divathét

Divat a divathéten

3479

A divatvilág egyik legérdekesebb és legfontosabb eseménye a divathét - a bemutatókon találkozhatunk az új kollekciókkal, a tervezőkkel, modellekkel, sminkesekkel, sztárokkal és persze a divatipar újságíróival és más befolyásos személyiségeivel. Már korábban betekintettünk a backstage-be, hiszen a színfalak mögött történnek a legérdekesebb dolgok, és csak keveseknek adatik meg ténylegesen bepillantani a készülődés pillanataiba. Foglalkoztunk a kifutó mellett ücsörgő sztárokkal is, most pedig a kevésbé ismert, de talán divat szempontjából befolyásosabb vendégek öltözetét vesszük nagyító alá. Sokat lehet tanulni belőlük, és bizonyos elemeket el is lophatunk, majd saját ízlésünkre formálhatjuk azokat!

Lehet, hogy a mi szemünknek még kissé furcsák azok a feltűnő, avantgárd, már-már szürreális szettek, amelyekben például a francia divathéten jelentek meg a vendégek, de ott ez hétköznapi. Mondhatnánk, hogy semmi jele a franciák híres visszafogott eleganciájának, de aki sokszor néz párizsi street fashion oldalakat, tudja, hogy ilyen és ehhez hasonló a mai huszonegyedik századi francia sikk.

Végignézve a galériát, amelyben a vendégek öltözetéből láthattok válogatást, azt a következtetést vonhatjuk le, hogy mindenki merjen önmaga lenni, bátran keverjük a márkás cuccokat a turkált darabokkal, és valami kis humort mindig csempésszünk a öltözetünkbe. Ja és ne féljünk feltűnőek lenni!

Divathetes szettek itt!

Neon rúzs. Ez komoly?

4764

Pörög a divathét, és ha már személyesen nem vehetünk részt a bemutatókon, lélekben - és persze az interneten -  városról városra követjük az eseményeket. Minden évben látunk valami igazán meghökkentőt, legyen szó kollekciókról vagy sminkekről. Idén a neon szín tarol, méghozzá a modellek arcán.

Yves Saint Laurent

Sokkolva néztük végig Yves Saint Laurent tavaly őszi, ready-to-wear kollekciójának sminkjeit: fekete rúzs, ébenfekete parókák, hulla fehér arc. A modelleket enyhén szólva halálmadaraknak maszkolták, jóllehet ennek csak Mortisha Adams tudott volna szívből örülni. Tekintve, hogy ő a mozivászon egy fiktív karaktere, így az utcán nem találkozhattunk az YSL lányokhoz sminkjére hajazó alkotásokkal. Az idei szezon is bőven ad okot a meglepettségre, hiszen a House Holland és a Paul Smith modellek is neonszínre rúzsozva billegtek végig a kifutón. Sőt mi több, a színskála nem mellőzte a kék és a zöld árnyalatokat sem. Újból beköszöntött a diszkó láz? Mindegy, hogy mit kenünk magunkra, a lényeg, hogy rikítson? Nem tudom ti hogy vagytok vele, én szívből remélem, hogy a kozmetikai cégek nem hódolnak be a neon vibrálásának, így az igazán rikító sminkcuccok megmaradnak a profi sminkesek varázsdobozában.

House of Holland

Paul Smith Woman

Átlagosak, hetvenesek, színesbőrűek

4793

Tegnap már körbenéztünk a trendeket illetően a londoni divathéten, de az új fazonok mellett számos érdekességgel is szolgáltak a tervezők. A kifutóra küldött modellekkel kapcsolatban volt a legtöbb különlegesség az eddigi évadokhoz képest, voltak feketék, voltak nagymamák és nem modellalkatúak is.

Átlagosak

A legnagyobb port a huszonnyolc éves kanadai születésű tervező, Mark Fast bemutatója kavarta, ugyanis átlagos testalkatú nőket küldött a kifutóra a nádszál vékony modellek helyett. Többen kiakadtak, és otthagyták a bemutatót. Érdekes, hogy míg ezek a nők az utcán kicsit sem tűnnének túlsúlyosnak, a kifutón a sok anorexiás lány mellett, annak hatottak. A tervezők úgy hozzászoktatták az embereket a kórosan sovány csajok látványához, hogy már a normálisat tartjuk megdöbbentőnek és furának. Mark ezzel a vélekedéssel szeretett volna szembe menni. És ezen a bemutatón legalább kiderült - a kreációk, hogyan is állnak egy hús vér nőn, hiszen a piszkafákon szinte minden jól fest, de ez korántsem biztosíték arra, hogy egy átlag nőn is ugyanúgy áll majd.olvass tovább

Milánóból jelentjük

4807

Először New Yorkból jelentettünk, majd a londoni fashion weekről és az ott felvonuló modellekről írtunk, most pedig a Milánói showkról állítottunk össze egy anyagot.

Az olasz tervezőpáros D&G vonala harcias amazonokat és cowgirl-öket küldött a kifutóra, míg a Dolce & Gabbana név alatt futó kollekció esetében csupa csipke szetteket láthattunk.

