csipkebogyó

Tedd a bogyót be a szádba!

6788

Ha ősz, akkor csipkebogyólekvár-ehetnék. Ilyenkor vágyom ezt a különleges, fanyar ízt. Ez kerül a palacsintába darált dióval, a pirítós kenyérre a lágy sajt fölé, ezzel ízesítem a piskótát, hogy ne legyen fojtós. A csipke viszont nem az egyetlen bogyó, amit bevethetünk a megszokott ízek elleni hadjáratban. A kökény, a som, a berkenye és a boróka ugyanígy hadrendbe állnak, csak tudni kell őket jókor és jó ételek mellé bevetni.



olvass tovább

Rosa Canina kisasszony és Csitkenye anyó praktikái

9517

Ősszel nem csak a fekete szőlő érik, babám, hanem a csipkebogyó is (alias hecsedli, kutyarózsa, csipke, bicske, csitkenye) latin nevén Rosa Canina! A pirosan lángoló kis bogyó, a vadrózsa termése C-vitaminban gazdag. Mit gazdag? C-vitamin tartalma tízszer nagyobb a citroménál! Éppen ezért remekül trenírozza az immunrendszert, ráadásul fertőtlenít, gyulladásgátló és antibiotikus is. A közelgő hideg hónapokra érdemes hát betárazni belőle. Nem szimpla növény, gyógynövény! A C-vitaminon kívül ugyanis tartalmaz B1-, B2- és E-vitamint, ásványi anyagokat, pektint és karotinoidokat. Ráadásul nemcsak teaként fogyasztható, hanem remek gasztronómiai alapanyag is.



olvass tovább