 2011-ben fejezi be a design menedzser szakot. Első önálló bemutatóját az idei Múzeumok Éjszakáján láthattátok, a Bélyegmúzeumban.

Az interjút és a kollekció képeit megnézhetitek a folytatásban!

Miért a textil irányába indultál?
Nem arra indultam, a jogra készültem. :) Aztán hál’Isten, felnyílt a szemem, nem lettem ELTÉs, hanem elmentem dolgozni és közben erősen gondolkodtam, mi legyen. Miután kiskorom óta imádtam rajzolni, eljártam rajztanárhoz, és végül ott derült ki a jó érzékem a színekhez, formákhoz, struktúrákhoz, és innen már nyílegyenes út vezetett az akkor még MIE felvételijére, amit azóta sem bántam meg, sőt. A legjobb, hogy a hobbim a munkám, ami más esetben nehezen lenne megvalósítható…

Honnan, miből merítesz inspirációt? Mesélj a legutóbbi munkádról!
Ez mindig nagyon változó, a legfontosabb, hogy éppen mi hat rám, mi foglalkoztat. Emiatt, van hogy újságlapozgatás során jön az ötlet, van, hogy az éppen aktuális ember-ember közti problémák mutatnak egy új irányt, vagy a fotóimon veszem észre, hogy épp mi foglalkoztat.

Kreációk itt!

Idén tavasszal CEEPUS ösztöndíjjal 4 hónapot töltöttem Ljubljanában, Szlovéniában, a legújabb kiskollekció ott született. Eleinte azzal foglalkoztam, mik is a mai nőkben a nőiesség-férfiasság arányai. Észrevehető, hogy manapság határozottak, kemények, céltudatosak, önállóak akarunk lenni, de nem felejthetjük el, hogy emellett úgy van jól, ha törékeny nők is maradunk, aki mellett valóban férfi lehet a férfi, és nem vetélytárs, hanem valóban TÁRS. Ahhoz, hogy ezt a gondolatmenetet öltözékekben tudjam kifejezni, markáns formai megoldásokra, és érzékeny anyaghasználatra törekedtem. Kollekcióm címe “privity&privacy”, vagyis kötelék és magánélet; is arra utal, hogy magunk akarunk lenni, helytállni és ugyanakkor mégsem az egyedüllét az, amire vágyunk. Olyan anyagokat kerestem, amelyek finomak, nőiesek, érzékenyek, majd ezeket erős kötelekkel kombináltam, többféle vastagságban, attól függően, milyen anyagból készült a ruha, felhasználva szövési-kötési technikákat is. A fekete szín tudatos választása azért fontos, hogy ne terelje el a figyelmet a lényegről, vagyis a formai megoldásokról és az anyagminőségről. Célom volt, hogy jelen legyen a kollekcióban az egyszerű, finom, szofisztikált, és az eltúlzott, nagyvonalú megfogalmazás egyaránt. Ugyanúgy, ahogy mi, nők sem vagyunk egyformák.

Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?
Az önálló divatbemutatómat az idei Múzeumok Éjszakáján.

Kik azok a magyar divattervezők, akiknek a munkáját tiszteled?
Szerintem tiszteletet érdemel mindenki, aki valamit ebben a szakmában valóban letesz és le akar tenni az asztalra, attól függetlenül, hogy az nekem tetszik-e vagy sem. Kemény munka áll mögötte.

Hol látod magad pár év múlva?
Hogy hol, azt nem tudom, és még nem is szeretném tudni, viszont mindenképpen boldogan, kiegyensúlyozottan és ötletekkel teli. :) A további terveim között szerepel izgalmas és használható ruhák, kiegészítők végeláthatatlan tervezése, eladás és figyelemfelkeltés céljából, vásárokon megjelenés rendszeresen, saját névvel (az ezzel kapcsolatos ötletelés folyamatban), és külföldi portfólió-portálok segítségével eljutni olyan cégekhez, ahol értékelik a szakmai tudást és kreativitást…stb, stb, a tervek sora végtelen. :)

Hajuk lett a védjegyük

4952

Hajviseletünk rengeteget elárul a személyiségünkről, de még az egészségi állapotunkról is. Trendek jönnek-mennek, többségünk pedig az aktuális divatnak megfelelően vágatja a haját. Ezzel szemben akadnak olyan hírességek, akik dacolva a divathullámokkal évek óta ugyan azt a sérót hordák, így nem is kell látnunk az arcukat ahhoz, hogy beazonosítsuk őket.

Anna Wintour

A divatvilág rettegett királynőjéről már többször is értekeztünk, és bár a hölgy mindig a legfrissebb trend szerint öltözik, haja mit sem változott az elmúlt évtizedekben. Anna bubifrizuráját néhány mézszínű tincs bolondítja meg, hossza szigorúan az álláig ér, a drasztikus frufru pedig határozott keretet az ad az amúgy is marcona képű nőnek.olvass tovább

Yves Saint Laurent mesés hagyatéka

5108

A divattervezőt bizonyára senkinek sem kell bemutatni, és azt is tudjuk, hogy a divatóriás már nincs közöttünk. Pierre Berge a művész párja és hagyatékának őrzője úgy döntött, árverésre bocsátja a divattervező műgyűjtemények legjelentősebb darabjait. Mint már megszokhattuk, a bevételt jótékony célra szánják.

Saint Laurent tavaly, hetvenegy éves korában hunyt el, amikor feladta rák ellen folytatott kilátástalan küzdelmét. Amellett, hogy megreformálta a nők öltözködési szokásait, mesés bútor- és műtárgy gyűjteményt halmozott fel az évek során. Az aukcióra hol másutt kerülne sor, mint a neves párizsi Christie's aukciós házban, amelynek műtárgyszakértője elmondta, bár patinás gyűjteményről van szó, minden darab a kényelmet szolgálja. A licitálóknak nem kell attól tartaniuk, hogy felesleges és használhatatlan tárgyakra költik a pénzüket, viszont ha valaki egy eredeti YSL hagyatéki darabra vágyik, hát mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Pierre Berge a gyűjtemény legimpozánsabb darabjaitól is megválik, így Hortenzia holland királyné karosszéke, egy Fernand Leger festmény és több díszes kristálycsillár is kalapács alá kerülnek. A gazdasági válságra való tekintettel pénztárcabarátabb darabokat is elárvereznek, így akár már száz euróért is hozzájuthatunk egy olyan mappához, amiben a divattervező saját skicceit tárolta. Az aukció darabjait több helyszínről gyűjtötték be, így Saint Laurent párizsi lakásából és irodájából, valamint a pár normandiai birtokáról is több tárgy kerülhet magánkézbe. Bár minden bizonnyal a gyűjtemény összes darabja gazdára talál majd, a szervezők azokra is gondoltak, akik csak messziről gyönyörködnének a műtárgyakban, ezért az aukciós ház nagytermében kiállítást rendeznek a művész lakásaiban készült fotókból. Ha épp Párizsban jártok november 17-20. között, mindenképp nézzétek meg a kiállítást!