demográfia

Elfogy a magyar

6927

Pontosan nem tudjuk, mikor történt, de valószínűleg most ősszel; a lényeg, hogy gyakorlatilag tényként jelenthetjük ki: tízmilliónál kevesebben vagyunk mi, magyarok. A kalkulációk persze eltérnek, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének automatikus, azaz előre beállított ütemű számlálója valamikor szeptember közepén lett hétjegyű, a hivatalos, azaz a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a lélekszám pár héttel később lépett a lélektani határnak számító tízmillió alá. Mi történt, miért és mire számíthatunk?

olvass tovább

Mindjárt hétmilliárdan vagyunk

8099

Bár hazai viszonylatban, de cikkeztünk a demográfiáról majdnem egy éve. Ami itthon aggasztó (fogyunk), az globálisan rémisztő, csak más előjellel (népesedünk). Gyorsjelentés számokban:

  • Még idén eléri a Föld népessége a hétmilliárd főt - állítja David Bloom, a Harvard professzora az ENSZ adataira támaszkodva.
  • A növekedés robbanásszerű: 1999-ben, azaz 12 éve értük el a hatmilliárdot.
  • 2050-re 2,3 milliárddal többen leszünk; ennyi (azaz 2,3 milliárd) volt a Föld népessége összesen 1950-ben.
  • A jelek szerint az emberiség meglehetősen szelektíven szaporodik: az előbb említett többlet 97 százaléka (!) a fejlődő országokban születik majd. A fejlett országok népessége stabil marad, de öregszik, egyre kevesebb aktívan dolgozó felnőttel.
  • Az évtizedes előrejelzések meglehetősen óvatosak. 2100-ra a Föld népessége akár 15,8 milliárd is lehet, ha a nők szülési kedve (lehetősége) nem csökken, de az is lehet, hogy nagy lejtmenet következik és "csak" 6,2 milliárdan leszünk.