cointreau

Be Cointreauversial!

1558

A MAC és a Cointreau közösen indít nyereményjátékot, mindössze annyit kell tenned, hogy keverj egy Cointreaupolitan -t az alábbi koktélrecept alapján, és regisztrálj a www.bols.hu weboldalon. Tiéd lehet a 3 db 15 000 Ft értékű ajándékcsomag és sminktanácsadás egyike vagy az egyik Cointreau Party Kit (Cointreau 0,5 l, 2 db pohár és egy mini shaker)!

Egy shakerben mixeld össze jéggel az alábbiakat:

5 cl Cointreau
3 cl áfonyalé
2 cl citromlé
Szűrd egy lehűtött Martinis pohárba.


Idd meg, kattints!

Shake it baby!

1574

Koktélozni jó és drága. Ezért a legjobb, ha otthon keversz magadnak egy-két hűsítő, vagy épp gyorsító itókát, mielőtt elindulsz az éjszakába, a barátaid is csodálni fognak, ha kívülről fújod a recepteket, egyébként meg jó móka is kevergetni. Mindenekelőtt azonban tisztázzunk néhány dolgot, hogy igazán profinak tűnj, ha belevágsz a hobbimixerkedésbe.

Hol ered a koktél?

A koktél szó eredete a cock-tail, tehát kakasfarok. Elgondolkodhatunk, hogy ez meg hogy, de úgysem jövünk rá az igazságra. Több száz történet kering a koktél eredetéről, a legtöbb forrásban az a sztori, hogy kakasviadalok után, ahány kakasfarok toll maradt az állaton, annyi italból kevertek a tiszteletére a játszadozó felnőtteknek italt. Maradjunk is ennél. A lexikon szerint a koktél cukorból, gyümölcsléből és alkoholból kevert italok gyűjtőneve, mely a XIX. században indult világhódító útjára, az 1933-as alkoholtilalom eltörlése után egyenesen diadalmaskodott a bárokban, mulatókban. Mint minden, a koktélozás és annak elkészítése is megtorpant a második világháborúval, de annak végével szeremcsére újjáéledt.olvass tovább

Fogyassz, de okosan

1628

Rengeteg kérdés merült fel bennünk a koktélozással kapcsolatban. Mennyit? Mit? Mikor? Hogyan? A koktélokat különböző koktélcsaládokra osztják fel. Minden családnak megvan a maga jellegzetessége, rendeltetése, szervírozási előírása. Van pohár-etikettje, díszítési ábécéje, vannak alkoholos és alkoholmentes koktélok. Ezeket simán elsajátíthatjuk egy-egy jobban összeállított koktélos könyvből, de a neten is rengeteg, jól hasznosítható tudnivalót gyűjthetünk össze. De mi van az egyebekkel? A szokásokkal, a etikettel, protokollal? Kétségbeesésünkben Morafcsik Péterhez fordultunk, akinek mixeriskolája és koktélbárja is van, tehát biztosan hiteles információkkal tud minket ellátni.

Kulturált és mértéktartó

A koktélozásnak nem az a célja, hogy iszonyúan becsiccsentsünk, ez egy körítés. Dísze az estének. Az önfeledt bulizás kezdődhet egy erősebb koktéllal, de érdemes, inkább egy kellemes vacsorához, baráti beszélgetéshez, csinos partihoz illeszteni a koktélozást. Persze mi is voltunk már olyan buliban, ahol ingyen keverték, rázták a koktélokat, és bizony nehezen tudtunk megálljt parancsolni magunknak és az italozási kedvünknek. Hiába iszol csak egy féle koktélt, főleg, ha abban minimum kétféle alkohol tartalmú ital van, mert akkor ugye azok összecsapnak. Először a gyomrodban, majd másnap a fejedben. Long Island Ice Tea-ből bőven elég egy, hiszen abban eleve van tequila, rum, vodka, gin,  Cointreau... szóval ütős. Van néhány óvatosságra intő koktél, még ezen kívül is. Eleve a koktél már keverve van, tehát elkerülhetetlen, hogy keverd a piákat. A lényeg, hogy kulturált és mértéktartó légy/ Arany középút? Mindig!

Étkezésnél

El kell dönteni, hogy mi a célja a koktélozásnak, jól berúgni, vagy finoman elérni az emelkedett hangulatot, aminek nem az a formája, hogy húsz perc alatt hullarészegek leszünk. Bár furcsának tűnhet, étkezéshez a mixeroktató nem javasol koktélokat. Előtte és utána vannak odaillő koktélok, de közben inkább borozást javall a szakember. Étkezés előtt semmiképpen ne igyunk édes koktélt, mert az könnyen eltelít, inkább válasszunk kesernyéset, az étkezést követően jöhet a desszert, akár koktél formájában is. Aperitifként sajnos nem eléggé elterjedt a koktél, pedig vannak nagyon is annak beillő fajtái. Egy kivétel természetesen van. Vannak olyan étkezések, amikor hideg és meleg előételt, akár kétféle főétel is követ, nos e kettő között egy sorbet jól eshet. A sorbet pezsgős ital, citromfagyival. Igazán üdítő.

