díj

Brit Style Award

150

Londonban kiosztották az év divat díját, mely nagy esemény volt a kismama Stelly McCartney számára, ugyanis ő nyerte el az idei év designere címet, míg az év modellje Agyness Deyn lett. 

Kelly Osbourne, Dita von Teese, Vivienne Westwood és Lily Allen is jelen voltak, utóbbiról meg kell állapítani, valóban a lehető legcsajosabban öltözködő popénekesnő.A képen Stella McCartney és Vivienne Westwood ölelkeznek.

A legjobbak

3420

Az Amerikai Divattervezők Tanácsa, a Council of Fashion Designers of America (CFDA) 1962 óta minden évben átadja a divatvilág legnevesebb díját, amely a szakmában az Oscarral vetekszik. A szervezet elnöke a hetvenes évektől tervező Diane von Furstenberg kreátor, aki egy herceggel kötött villámházassága révén hercegnői titulussal is büszkélkedhet. A díjátadóra majd csak júliusban kerül sor, de a jelöltek listáját már most közzétették, így megindultak a találgatások, vajon kik lesznek a befutók?!

A képen Diane von Furstenberg  amint bejelenti a jelölteket!

Az év legjobb női ruhatervezője díjra pályázik Marc Jacobs, aki saját divatháza mellett a Louis Vuitton ura is, valamint Narciso Rodriguez, aki már 2002-ben és rögtön a következő évben, 2003-ban is elnyerte ezt a díjat. A harmadik a Rodarte két tervezője, Kate és Laura Mulleavy.

Az év férfidivat tervezője díjra esélyes a Calvin Klein kreatívja, Italo Zucchelli (a Calvin Kleintól 2006-ban  és 2008-ban is brazíliai származású Francisco Costa vitte el az év női divat tervezője díjat). A másik két jelölt: Michael Bastian, valamint a Band of Outsiders tervezője, Scott Sternber.

Marc Jacobs-ot nem csak az év női ruhatervezője díjra jelölték, hanem az év kiegészítő tervezője díj esélyesei között is szerepel, Vera Wang és a Proenza Schouler két kreátora Jack McCollough és Lazaro Hernandez mellett.A Swarovski három különdíjat is kioszt. A női ruhatervezők különdíj jelöltjei a thaiföldi születésű amerikai tervező Thakoon Panichgul, Alexander Wang és Michelle Obama egyik kedvenc tervezője, Jason Wu.

A női mellett a férfi tervezők között is kiosztásra kerül egy Swarovski különdíj, amelynek az esélyesei Patrick Ervell, Robert Geller és Tim Hamilton.

A Swarovski is kioszt egy díjat a kiegészítő tervezők között, a jelöltek Albertus Q. Swanepoel, Alejandro Ingelmo és Justin Giunta a Subversive Jewelry tervezője.

Őrizd meg a békét

4879

Az Oxford szótár szerint a Nobel-békedíj "a világ legtekintélyesebb díja, melyet a béke megőrzéséért ítélnek oda". Minden évben október közepén jelentik be a díjazott, vagy megosztott kitüntetés esetén a díjazottak nevét. Az kaphatja az elismerést, "aki a legtöbbet vagy a legkimagaslóbban tette a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért vagy megszüntetéséért, vagy békekongresszusok tartásáért és előkészítéséért" - rendelkezett végakaratában Alfred Nobel. De mi is ez a díj, mióta osztják ki, és kik döntetnek arról, ki is kapja? Mindennek utánanéztünk.

Alfred Nobel 1833-ban született svéd kémikus, feltaláló, iparmágnás volt, többek között a dinamit kifejlesztése is az ő nevéhez fűződik. Sokan úgy vélik, hogy a robbanószer megalkotása miatti bűntudat ösztönözte a békedíj megalapítására. Nobelnek se felesége, se gyermeke nem volt, viszont halála előtt vállalata csaknem száz gyárból állt, így a világ egyik leggazdagabb embereként tartották számon. Vagyonának legnagyobb részét a bakui kőolajmezők kitermeléséből szerezte, végrendeletében úgy rendelkezett, hogy vagyonát, gyárait értékesítsék, és az így kapott pénzzel egy vagyonkezelő alapítvány foglalkozzon, a hatalmas összeg kamatai pedig minden évben azok kapják, "akik a megelőző évben a legtöbbet tettek az emberiség javára".

