design

Dizájn koporsó - környezettudatosan

25

Bár a föld alá kerülsz vagy az urnafülkébe, már az sem mindegy, hogy miben hantolnak el! Környezetbarát és vidáman dizájnolt koporsókba is temetkezhetünk már, ha belátjuk, a mai temetkezési szokások nem túl környezetbarátok. Susanne Wiigh-Mäsak svéd biológus új temetkezési, hamvasztási technológiát dolgozott ki. Elképzelése szerint az elhunytakat folyékony nitrogénnel teli kádba helyeznék, majd a fagyott holttesteket vibrációval porrá zúznák.


A maradványokat keményítőből készült dobozkákba helyeznék, amiknek nem szükséges mély sírt ásni, közvetlen a talajszint alá helyezhetők. Az eltemetett földi maradványok teljes bomlása hat-tizenkét hónap alatt zajlik le. A biológus szerint a sírhantra ültetett facsemete így a hamvakon szárba szökő új élet szimbólumának is tekinthető. A dobozok, amelyek végülis koporsóként funkcionálnak, szép külsőt is kaphatnak, de a legfontosabb, hogy mindezzel kivédhető, hogy a temetők veszélyeztessék a környékükön található ivóvízkészleteket, s mivel hamvasztást sem igényel, mérgező gázok sem szabadulnak fel.

Asztali USB porszívó

33

Az USB-s porszívózás kis móka is egyben, munka közben, azok számára, akik tisztaságmániásak és gyakran törögetik az asztalukat. A retro stílusú asztali porszívó USB-re köthető, por- és morzsamentes munkaállomást garantál. A 20 dollárért kapható, barna/bézs színű, műanyag, mini porszívót, - csakúgy, mint az igazinál- a fogantyújánál mozgathatod és még a zsinórja is elég hosszú ahhoz, hogy nagy felüleleten rendet teremts.

Pénztárca magnókazettából

59

Az mp3 korában már feledésbe merült mágneses kazetták újból visszatérnek, ám ezúttal pénztárca formájában. Mindössze 43 dollárért mindenféle színben kapható a kézzel készített, retro bulis pénztárca. Aki gondolja, akár maga is elkészítheti, a tárca két oldalát a műanyag kazetta adja, melyet egy színes anyaghoz rögzítve, zippzárral tudunk bezárni. Ajándéknak is kiváló, ráadásul vicces is lehet egy régi Első Emelet vagy EDDA kazettából, fekete-fehér kockás anyaghoz rögzítve.

Szatyor

60

Tartós bevásárlószatyor mindenféle stílusban és színben harminchat- harmincnyolc dollárért, anyaga vitorláshoz használt nylonból készült, így biztosan nem ázik be. Kíváncsiak vagyunk, lesz-e környezetbarát, később önmagától lebomló bevásárlótáska változata is.

Headset hangulathoz

61

A headset kevésbé tűnik unalmas, hétköznapi, pusztán funkcionális tárgynak Jabra BT160-as változattal. Lehetőség van harminchárom már meglévő designból választani, ám nárcisztikusok akár saját fotójukat is feltölthetik rá, öt másodperc az egész. Csak az a kérdés, hogy vajon valóban magának díszíti az ember, hisz nemigen látható, ha a fülön van.