csipke

Csipkerózsikák

3709

A csipke lehet kicsit idejét múltnak tűnik, de a kifutókon és a haute couture kollekciókban még most is jelen van, és az esküvői, alkalmi ruhák nagy része pedig elképzelhetetlen nélkülük. A csipkekészítés ma már egy kihaló kézműves foglalkozás, ezt is átvették a gépek, de azért utánajártunk, hogyan is készülnek, és egy galériányi csipkés szettet is összeszedtünk!

A csipke - meghatározása szerint - egy olyan apró mintás textília, amelyen a mintát készítése közben alakítják ki, és nem utólag viszik fel rá. Az így kapott anyag lyukacsos, áttört és nagyon légies, az elegáns öltözködés és a szexi fehérneműk elengedhetetlen kelléke volt mindig is.

A csipkék kezdetben geometrikus mintájúak voltak, csak a tizenhatodik századtól kezdve jelentek meg a mai is népszerű virág és növénymotívumok. Régen a csipke kézelőkön és gallérokon - főleg a barokk és rokokó időkben - hordták, mint akkoriban minden, ez is utalt a személy társadalmi rangjára és vagyoni helyzetére. Hazánkba egészen későn, a tizenkilencedik században jutott el a csipkekészítés, híres magyar csipke a kiskunhalasi halasi csipke, bővebben itt és itt olvashattok róla.

Csipkecsodák itt!

A csipkék kétféleképpen készülhetnek, megkülönböztetünk vert és varrott fajtákat. A vert csipke úgy készül, hogy egy párnába szúrt gombostűk köré hozzák létre a mintát, a fonalak pedig úgynevezett verőpálcákon, vagy más néven orsókon vannak. A varrott csipkét pedig egyetlen egy varrótűvel alakítják ki. Ma már a kézi csipkekészítéssel szemben sokkal jelentősebb a gépi termelés. Ez a légies textil eredetileg vászonból, selyemből, arany- vagy ezüstfonalakból készült, manapság már gyakran használnak pamutfonalat is. A csipke még ma is sokszor jelen van a kifutókon, persze inkább a tavasz-nyári kollekciókban.

Varázssmink

3722

Reflektálva a csipkére... Még több fotó erről és, hogy miként csináld, itt! 

Köszönjük Karolina!

Csipkével borított lábak

5783

A francia tervező, Vanessa Bruno érdekes kiegészítőt álmodott meg 2010-es tavasz-nyári kollekciójához. A rövid szoknyák és sortok mellé a modellekre nem harisnya, nem térdzokni, de még csak nem is leggings került, hanem egy csipkés "térdvédő". A térdvédő helyett inkább a térd díszítő szópárt kellene használnunk, hiszen egyértelmű, hogy az áttetsző, csipkés, rugalmas anyag nem sok mindentől védi meg térdünket. Nektek tetszik, vagy haszontalan hülyeség? Az olyan csajoknak (mint én is), akik nem szereti mutogatni térdüket, biztosan jól jönne egy-két ilyen praktikus darab.

képek: www.vanessabruno.com

Hódíts fehérben!

8083

Még mindig maradt egy teljes hónap a nyárból, ami többek között azért is jó, mert bevethetjük azon ruháinkat, amelyeket a leárazásokon vásároltunk, de eddig nem volt merszünk-alkalmunk hordani őket. A fehér tipikusan ilyen választás, feltöltekezünk belőle miniruhákkal, rövidnadrágokkal, aztán juszt se kotorjuk elő egészen decemberig, amikor a szoba melegében konstatáljuk, hogy ez a szín nem nekünk való és különben is, hullafehér a lábunk. Ezt megelőzendő, a fehér megér egy misét nyáron, ha egyszer beleszerettünk, utána úgyse tudunk majd meglenni nélküle. A tisztaság színét még mindig kísérti egy csúnya előítélet, az egykori technopartik hőseinek rémképére, fluoreszkáló fénycsövekre és nadrágokon átlátszó csíktangákra asszociálhatunk róla. Az elmúlt pár szezonban a divatokosok viszont tettetek az ellenkezőjéről.olvass tovább