A többi Nobel-díjjal ellentétben ez nem Stockholmban kerül kiosztásra, hanem Norvégia fővárosában, Oslóban. Bár hivatalos verzió nincs, mégis több magyarázat létezik arra, hogy miért a norvég parlamentből kiválasztott öttagú bizottság ítéli oda az elismerést. Norvégia és Svédország Nobel végrendeletének megírásakor perszonálunióban állít, az unión belül Svédország felet a kül-, míg a Norvégia a belpolitikáért. Állítólag Alfred Nobel nem akarta, hogy bármilyen külpolitikai tény, esemény beleszóljon a díjazásba. A másik vélemények szerint a tudós tisztelte a norvég parlamentet, ami a világon az elsőként támogatott egy nemzetközi méretű békemozgalmat.

A bizottság első öt tagjának kinevezésére 1897-ben került sor, és 1901-ben osztották ki a díjat először. Az elismerést ekkor a Vörös Kereszt alapítója, a svájci Henry Dunant és a franciák békeaktivistája, Frédéric Passy kapta. A bizottsági tagokat a parlament választja, és általában olyan személyek (nők és férfiak egyaránt) kerülnek be, akik fontos társadalmi szerepet töltöttek be korábban, vagy parlamenti tagok voltak. Az első díj odaítélését követő harmadik évben, 1904-ben hozták létre a norvég Nobel Intézetet, aminek az a célja, hogy segítse a bizottság döntését, mégpedig úgy, hogy információkat gyűjt a jelöltekről. A jelöltek nevéről minden év február elsejéig dönt az öt fős tanács, viszont a jelöléseket sosem hozzák nyilvánosságra, majd csak a díjazottat ismertetik október közepén, az ünnepélyes átadóra pedig december 10-én, Alfred Nobel halálának az évfordulóján az oslói városházán kerül sor.

Az elismeréssel jár egy aranyból készült medál, oklevél és pénzjutalom, ami 2004-ben például tízmillió svéd korona volt. A színtiszta aranyból készült medált Gustav Vigeland készítette, egy híres norvég szobrász, a medálon Alfred Nobel arcképe látható.

Mint már említettük a jelöltek neve nem kerül nyilvánosságra, mégis napvilágot látott egy adatbázis, amely tartalmazza az 1901 és 1951 között felmerült neveket, köztük olyan személyeket is, mint az 1939-ben jelölt Adolf Hitler, de Sztálin és Mussolinit is felterjesztették ez idő alatt a díjra. A Nobel-békedíj olyan embereknek, szervezeteknek is adható, akik még be nem fejezett békefolyamatokban vesznek részt, így történhet az meg, hogy később több díjazott személye megkérdőjelezhetővé válik. Ilyen vitatott személy például az 1994-ben "A Közel-Keleti béketeremtéshez való hozzájárulásért" kitüntetett Jasser Arafat, de az 1973-ban a vietnami békekötésért díjazott Henry Kissinger is. Az elismerést gyakran szervezetek megosztva kapják, 2007-ben így lett díjazott az IPCC is, egy nemzet- és kormányközi tudományos intézmény, amely a klímaváltozással foglalkozik, és melynek munkájához öt magyar tudós is hozzájárult.

Mint pénteken kiderült 2009-ben a díjat Barack Obama veheti át, ezúttal neki ítélték oda a Nobel-békedíjat. Ez az első alkalom, hogy egy hatalmon lévő amerikai elnököt választott a norvég bizottság. Szerintetek miért Obama kapta a díjat? És jó ez vajon?

