csináld magad

Csinálj magadnak műalkotást!

4229

Kortárs képzőművészet mindenkinek? Otthonra egy milliós műalkotást? Ha nem is eredetit, de legalább egy saját kezűleg hamisítottat beszerezhetünk az iartistlondontól, olyan jól csengő nevű művészektől, mint Damien Hirst, Banksy, Marc Quinn vagy Tracey Emin. Csak az alapanyagok és az ötlet jár a szetthez, a megvalósítás már a vásárló dolga. Meg kell küzdeni érte, de addig is nagy művésznek érezheti magát az ember.

Az iartistlondon szolgáltatja a DIY magasművészetet, még ha nem is a legolcsóbban, de az eredeti alkotás töredékéért. (Henci: Megcsinálhatjuk kedvenc műalkotásomat, Damien Hirst brillekkel kikövezett koponyáját!) 


Köszi, Mindennapibetevő!

Élvezetes kézimunka

4286

Nem, nem a bőrhuzigálásról lesz szó. Hanem arról, hogy a városi emberek (lányok, asszonyok!)talán túl sokszor használják az agyukat és túl kevésszer a kezüket. Lehet, hogy csak én vagyok ilyen kicsavarodott, de néha már egy alapos takarítás is kész megváltás: az agy kikapcsol, a kéz szorgosan jár. Ám ha az ujjbizsergéshez teremtő szándék is párosul, akkor ennél kreatívabb tevékenység kell. A lelkesedést hamar letörheti a csüggedés: nincs is kézügyességem… Hát már hogyne lenne! Hiszen tudjuk: nincs az elrontva, csak másra lesz jó. Kezeljük a helyzetet, ééértitek.

Megfűzzük

Nem kell azonnal krokodilra meg 3D rózsára gondolni. Egy sima bokalánc vagy karkötő is megteszi, egy- vagy többszínű kisebb-nagyobb gyöngyből. Egy régi, megunt láncot is feldobhatunk, ha más minta szerint fűzzük fel a gyöngyöket, vagy ha bőrszíj vagy gumidamil helyett szalagra fűzzük őket (már ha elég nagy lyukúak). Szétszakadt a nyakláncod és nincs meg az összes gyöngy? Karkötő még lehet belőle.
Színes gombokból is készülhet nyaklánc, karkötő, vagy egy egyszerű táskát, felsőt, pulcsit is vidámmá tehetünk velük. A rövidáru-boltok igazi kincsesbányák. Minden színes, csillog, aranyos, kell. Ész ócó: összá forinból degeszre vásárolhatjuk magunkat szalaggal, gombbal, gyönggyel.

Képes vagy rá

Egy kézzel készített képeslap vagy ajándékkísérő utánozhatatlan személyes jelleget hordoz magában. Színes karton, kimaradt anyagdarabok, szalagok, gombok, lakkfilc… az anyagoknak és a formáknak a te ízlésed szab határt. Rajzolnék én, de nem tudok… nem gond, attól még örömet okoz színekkel megtölteni a papírt. Pasztellkréta, olajkréta, vízfesték: mind a színérzékeny emberek barátai. Akvarellt otthon legegyszerűbben úgy készíthetünk, hogy megáztatunk egy rajzlapot, feláztatjuk a napköziből maradt vízfestékkészletünket, és mázolunk és csodálkozunk, hogy futnak a vízen a színek. Ha egy forma nem úgy sikerült, ahogy akartuk, a folyós állagnak köszönhetően könnyen korrigálhatunk.
Textilfesték segítségével kedves kis ábrákkal dobhatunk fel egy-egy megunt ruhadarabot, sablon alapján vagy szabadkézzel. Katica, kisvirág, flitterszemű cica, egymásba kapaszkodó, leveles indák… Aki végleg nem bízik saját rajzkészségében, műszaki áruházakban kapható olyan különleges papír, amelyre rányomtathatja kedvenc mintáját a számítógép nyomtatójával, majd rávasalhatja pólójára. Minél finomabb, például mikroszálas anyagból készült a díszítendő felület, annál tovább megmarad az alkotásunk. Vastagabb szálú anyag esetén megtöredezik mind a textilfesték, mind a fólia. Az említett sablonokat elkészíthetjük kézzel. Szabályos mintákat úgy nyerhetünk, ha egy vastagabb papírt félbehajtunk, és a minta felét megrajzoljuk, majd így félbehajtva kivágjuk. Érdemes őket megtartani, alapként használhatjuk a továbbfejlesztett buherációkra.

Elvarrjuk a szálakat

Kezedbe akadt egy jópofa anyag, de nem tudod, mit kezdj vele? Például kivágsz belőle egy szívecske, virág vagy cicafej-mintát, és rávarrod egy nadrágodra vagy pólóra, hippisen-bohókásan. Ha a folt felső részét nem varrod a ruhádhoz, nyersz egy plusz zsebet.
Kimustrált zokniból aranyos kis jószág kerekedhet egy félóra alatt. Megtömöd használt zsepivel, szivaccsal vagy szegfűszeggel, hogy illatos legyen, két gombszemet applikálsz az arcára, macifület a lábujjaid hűlt helyére, mosolyt öltesz piros fonallal, és kész a szerethető plüsspótlék-ajándék.

