diszkrimináció

Tetováltak távozzatok!

4606

Meghökkentő hírre bukkantunk: a Swing Inn nevű malmöi szórakozóhelyről kitiltották a tetovált nőket. Na mármost, ez a lépés két ízben is diszkriminatív, hiszen negatív megkülönböztetésben részesíti a tetováltakat és a nőket is. Míg az első kitétel szimplán nevetséges, addig a nők kizárása egyenesen felháborító. A klub vezetősége azzal indokolta döntését, hogy a tetoválást ízléstelennek és közönségesnek tartják, ezért nem tűrik meg a házban. A biztonsági őrök csak abban az esetben engedik be a tetoválássál rendelkező női vendégeket, ha azok ruházata kellően takarja a bőrdíszítést. Gabrielle Holst, a club vezetője kijelentette, hogy a szórakozóhely már évek óta ellenzi a tetovált vendégek fogadását, sőt azt szeretnék, ha a hozzájuk érkező, szórakozni vágyó nők, ízlésesen és konszolidáltan néznének ki, szerintük a kitetovált bőr nem fér bele ebbe az összképbe. A szabályozás csak a látható tetkókra vonatkozik - tette hozzá a vezető - vagyis a biztonsági őrök nem kötelezhetik vetkőzésre a vendégeket.

Ti értitek ezt? Miért csak a nőkre vonatkozik a szabály, és vajon miért gondolják, hogy azzal, hogy az ajtónállók nem kényszeríthetik rögtönzött sztriptízre a vendégeket, mindenki érezze kedvezményezettnek magát? És mi a helyzet a férfi vendégekkel, akiket nem említ a hír? Ők vajon rommá varrva is felhőtlenül szórakozhatnak a diszkriminatív klubban?

Diszkriminálni Tilos!

5747

Február utolsó hetében a Tilos Rádió a kirekesztés ellen szól. A műsorok többsége a hátrányos megkülönböztetés különféle megnyilvánulási formáival foglalkozik. Szegények, nők, biciklisták, melegek és leszbikusok, drogosok – kiemelten pedig a romák és a fogyatékkal élők lehetőségei és nehézségei témáját járják körül sokféle nézőpontból.

A tematikus hét indulónapján, február 22-én 10 órától az Ability Parkban a Tilos Rádió élő bejelentkezésekkel várja mindazokat, akik nyitottak rá, hogy játékos formában megismerkedjenek a fogyatékos személyek mindennapi helyzeteivel. Itt a látás-, hallás- és mozgássérült, autista és értelmi fogyatékos animátorok által bemutatott játékok segítségével valamennyi korosztály megtanulhatja, hogyan segítheti a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedését. Egyúttal pedig örömteli élményt nyújt mindenkinek, aki játszani szeretne, vagy próbára szeretné tenni képességeit.

Február 26-án, pénteken délelőtt 11 órától a Tilos Rádió Hegymegről, a Dr. Ámbédkar Gimnáziumból jelentkezik másfél órás élő adással, ahol diákokkal, tanárokkal és az iskola vezetőivel beszélgetnek tapasztalataikról, terveikről. Ugyanezen a napon a Gödör Klubban 14 órától az Ability Park kihelyezett játszótérrel jelenik meg, saját helyszínükhöz hasonló élményt nyújtva. Este kilenctől a Balkan Beats sorozat részeként a Romano Drom, a RotFront - Emmigrantski Raggamuffin Kollektiv és DJ Robert Soko tesz az esélyegyenlőségért, hogy jusson a jó zenéből mindenkinek.

A hét záróeseménye 27-én, szombaton az Instantban egy különleges, kísérleti előadással indul. A „Tollfosztók az Instantban” egy, a helyszínre kialakított interaktív színházi próba hat fiatal és egy rendező részvételével. A fiatalok „romaügyi problémákat” tárnak elénk. A problémafelvetés és a feldolgozás módja adott, minden más a közönségen múlik.

Közreműködők

Babrinka - Lovas Emília
Szotyi - Oláh Edmund
Rambó - Német Alfréd
Mónika - Németh Mónika
Index - Szkiba József
Dramaturg - Illés Márton
Rendezőasszisztens - Szegedi Tamás
Rendező - Balogh Rodrigó

A Tilos Rádió Dj csapata

22.00 Lee n'gum
00.00 Von Yodi
02.00 Suefo

A rendezvényekre a Tilos Rádió belépődíjat nem szed, de arra kér mindenkit, hogy hozzon magával egy könyvet – a Dr. Ámbédkar Gimnázium újonnan kialakított könyvtárának anyagát szeretnék gazdagítani vele, viszont Balkan Beats koncertjeire a belépő 1000 Ft.

Teszteld az előítéletességed!

6565

Azt vettem észre, hogy az utóbbi időben divat lett előítéletesnek lenni. Míg korábban mindenki kínosan ügyelt arra, hogy toleránsnak mutassa magát, mostanában magán- és közéleti fronton is azt tapasztalom, hogy az emberek előszeretettel fejtik ki, hogy mely társadalmi csoportokkal szemben vannak fenntartásaik. Egyesek szerint menthetetlenül elindultunk az elfajzás és a gyűlölködés útján, mások alig nagykorú demokráciánk szükségszerű velejárójának tekintik a jelenséget, és úgy vélik, idővel kinőjük. És vannak persze olyanok is, akik összeesküvést, mesterségesen gerjesztett konfliktusokat sejtenek az események mögött – hogy csak néhány markáns álláspontot emeljek ki.

olvass tovább

Színtelen szépségipar?

7843

Az Yves Saint Laurent 1992-ben slágerterméket dobott a piacra, a Touche Eclat névre keresztelt ecsetes alapozót. Mégis csak most, majdnem húsz évvel később kerültek olyan színek a palettára, amelyet egy sötét bőrű vagy ázsiai típusú nő bőrszínéhez is illik. A cég szóvivője szerint csak most jutott el oda a technikai fejlődés, hogy tökéletes terméket alkothassanak a színes bőrű nőknek is. De vajon tényleg csak ez az oka? Vagy inkább ez a tökéletes példája annak, hogy a szépség- és divatipar mindig is mellőzöttként kezelte a nem európai bőrtípusú vásárlóréteget.

olvass tovább

Ezért nem kapsz munkát

8253

Válság van, akinek van munkája, általában örül neki, meghúzza magát és kapaszkodik bele, továbbá esze ágában sincs pont most fizetésemelésért lobbizni, ne adj’ isten engedményeket kérni. Ám a válság – és az egyéb, versenyre ráállt piacon tapasztalható folyamatok – a munkaadók oldalán is éreztetik hatásukat: soha még ennyire nem vigyáztak arra, kiket, milyen pozícióba és fizetéssel vesznek fel. Ez persze egyrészt jó is lehet, hiszen jobb eséllyel kerülnek valóban kompetens, rátermett személyek egy-egy posztra, másrészt rátesz pár lapáttal a munkahelyi diszkriminációra is – amelyből Magyarország sosem jeleskedett.

Éppen ezért nagyon aktuális az ilyen ügyekkel foglalkozó Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) aktuális felmérése, amely nem fest éppen kedves képet a cégek, cégvezetők mentalitásáról és a hazai viszonyokról általában. A klasszikus közhelyek mind igazak: a nőknek, időseknek, szülőknek jelentősen rosszabbak az esélyeik, mint egy „rendes”, független, nem túl pénzéhes fiatal felnőttnek, ha pedig roma vagy, kis túlzással elfelejtheted, hogy rendes munkád lesz. Nézzük a részleteket.

olvass tovább