Huszonöt év legszexibb pasijai

5504

Legszexibb pasi? Mondhatunk ilyet bárkire? Habár a döntés önkényesnek tűnhet, a People magazin minden évben kiosztja a Sexiest man alive, vagyis a legszexibb férfinak járó díjat. Nem kevés kikötésnek kell megfelelniük azoknak a pasiknak, akik a díjra pályáznak, és bár a pontos kritériumrendszert titok övezi, annyi biztos, hogy csakis világszerte ismert és mutatós formákkal megáldott férfiak zsebelhetik be az elismerést. 1985-ben Mel Gibson került a People magazin címlapjára, de még nyomatás előtt, a borító terveit nézegetve az egyik szerkesztő felkiáltott: "Te jó ég, ő a legszexibb férfi!" A többieknek annyira bejött az elszólás, hogy egyöntetűen megszavazták, hogy ez a szöveg kerüljön a címlapra. Mindennek már huszonöt éve, de azóta is minden évben egy szerencsés kiválasztott megkapja ezt a hangzatos és igencsak hízelgő kitüntetést. Következzen tehát a legszexibb pasik arcképcsarnoka.

Klikkülés ide!

A merész újító

5628

Az idén immár hetedik alkalommal, ünnepélyes gálaest keretében adták át az Ernst & Young „Entrepreneur Of The Year” - Az év üzletembere - díjait. „Az év üzletembere” Bodrogai Ferenc, a Forest Papír Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, a „Példakép” Tóth József Péter, a Lipóti Pékség tulajdonosa, ügyvezető igazgatója, a „Merész újító” Matheidesz Réka, a WAMP (Wasárnapi Művész Piac) alapítója, ügyvezető igazgatója, a „Jövő ígérete” Perger Péter, NetPincér.hu alapítója, ügyvezetője lett.

Matheidesz Réka a WAMP egyik alapítója, közgazdász végzettségű ügyvezetője, stratégiai vezetője. Szakmai tapasztalatát elsősorban EU finanszírozású nemzetközi projektek menedzselésében szerezte, de dolgozott a közigazgatásban Magyarország EU-csatlakozásának előkészítésén is. Diákévei alatt sokat élt külföldön, így nemcsak több nyelvet elsajátított (angolul, franciául, olaszul és portugálul felsőfokon beszél), hanem a nyugat-európai munkamorált, és az ott meghonosodott üzleti-civil együttműködési modelleket is megismerte, melyek Magyarországon még kevésbé működnek. Utazásai során egyre inkább érdekelni kezdte a művészet és a gazdaság szinergiáinak működése és működtetése, így 2006-ban designer társaival együtt megalapították a WAMP-ot. 

Nézegess WAMP-os divatképeket!

A WAMP létrehozásával egyrészt egy újfajta együttműködési modellt kívánt Magyarországon meghonosítani, amelynek a tervezők, gazdasági szereplők és a nagyközönség közötti összefogás az alapja ("Együtt erősebbek vagyunk, mint külön-külön"), és amely lehetőségeket teremt tehetséges tervezőknek a nemzetközi szintű érvényesülésre. A vállalkozás tükrözi Matheidesz Réka társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos elveit, miszerint hasznos minták és jó gyakorlatok átadásával lehet a legtöbbet lendíteni közösségek életén. Ugyanilyen fontosnak tartja, hogy a WAMP egy új, rendszeres minőségi eseménnyel gazdagítja Budapestet, amely nemcsak a fővárosiak számára teszi élhetőbbé a várost, de a turisták számára is vonzó esemény.

A WAMP a design népszerűsítésével, tervezők és termékeik ismertségének és piachoz jutásának elősegítésével kezdeményező szerepet vállalt abban, hogy megmutassa a designban rejlő művészeti, gazdasági és társadalmi lehetőségeket. A WAMP célja, hogy a designt közelebb hozza a nagyközönséghez, ugyanakkor kapcsolatot teremtsen a tervezői innováció és a gazdaság szereplői között. Jelenleg a WAMP 500 magyar tervezőtagot számlál, akik számára a vállalkozás designvásárokat szervez, képviseli őket nemzetközi kiállításokon és versenyeken, illetve menedzseli a tagokat, hogy nevüket megismerjék, termékeikkel sikeresek legyenek, vagy tudásukkal segítsék piaci megbízóik terveit.