Krézi

Ha valami igazán nem mindennapit szeretnénk alkotni, agyament ötleteket meríthetünk különböző kézműves-könyvekből is. Ilyenek a spatula-állatkák, amelyek (meglepő módon) gyógyszertárban kapható spatulára ragasztott, habszivacs állati alkatrészekből tevődnek össze. Egy barátnőm fertőzött meg a lapoc-kórral, köszönet érte, és egy egész délutánba tartott kiheverni, két zsiráf és egy tehén elkészítése árán.
Tehát éljenek a fürge ujjak (amely újságról egy kevéssé felvilágosult gimis osztálytársam azt gondolta, hogy szexújság, ezért igen megdöbbent, amikor az újságos néni elé rakott egy kötőmagazint).

Diktálj te! - Ujjatlan zakó

4914

Már mikor az angol Vogue-ban láttuk, akkor megfogott minket az ötlet, és most, hogy az egyik kedvenc blogunkban a The Sartorialistban is felbukkant, elhatároztuk mi is megcsináljuk, és természetesen megosztjuk veletek is.

Aki érez magában egy kis kreativitást az könnyűszerrel készíthet el magának egy-két igazán divatos és menő darabot pár régi ruhából. Ilyen volt például a férfiingből varrt mély ülepű nadrág, amit még a nyáron mutattunk be nektek, most pedig azt demonstráljuk, hogyan is varázsolhattok trendi ujjatlan zakót a nagypapa régi darabjából.

Először is keressünk egy megfelelő zakót, télre a legjobb választás egy tweed anyagból készült darab. Nem baj, ha a fazonja hosszú, hiszen a hosszított szabás nagyon divatos ebben a szezonban, viszont azt teszteljük, hogy hogyan áll a derékon egy övvel megkötve. Ha tökéletesnek bizonyul, akkor nekikezdhetünk az alkotásnak, amihez nem kell más csak egy olló és esetleg tű meg cérna.

Mielőtt levágjuk a zakó ujjait döntsük el, hogy úgy akarjuk hagyni elszegetlenül, vagy szeretnénk elegánsabban eldolgozni a szélét. Ha bátortalanok vagytok, akkor csak fokozatosan vágjatok az ujjából, kezdetben meghagyva a lehetőséget az esetleges szépen behajtott elszegésnek. Érdemes a munkafolyamat alatt többször is felpróbálni a zakót, így biztosan tökéletes lesz a végeredmény.

Laza benyomást kelt, ha nem szeged el a vállát, Kate Lanphear tuti ezt tenné, és szegecsekkel turbózná fel az összehatást. Viszont ha te az elegánsabb stílust kedveled, akkor (cikk-cakkal szegd el a géppel - ezt csak a profiknak ajánlott) duplán hajtsd be az anyag szélét, és szépen kézzel nagy díszöltés szerű öltésekkel dolgozd el.

Diktálj te! - Foltozott farmer

4928

Múlt héten Diktálj te! címmel új rovatot indítottunk, amellyel - akárcsak a Lődd be magad!-dal - rendszeresen jelentkezünk majd. Az első blézerátalakítós rész után most megmutatjuk, hogyan varázsolhatjátok divatossá az előző szezonban kilyuggatott, kihipózott farmereteket. Ha egy csöppnyi kreativitás is van bennetek, akkor megspórolhatjátok egy vadonatúj, ám kiszaggatott, megfoltozott nadrág árát.

Pixie Geldorftól kezdve a nemzetközi street fashion ismert szereplőin át egészen Ralph Lauren kifutójáig mindenhol felbukkantak a rávarrásos farmerek. Foltozott nadrágok a H&M-től kezdve az interneten át (például itt és itt) mindenhol kaphatóak, de miért is adnánk ki több ezer forintot, ha mi is elkészíthetjük a mutatós darabot?!olvass tovább

Csináld magad - Kerek szegecsek

5787

Nemrégiben, amikor az egyik elterjedt fast fashion ruhaüzletben nézelődtem, megláttam egy egyszerű blézer fazonú bőrdzsekit, gallérjánál arany szegecsekkel díszítve…akciós áron több tízezer forintba került. „Na ne - gondoltam –, ezt meg tudom csinálni otthon is!”
Biztos mindenkinek vannak a szekrényében olyan ruhadarabok, amiket unalmasnak talál, már régen félretette, hogy majd valamikor átalakítja. Én egy fűzős magas sarkú cipőt és egy bőr blézert díszítettem ki. Szegecseket a legtöbb cipésznél lehet kapni, ahol vettem, ott három különböző méret és szín volt (bronz, ezüst, arany). Szükség lesz még bőrlyukasztóra, ezt barkácsboltokban találunk (persze csak akkor kell ilyesmit beszerezni, ha bőr holminak akarunk nekiállni – és ha nagyon pedánsak vagyunk, ellenkező esetben lyukasztáshoz egy hegyes olló is megteszi). Annak, hogy milyen formát és mintát alakítunk ki szegecsekből, már csak a fantázia szabhat határt. Feldobhatunk például egy szimpla fekete táskát, így olyan trendi darab lesz belőle, mint ami a Marni kollekciójában is megtalálható.