divatbemutató

Recycle divat és Mad Max

598

Csőcsajok, óriás paplan-banánok, tamponruha, mocsári lények, szexi utcaseprők, Frida Kahlo szemöldökű modellek, nejlonzacskóból készült tütüs botladozó balerinák és a TÁP Színház színészei tartottak környezetbarát ruhademonstrációt.

A recycling témakör köré épült a szerda esti látványszínház a Merlinben, amelyben Bodnár Enikő, Kulcsár Viktória, Nagy Fruzsina, Orosz Réka, Szűcs Edit és Tóth Virág ruha- és jelmeztervezők fantáziaruhái vonultak fel, egy rendhagyó, laza, humoros és könnyed show keretében. Az újrahasznosítást tágan és kreatívan értelmezték a tervezők, felhasználtak hajlékony műanyag csöveket, műanyagdugókat, minidiscet, a nagy multik feliratos zacskóit, tejeszacskókat, tamponokat és betéteket, műanyag dobozokat, textilhulladékot, művirágot, cigisdobozokat, lámpabúrát, plüssállatokat, régi nyakkendőket, papírt. 

Recycle divat

A bemutatón bolondos jelmezek kavalkádja ugrált, bukfencezett, táncolt, piruettezett és viccelődött a kifutón, a sok életre kelt kidobált holmi egy Mad Maxbe oltott riói karnevált idézett, ilyen ruhákban látom magam előtt a föld alá kényszerült, saját szemetében fulladt emberiséget az apokalipszis után, 3020-ban. Szürrealisztikusak és ötletesek voltak a hófehér és szürke gégecsövekkel kombinált cyberpunk kreációk. A négy madárcsőrű cigarettából, nejlon zacskókból és ételhordó dobozokból készült „szemétlény” harca és körtánca a környezetszennyezést szimbolizálta, az agresszívan csiricsáré multi zacskókon cinikusan virított a „Hülye azért nem vagyok!” parafelirat szétvagdosva, visszájára fordítva. Blazírt mocsárlakók vonultak fel fáradt zöld drapériákba burkolva, testüket fogorvosi rendelőket idéző műborostyánok fonták be, „rendőrkék” nejlon boák lógtak tupírozott nejlonsellőkön.

Aztán megjelentek a Királyt megszégyenítő csípőmozgású narancssárga ruhás utcaseprők (unalmas ruhájukat egy kis flitterrel, organzával és szűkített szabással dobták fel a gondos tervezők a jeles este alkalmából), majd egy csapat charleston nőci régi nyakkendőkből kreált ruhákban és tollas fejdíszekben. Végül jól időzített divatfricskaként betaláltak a glamrock legelvetemültebb időszakát idéző csilivili pszeudoestélyik, a plüssállatos szőrmebunda, retikülmutációként a szalagos kis, piros, pöttyös labda és a Frida Kahlo szemöldöksmink.

A show után pedig mindenki felvette papírból vagy neylonzacskóból készült kabátját, busszal, gyalogosan vagy biciklivel ment haza, a vacsorája után maradt joghurtos dobozt és túró rudis zacskót a szelektív gyűjtőbe helyezte, nem folyatta feleslegesen a vizet fogmosás közben, lefekvés előtt áramtalanította a lakását, majd pedig Budapest utcáit végre felsöprő flitteres ruhás utcaseprőkről álmodott…

WAMP-os divat

662

A WAMP holland-magyar designfesztivál záróakkordja, a vasárnap esti buli előtt hat magyar tervező, illetve tervezőcsoport divatbemutatója volt. Tömeg, oxigénhiány és cigifüst fogadott a Gödörben este nyolckor, és az egyébként ötletes, külön ezen alkalomra, a Geppetto Design Stúdió által készített, fekete falból és széttöredezett tükör camera obscura-szerű installációból álló kifutóból sem sokat lehetett látni, csak az első sorokból. Egy lány elájult a melegben, többen szomorúan szétszéledtek, mert nem hoztak magukkal sámlit, és így nem láttak semmit.

A bezsúfolodást és szauna hatást túlélők számára aztán megkezdődött a divatbemutató kontinuum, Kosánszky Dóra fekete, fehér, piros, bézs, szürke, ezüstös ruháival. Hordható, egyszerű ruhákat mutatott be a tervező, légies muszlinnal kombinált felsők, fényes sportos, feszes sziluettek, lágy esésű trikóruhák, puffos ujjú felsők, magasított derekú szűk szoknyák jelentek meg a kollekciójában, a fűzőszerű topok pedig az 50-es évek fehérneműdivatját idézték.

Képek a bemutatóról

A Je suis belle tervezőcsoport kollekciója barackszín, szürke, fekete és ezüst, sétálós, tavaszias, ejtőzős kislányos és a kis papírkoronák miatt királylányos volt. Érdekes volt a barackszínű jersey palástos szupercsaj-ruha, az áttetsző-nem áttetsző kabátka, a húzott, redőzött szürke zsákruha és kardigán, az álszerény, lakkos felületű kis fekete ruha, a terítőkockás patchwork ruhácska és a tornadressz-szerű toppal kombinált buggyos balerina szoknya.olvass tovább

Bite my style

1130

Bite my style néven alkot a horvát Zoran Aragović, akiről ezidáig bevalljuk őszintén mi semmit sem hallottunk. A VAM-ban megrendezett Fashion Trend rendezvényen futottunk bele, és egyből meg is szerettük. Nézd meg te is a bemutatón készült képeket!

Bite my style

Kabátból táskát - program mára

1134


Mindig otthon felejted az esernyődet? Nem tudod hova tenni az esőkabátod? Kellene még egy táska? Itt a megoldás: ARKA – esőkabát és divattáska egyben! A formatervezési díjat nyert gyapjúkabátok után megérkeztek Magony Zsuzsanna egyedi kollekciójának új, vízálló darabjai.

Divatbemutató és bevezető vásár 2008. 04. 28.-án 19:00-kor a Rododendronban!

Francia-magyar fúziós divat

1243

Szombaton a Mod’Art Paris és a Modart Budapest divatfőiskolák közös divatbemutatóját néztük meg az egyik budai gigaszállóban, amelynek során fiatal magyar és a francia divattervezők mutatkozhattak be.

A bemutató koncepciója és célja a nemzetközi trendekre figyelő, és arra érzékenyen reagáló francia-magyar oktatási rendszer végtermékeinek felvonultatása, új koncepciók prezentálása és az új francia és magyar tervezőgeneráció szárnybontogatásának segítése. A négy órai kezdetű első bemutatón a tervezők saját meghívottjai, a hét órakor kezdődő második bemutatón a szakmai közönség, a sajtó és az elmaradhatatlan "celebek" jelentek meg. 

Nézd meg a bemutatóról készült képeket!olvass tovább