cukorbetegség

Füstölgő vércukor

5441

A világ egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb kérdése megkérdezni egy dohányostól, hogy mégis miért füstölög. Általában olyan semmitmondó válaszok születnek, mint az, hogy mert jó, mert megszoktam... holott egyértelmű, hogy nagyon erős pótcselekvésről van szó. Tudjuk, hogy ha rágyújtunk, akkor kénytelenek vagyunk elvonulni, így megszakíthatjuk a munkát, közben pedig még cseverészni is lehet. (A cikk írásának perceiben például a szerkesztőség fele üzemel, mivel a másik fele a jól megérdemelt öt percét tölti a dohányzóban.) Mindezek mellett ismerjük a dohányzás majd' minden káros hatását, kezdve a bőröregedéstől, egészen a tüdőrákig. Aki még a kockázati tényezőket ismerve is tovább füstölög, azt bizonyára megnyugtatja majd a következő tanulmány - egy amerikai kutatási eredmény szerint a dohányzásról való leszokás 70%-kal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Ráfoghatod a nyuszira

Lehet, hogy már önmagatok is, de másokon bizonyára tapasztaltátok, hogy a cigarettáról való leszokás nagyjából egyenlő a hízással. Nem feltétlenül kóros elhízásról beszélünk, de aki abbahagyja a dohányzást, az számoljon a gyarapodó kilókkal. A kutatók az eredmény publikálásakor többször is kihangsúlyozták, hogy az adatokat senki ne tekintse a dohányzásra való ösztönzésnek. Tudjuk, hogy nem erről van szó, mindenesetre jó tudni, hogy az ártalmatlanul felcsúszott kilók akár komoly betegséget is okozhatnak. Dr Jessica Yeh kutató elmondta, hogy aki dohányzik, az a lehető legsürgősebben szokjon le, de mindenképp figyelje az esetleges súlygyarapodást.

A tizenhét évig tartó kutatást 10.892 középkorú bevonásával végezték, és kiderült, hogy a leszokás utáni első három év a legkockázatosabb időszak. A kutatók mindegyike azt tanácsolja, hogy aki egyébként is túlsúlyos, az szigorúan csak orvosi felügyelet mellett álljon neki a leszokásnak, hiszen érthető módon a felesleges kilók további kockázatot rejtenek. A vizsgált személyek átlagosan 3,8 kilót szedtek magukra az első három évben, sőt az is kiderült, hogy legnagyobb súlygyarapodást produkálók, illetve a legkeményebb dohányosok közül kerültek ki a 2-es típusú cukorbetegek. A betegség ezen típusa egy fokozatot jelent, aminél a test a bejuttatott szénhidrátok hatására inzulin termelésre ösztönzi a hasnyálmirigyet. Igen ám, de ez tartósan magas inzulinszintet eredményezhet, ami ellen védekezni kezdenek a sejtek, pontosabban egyre inkább ellenállnak az inzulinnak. Tökéletes láncreakcióról beszélünk, hiszen a folyamat közben az agy érzékeli a testben felhalmozódott cukrot, így a hasnyálmirigy még több inzulint termel, aminek még inkább ellenállnak a sejtek. Egy szinten túl, a hasnyálmirigy már nem termel több inzulint, így kialakul a tartósan magas vércukorszint, aminek megannyi egészségkárósító hatása van: érelmeszesedés, látásvesztés, infarktus... A riogató következmények azonban senkit se tántorítsanak el a leszokástól, pusztán arról van szó, hogy a leszokás alatt rendszeren ellenőrizzük a testsúlyunkat, mert könnyen lehet, hogy a kieső nikotinbevitelt némi édesség-dózissal akarjuk pótolni.

Mit keres a Meki a gyerekkórházakban?

8265

Állandó napirendi pont a szülők és az intézmények felelőssége a gyerekek étkeztetésében. A kommunikáció szintjén mindenképpen, de ha másképp nem megy, büntetésekkel – erről szól ugye a chipsadóként elterjedt, a só- és cukorfogyasztást visszaszorítani hivatott bekeményítés. Ehhez képest persze egyre több a rosszul táplált, elhízott, cukorbeteg, vagy attól fenyegetett gyerek, egyre többeket kezelnek kórházban ilyen bajokkal – ezt is nagyon jól tudjuk. Ehhez képest még mindig horrorisztikus történetek keringenek a kórházi koszt ízéről, állagáról és mennyiségéről.

A helyzet egyrészt hasonló, másrészt súlyosabb Amerikában, ahol egyébként aztán tényleg minden képernyőből és hangszóróból az egészséges életmód fontossága ömlik. Ennek ellenére jelenleg ott tartanak, hogy minden harmadik gyerek elhízott és szó szerint pusztít körükben a kettes típusú cukorbetegség. Ezzel együtt felütötte fejét egy aggasztó tendencia: a kórházban fekvő gyerekek nap mint nap a McDonald’sból rendelnek. Nem egyszerűen azért, mert Meki mindenhol van, például a kórházak közelében, hanem azért, mert a gyorséttermek betelepültek magukba a kórházakba. Egyre több, gyerekek kezelésére szakosodott intézménybe költözött be az ijesztő bohóc: nem csak a félreesőkbe, hanem azokba is, amelyek színvonal és „lélekszám” tekintetében a top 10-es listán vannak.

olvass tovább