diéta

Tudd, hogy mennyit eszel!

855

Ez a praktikus kis szerkentyű elfér a legkisebb retikülben is, hiszen nem nagyobb, mint egy méretesebb púderes doboz, és folyamatosan ellenőrzésünk alatt tarthatjuk a bevitt ételek kalóriamennyiségét, szénhidrát-, zsír-, fehérje-, cukor-, nátrium-, koleszterintartalmát. Ideális diéták alkalmával vagy kalóriafetisisztáknak.

 Ezernégyszáz ételt tartalmaz az adatbázisa, a szőlőtől a kókuszreszeléken át egészen a tejfölig, ami már csak azért is nagyon hasznos, mert egy fürt szőlőn a legritkább esetben van címke, ami tartalmazná ezeket az adatokat, azonkívül nem száz gramm termékre van lebontva a különböző alkotó elemek mennyisége, hanem annyiban, amennyit ráhelyezel a kis zsebmérlegedre. A  Nutri-Weigh &Go Dietary Computer Scale-t egyelőre csak webshopokban tudod megvenni.

Híznék

1073

Már az is beszédes, hogy a míg a fogyókúra keresőszóra 1 210 000, a diétára közel másfél millió, addig a hízókúrára alig 23 000 találat van a Google-ban. Nem nagyon ragozzuk, és magyarázzuk, hogy mi lehet ennek az oka, de tény és való, hogy van, aki hízni szeretne, és ez legalább olyan nehéz, mint lefogyni annak, aki az ellenkező problémával küzd. Igen, tudom, egyfajta evészavar lehet az is, hogy nehezen mennek le a falatok, de azért ne zárjuk ki, hogy vannak emberek, akik esznek, akár napi többször is, nem anorexiásak, nem bulímiásak, és mégsem híznak meg. Sziasztok, én vagyok az.

Keresgetek az interneten, hogy mit is kéne tennem, és kicsit bosszantó amit találok. Alapvetően sem vagyok egy nehézcsontú, hízékony alkat, miért kell, hogy minden, a témával foglalkozó okoskodás azzal kezdődjön, hogy betegségem vagy traumám van, azért vagyok sovány, hogy testtömegindexem szerint kórosan alultáplált vagyok, s örüljek, hogy nem fekszem kórházban. Vajon mindez az anorexia visszacsapása? Nem lehet valaki egyszerűen vékonycsontú, sovány alkat, anélkül, hogy ne a beteget látnák benne? Ha répát eszem nyersen, mindenki azt hiszi, fogyókúrázom. Pedig csak finom.

De vissza a netre. A hízókúra receptek olyan bölcs tanácsokkal látnak el, hogy együnk többet, együnk kalóriadúsat - s ezek még jogos, elfogadható tippek, bár jó lenne, ha olyan étrendekkel találkoznék, amik olyan alapanyagokból állnak össze, mik fokozzák az étvágyamat, és amiktől akarnék is sokkal többet enni. Hajmeresztő, hogy nem egy hízókúra konkrétan tápszeres kiegészítéseket sorol fel. Minden étkezéshez hozzá kéne keverni egy mestreséges cuccot, hogy attól hízzál, mint egy jól nevelt heroinistának. De a legjobb mégis az, hogy édességeket, cukrokat, tésztákat, süteményeket akarnának etetni velem. Tényleg az a legelfogadottabb módja a hízásnak, hogy cukor nevű mérget tömjek magamba?

