döner

Gyors gyros

5669

Úgy tíz éve lehetett, hogy Pécsett megjelent az első gyrosos az Apolló mozival átellenben. Nagyon bírtam, isteni finomnak találtam az összeérett, fűszeres, szépen lesült húst, a zöldségeket, a fincsi joghurtos szószt... most is összefut a nyál a számban.

Már jó néhány éve ízlelgetem Budapest gyros készítményeit, de olyan finomba még nem sikerült belefutnom, mint a pécsi arabok ételei. Leginkább a Star Kebabot bírom, de azt is csak azért, mert láttam már közelről, hogy milyen tiszta a konyhájuk. Sokan hivatkoznak arra, hogy azért nem esznek gyrost, mert napokig ott rothad a hús egymás hegyén hátán. Nos, a gyros lényege pont ez, pácolni a húst napokon át - természetesen ettől nem romlik meg, ha megfelelő körülményeket biztosítjuk.

Otthon is elkészíthetjük a gyrosunkat, így tuti nem lesz olyan érzésünk, hogy tisztátalan a kajánk. Eredetileg szabadtéri, nagy társaságot összehozó alkalmakkor készítettek a görögök, törökök gyrost - dönert vagy gíroszt, ahogy tetszik -, leginkább amikor sok éhes szájat kellett betömni, hiszen ez egy kiadós, mégsem "nagy mennyiségű" étel. A hagyományok szerint a gyros birka-, borjú, marha- esetleg szárnyashúsból készül. A húst - ami semmiképpen ne készüljön mellből, sokkal jobb a filézett comb, mert nem annyira száraz -, jól be kell fűszerezni. Lehet kapni gyros fűszerkeveréket, gyorspácot - ha ilyet használunk, semmi szükség arra, hogy három napig a hűtőben pácoljuk a húsit, elég neki pár óra. Amennyiben autentikus módon szeretnénk elkészíteni a gyrost, érdemes jóféle húst beszerezni - kinek-kinek ízlése szerint. Miután kis cafatokra felnyestük, tegyünk rá a következő fűszerekből bőven: kakukkfű, bazsalikom, fokhagyma, őrölt bors. Öntsünk rá olívaolajat és citromlevet is facsarjunk rá. Ha nincs gyros sütőnk, akkor serpenyőben - nekem a wok a kedvencem - hirtelen süssük ropogósra a húst.

http://www.keinfastfood.de/wp-content/uploads/2008/07/doner.jpg

Tálalhatjuk pitában vagy tányéron is. Ha tányérra tesszük, akkor készítsünk hozzá joghurtos tésztát vagy rizst, de ebben az esetben is adjunk hozzá pitát, amit mi is megsüthetünk! Mielőtt azonban a körettel bíbelődnénk, szeljünk fel zöldségeket: paradicsomot, uborkát, lilahagymát, salátát. Az egészet öntsük le tzatzikivel. A tzatzikit sűrű - lehetőleg házi - joghurtból készítem, mert a bolti minden, csak nem joghurt. Egy kígyóubit lereszelek tökreszelőn, lesózom, ami levet enged, azt leöntöm, belezúzok egy-két gerezd fokhagymát, leheletnyi borsot őrlök rá, és már keverem is össze. Vagányak chilliszósszal bolondériázhatnak még a gyrosban, de én azt kihagyom.



olvass tovább