divatlap

Vogue - Egy kis történelem

4813

A Vogue-ról nem lehet eleget beszélni, hiszen vitathatatlanul a világ vezető divatmagazinja, így nők millióinak ízlését formálja. A közelmúltban Lilla készített egy történeti áttekintést, most pedig netes jóbarátnőnk, a Sminkblog  gyűjtötte egy csokorba a magazin emblematikus címlapjait. Nézzétek!

Az angol Vogue-nak 1932-ben az első magazinok között volt színes fotó a címlapja. Valószínűleg akkor még nem érezték ennek a lépésnek a jelentőségét, mert ezután még sokáig a grafikus címlapok domináltak, s csupán az 1940-es években kezdték átvenni a fotók a vezető szerepet a címlapokon. 


Képek: Vogue UK 1932. július Fotó: Edward Steichen; Vogue UK 1940 augusztus Fotó: Horst Modell: Lisa Fonssagrives

Az 1920-40-es években az amerikai újságban megjelenő fotók egyrészt Hollywood csillogását vitték el az egyszeri háziasszonyhoz, de megjelent az az irány is, hogy egyszerű, megfizethető, ready-to-wear ruhákat is bemutassanak (ennek leginkább persze a gazdasági válság, majd a II.világháború volt az oka.) Olyan fotósok dolgoztak a lapnak, mint Cecil Beaton, John Rawlings vagy Edward Steichen. 

Képek: Vogue US 1937. Fotó: Cecil Beaton; Vogue US 1939. október Fotó: Edward Steichen; Vogue US 1946. Fotó: John Rawlings; Vogue US 1948. április Fotó: John Rawlings

Az 1950-es években a divatfotózásban az egyszerűségre törekedtek, s természetes fényeket használtak. Neves fotósok, akik ekkortól dolgoztak a Vogue-nak: Irving Penn vagy Richard Avedon. A magazin többrétegű lett, szó volt benne híres emberekről, utazásról, újdonságokról a művészetben, filmben, színházban. 

Képek: Vogue US 1951. Fotó: Cecil Beaton; Vogue US 1953. Modell: Suzy Parker; Vogue US 1955. szeptember; Vogue US 1958. június Fotó: Schatzmann Modell: Dolores Hawkins

Az 1960-as években Diana Vreeland főszerkesztő a divat és a nő változó szerepére fókuszált, s még több oldalt szentelt ruháknak és kiegészítőknek. A modelleket már nem stúdiókban, hanem a szabadban fotózták - néha igen különleges helyeken, pl. Egyiptomban, Indiában vagy a Távol-Keleten. A modellek beállított pózok helyett mozgás közben jelentek meg a magazin lapjain, s a nevük is ismerté vált: ekkori sztárok pl. Penelope Tree, Twiggy, vagy Verushka. 

Képek: Vogue US 1962. szeptember; Vogue US 1965. április Fotó: Irwing Penn; Vogue US 1967. augusztus Fotó: Richard Avedon Modell: Twiggy; Vogue US 1969. március Modell: Sue Murray



olvass tovább