Diéta cigivel, sörrel

2518

Tudjuk, hogy az alkohol hizlal, ott van a sörhas ugye, és egyébként is, számtalan helyen olvastuk már, hogy kalóriabevitelben keményen odatesz egy estés italozás, folyékony kenyér, satöbbi. De mi a helyzet akkor, ha valaki szeretne inni, szórakozni, sörözni, borozni, felesezni, s mégsem óhajt zsírpárnákat ereszteni? Természetesen választania kell, és egy ifjú felnőttkorát élő lány jellemzően nem a visszavonulós, önmegtartóztatós életet választja. A húszéves egyetemista lányok igen nagy százalékban a kávét, a cigit és az alkoholt választják az egészséges étkezés és a sport helyett, így mára mer ennek a jelenségnek is neve van, ez nem más, mint a

Drunkorexia

Újfajta trendnek nevezik ezt, ami leginkább a fiatal nőket érinti, pedig már lassan tíz éve, hogy az egyetem padjait koptatni kezdtem, és az egész napos nemevés, kávécigizés és rendszeres esti italozás már bennünket is elkapott. No nem alakkarbantartási céllal alakult ez így, inkább pénznek voltunk híján, ezért kellett választanunk a szükséges vagy a kellemes között. Egyes felmérések szerint a 18 és 23 év közötti nők mintegy harminc százaléka rendszeresen fogyókúrázik, s ezt a különös, ám fiatal, felelőtlen diákfejjel érthető diétát választja magának.

Most, hogy végre terminus technicus-szal illették a jelenséget, természetesen el is magyarázzák, miért nem egészséges ez, miért árt a szervezetnek, ha az ember lánya étkezéseket hagy ki, majd az alkoholhoz nyúl. Vitaminhiány, nyomelemhiány, emésztési zavarok, koncentrációs zavarok, alultápláltság és a túlzott mértékű alkoholfogyasztásból fakadó problémák. No és persze hogy éhgyomorra inni elég merész dolog.

Ez persze mind igaz, de visszagondolva 18-20 éves önmagamra és akkori környezetmre, barátnőimre, egyértelműen kijelenthetem, hogy a legkevésbé sem érdekelt az esetleges nyomelemhiányom, az egyetemet elvégeztem, még dolgoztam is mellette, ettem amikor épp ettem, és buliztam, amikor csak tudtam. Ha éhes voltam, hát hamarabb berúgtam, annál olcsóbban megúsztam. Félreértés ne essék, nem mondom, hogy ez jó és egészséges, de tény, hogy az együnk vagy igyunk dilemmát sok egyetemista igen jól ismeri, és elég vígan elvan ebben az állapotban. A felelősség önmagunk iránt jóval később érkezik.

Éld túl az ételed

3012

Rég túl vagyunk a táplálkozási piramis megismerésén és az ehhez való igazodáson, de még mindig keveset foglalkozunk azzal, hogy mit együnk, vagy ha tisztában is vagyunk vele, hogy mi lenne a helyes, mi az, amit a szervezetünk kíván, akkor is hajlamosak vagyunk "bűnözni". Én például nem vagyok nagy húsevő, a párom annál inkább és bevallom, ha egy jó kis fokhagymás oldalas illata lengi be a konyhát, hát nem nagyon tudok ellenállni, és utána rendre rosszul is vagyok. Így voltam tegnap nagyi kakasával is. Ő nevelte, ő vágta le, tök bio cucc, én megfőztem, ettem belőle és halálközeli állapotban volt tőle a gyomrom. Hiába is tudja a test, a tudat csak ellenáll. A legfontosabb odafigyelni a saját szervezetünkre, testünkre, mert ha valami nem ízlik, nem tesz jót, azt jelzi a rendszer. Felfúvódás, székelési problémák, telítettség érzés, csomó-csomó jele van annak, ha valami nem frankó. Számtalan diétáról hallottunk már, de sokaknak a diéta egyenlő a fogyókúrával, ami téves felfogás. Amennyiben már fogyókúrára, tehát kúrára, valaminek a gyógyítására van szükség, akkor már tényleg baj van. Lássuk mit kínálnak nekünk a táplálkozáskutatók, az egyszerű parasztok és a természeti népek! És, ha betegek vagytok: "A táplálkozásban keressétek gyógyulásotokat!" mondotta Hippokratész.