A kanadiai ikrek, a Dsquared2 tervezői hűek maradtak önmagukhoz, és most is elég laza, sportos, fiatalos és megdöbbentő kreációkkal rukkolt elő, nekem nagyon bejön a narancssárga kukás nadrág, bár a horgász sapka már kevésbé (10-es kép).

Armani Emporio Armani kollekciója nagyon színesre és harsányra sikeredett a sok narancssárga (akárcsak a Dsquared szettjei esetében) és élénk kék párosítással, de a szabásvonal visszafogott, és a mintákat is mellőzte a tervező, így kizárt hogy bárki is közönségesnek hasson ezekben az outfittekben.

Nézd meg a 2010-es tavasz-nyári Milánóban felvonultatott kollekciókat!olvass tovább

A blogbirodalom visszavág

5671

Korábban készítettünk nektek egy összeállítást kedvenc bloggereinkből, akiket számos más divattal foglalkozó kiadvány mutat be szerte a világon, hiszen vitathatatlanul átalakulóban van a divatújságírás - éppen a blogok és a bloggerek tevékenykedései miatt. Míg egyesek üdvözlik a hobbi fashionistákat, addig mások pusztán "kihasználják" a bloggereket, és csak helykitöltős anyagokat készítenek velük, róluk. Megint mások vetélytársakat látnak bennük, és féltékenyek, hiszen a "divatújságíráshoz" nem kell papír, elég ha az illetőnek van szépérzéke, írói stílusa és lelkesedik a téma iránt, amiről természetesen mindent tud. Általában a bloggerek kedvtelésből űzik azt, amit csinálnak, és eszükbe sem jut a legnagyobbak helyére pályázni - persze ilyenek is akadnak, de ebben az esetben mi azt mondjuk: győzzön a jobb. Megpróbálunk utánajárni, mi lehet az oka a szerkesztők kontra bloggerek vitának, és vajon hova fajulhat ez az egész acsarkodás?

Tavi, az ürügy

A divatblogok szaporodásával a feszültség egyre nőtt, így várható volt, hogy a két tábor, a hivatásosak és a nem hivatásosak egyszercsak egymásnak feszülnek. Az ellentétek megnyilvánulására kitűnő ok Tavi, a tizenhárom éves bloggerlány. Tavi fiatal kora miatt kitűnt az idősebb divatbloggerek közül, így hamar felkapta a sajtó. Tavi "karrierje" még csak most indul, így nem tudható, hogy milyen hosszú életű lesz, de valószínűsítjük, hogy a sajtó felkapja, kihasználja, majd szépen elfelejti. Az persze senkit nem érdekel majd, hogy egy kiskamasz lány belül ezt mégis hogyan éli meg (látszólag Tavi szüleit sem). Szóval Tavit híres lett, az első sorban ül a divatheteken, ott mosolyog Marc Jacobs mellett a fotókon és a Rodarte-től ajándékba kapott harisnyát viseli.

Sokan megkérdőjelezik, hogy egyedül csinálja-e az egész blogot vagy van mögötte valaki, ahogyan például a gyerek-szépségkirálynő jelöltek mögött is van egy saját álmait gyerekével megvalósító anya. Tegyük fel, hogy Tavi valóban egyedül csinálja az egész blogolást, hiszen tehetsége és érzéke van a divathoz, de még ha így is van: helye van egy kamaszlánynak a bemutatókon? Akik meghívják, azok feltételezetően úgy gondolják, hogy igen, míg sok második sorba szorult divatszerkesztő pont az ellenkezőképpen vélekedik, s ennek hangot is adnak. Legutóbb például az történt, hogy Tavi hatalmas lila masnijától nem látott a Fashionably Independet munkatársa, ezt jól meg is írta, amire Tavi megdöbbentő felnőttséggel válaszolt blogjában. Míg a divatszerkesztő felháborodva szította az indulatokat, addig Tavi kommunikációra szólította fel - ahelyett, hogy cikket ír, kocogtassa meg a vállát a bemutatón, és közölje, hogy nem lát a masnitól, így azonnal, ott helyben orvosolhatják a problémát. És nem ez volt az egyetlen hőbörgést kiváltó lépés, ugyanis Sarah Mower, a Telegraph tudósítója hasonló kirohanást intézett Tavi ellen. A divatveterán korántsem válogatott a szavak között, mikor a következőket mondta tizenhárom éves pályatársáról - "Gallianóval készültem interjúzni a Dior bemutató után, mikor a backstagebe vezető úton majdnem elestem egy alacsony, ősz hajú nőben, aki hátulról nézve hetvenéves japán divatőrültnek tűnt, hiszen tetőtől talpig Comme des Garcons-t viselt. Mikor megfordult, láttam, hogy ő valójában Tavi Gevinson, aki látszólag nem tett sokat azért, hogy Galliano közelébe férkőzhessen. Én azért megkérdezném Gevinson papától, hogy vajon miért gondolta, hogy iskola helyett a lánya haute couture bemutatókon vegyen részt, ahol a fotósok sztárként kezelik? Vagy miért gondolta, hogy jó az ha kislánya modellt áll a Pop és a Love magazinoknak?"

http://poshglam.com/wp-content/uploads/2009/12/poshglamtimes.jpgolvass tovább