Makrobiotika

Bár távol-keleti alapokon nyugszik a makrobiotika, nevét mégis két görög szó összetétele alkotja a "makro" és a "biosz". A makro jelentése hosszú, a "biosz", pedig élet, tehát hosszú élet. Ez a fajta táplálkozás a régi kínai világnézetet és az arányelméletet alkalmazza. Többet kínál, mint egy egyszerű táplálkozási rendszer, a hosszú élet filozófiáját, művészetét mutatja meg. Követése lehetőséget ad a testi-lelki-szellemi tisztulásra, fejlődésre, gyógyulásra. Mindez elsőre furcsának tűnhet, mert mi köze mégis a lelkemnek a testemhez?olvass tovább

Méregtelenítés a melegben

4149

Nyár van nyár, hosszúak a nappalok, kellemesen langyosak az esték. Bár nem kevesebb a gond, mégis kevésbé érezzük a súlyát a napos, madárcsicsergéssel teli környezetben. Jó esetben ilyenkor kiegyensúlyozottabbak vagyunk, és több időnk jut saját magunkra. Közhely, de ha egészség van, majdnem minden megvan. Pedig szinte lehetetlen teljesen kiküszöbölni a rohanó életből fakadó káros hatásokat. Rengeteg méreganyag halmozódik fel szervezetünkben életünk során, szennyezett a levegő, a víz, ételeinkben hemzsegnek az adalékanyagok. Sokkal több méreg kerül a testünkbe, mint amennyi anyagcsere folyamataink során távozni tud, ezért a szervezet elraktározza őket például a kötőszövetekben, zsírszövetben. Mit tehetünk ez ellen? Enyhíthetjük a kárt, hogyha segítjük szervezetünket ezek kiürítésében, erre pedig a meleg évszakok a legalkalmasabbak.

Szükséged van rá?

Testünk öntisztító képessége páratlan, és ha a mindennapokban odafigyelünk rá, hogy ne mérgezzük szándékosan (pl. dohányzással, alkohollal, ártalmas ételekkel) nagy baj nem lehet. Viszont ha szánod-bánod, de nem figyeltél erre, mindenképp jól jön egy belső nagytakarítás. Főleg, ha a következő tünetek is megjelentek nálad: fáradékony vagy, pedig eleget alszol, sokat stresszelsz, fáj a fejed, szédülsz, ízületi fájdalmakkal, narancsbőrrel, temérdek pattanással vagy allergiás rohamokkal küszködsz.

Milyen módszerrel foghatsz hozzá?

A lehetőségek tárháza hatalmas. Léteznek különféle csodaszerek, masszázstechnikák, de a szaunázás is nagyon hasznos. Most azonban csak a pár napos kúrákra térünk ki, melyek lényege, hogy a táplálkozás korlátozásával a szervezet tartalékait mozgósítjuk, eltávolítva a felesleget, eközben pedig regenerálódunk, tisztulunk. Sokféle kúra létezik: zöldség- és gyümölcslevekkel, vagy egy bizonyos zöldségfélével, gyógyteákkal. Terjedelmében az egy-két napostól akár a két hetesig, de a hosszan tartó kúrákat szakember felügyeletével érdemes véghez vinni, ugyanis felléphetnek nem várt reakciók. A méregtelenítés ideje alatt felerősödhetnek a negatív tünetek is, ám ez csak a gyógyulás, tisztulás jele. Ajánlott pihenni ezeken a napokon és kerülni a nagy szellemi és fizikai igénybevételt. Az intenzív kúrákat nem otthon, és nem a legforróbb nyári napokon kell elkezdeni, viszont pár napos gyümölcs vagy zöldségkúrába bármikor belevághatsz. Miért pont most? Először is, mert a hőségben sokkal kisebb erőfeszítést jelent mellőzni a nehéz, laktató ételeket, és helyettük rengeteg folyadékot inni, gyümölcsöket, zöldségeket enni. Másodszor ezek a finomságok javarészt nyáron érnek, így nem feltétlen kell üvegházi, kényszerérlelt, sokszor íztelen társaikkal beérni.olvass tovább