Valamit azért ennék

Persze vannak úgynevezett finger food-ok, amelyek tipikusan koktélok mellé adható falatkák. Panírozott rákolló, gyümölcsnyárs, édes ki falatok, bármi, amit felveszel az ujjaiddal, és bekapsz. Én élvezem ezeket a falatokat! Sőt, a koktéldíszeket is imádom megenni. Felmerült a kérdés is, hogy akkor most azt illik megenni, vagy sem? Megnyugtató választ kaptunk a bármixertől, hogy bizony, illik, sőt, vannak kifejezetten olyan koktélok, amelyek a díszítések ízvilágával együtt alkotnak egészet, tehát harmóniában vannak, és kiegészítik egymást.

Tom Cruise-ok

A mixert nemzetközileg bártendernek hívják, ahogy azt Morafcsik Pétertől megtudtuk. Az ő feladata igen sokrétű: amellett, hogy szolgáltat, szórakoztat és kreatívan munkálkodik, az is a feladata, hogy a mértéktartó alkoholfogyasztásra ösztönözzön minket, halandókat. Amint odalépünk a pulthoz már tudjuk, hogy jó szakemberrel van-e dolgunk. A hétvégén történt, hogy Siófokon voltam az Aranyparton, és koktélozni támadt kedvünk. Mivel a Coke club volt a cél, hát az e melletti koktélbárt céloztuk meg, kellemes terasza is volt, hát miért ne. Ahogy közeledtünk a pulthoz, máris meglepődtünk, egyenruhában, laza, napbarnított, izmos srácok lesték a lépteinket. Amikor a pulthoz érkeztünk, és közöltük, hogy koktélozni szeretnénk - ők hallva a bizonytalanságot a hangunkban - rögtön kérdezősködni kezdtek: Milyen ízvilágot kedvelsz? Meddig tart az éjszaka? Lazább vagy erősebb koktélt szeretnétek? Gyümölcsös, esetleg tejszínes? Záporoztak a kérdések, és pillanatokon belül kiderült, hogy mi az, ami ízleni fog! Nos, itt már el is dőlt, hogy jó bártenderekkel van dolgunk, bár akkor még mixereknek hívtuk őket. És már teljesítették is a feladatukat, ha legközelebb megyek Siófokra, akkor is a Bols koktélpulthoz megyek, mert tudom, hogy úgy leszek kiszolgálva, ahogy az aktuális hangulatom azt megkívánja. Valószínűleg ez is a célja a srácoknak - törzsvendégeket toborozni.

Mikor koktélozzunk?

Bármikor. Ez tipikusan az a fajta elfoglaltság, ami hangulatfüggő. Otthon egyedül biztos nem jut eszünkbe, de délután a tengerparton tuti mindannyiunkban felmerül az ötlet, hogy napernyő alá húzódva, elszürcsöljünk egy jeges koktélt.

Lángnyelvek és rockabilly?

1673

Ha rockabilly, akkor asszociációs elemként biztosan eszünkbe jutnak a lángnyelves hotrodok, ingek, tetkók. Nos, szerdán, azaz július 9-én, a Zöld Pardonban lángoló koktélokat is ihatunk az autentikus rockabilly szigorúan vett hagyományaiba beszivárgott jó adag garázs- és dzsungelérzés mellé. A Mystery gang együttes koncertjének napján, B52-es, igazi nehéz bombázó koktélokat ihatunk. Hogy miért nehézbombázó a nevén kívül? Figyelj csak!

2 cl Bols kávé likőr
2 cL Carolans Ír krémlikőr
2 cl Cointreau

Készítsése: A shot-os pohárba töltjüka kávé likőrt, majd bárkanállal rétegezzük a tetejére a Carolans likőrt és a Cointreaut, meggyújtjuk. Hot! Hot! Hot!

Alkoholfogyasztási kultúránk

1777

Alkoholfogyasztási kultúra - ez összeegyeztethetetlen egyesek számára, de azért mi szeretnénk, ha lenne ilyen. Van - igaz, lányok? Ugye nem csak részegség, sztondulás és fekve hányás lehet az alkoholizálás vége? Vannak olyan alkoholfajták, amik kifejezetten kulturált fogyasztásra ajánlottak, ilyenek a jóféle borok, vagy a gyomorkeserűk, a pálinkák, és a koktélok.

Valószínűsíthetjük, hogy az alkoholfogyasztás minősége és mennyisége is gyerekkorra datálható. Mit látunk otthon? Zugivó, nyíltan alkoholista szülőt, esetleg alkalmanként alkoholt fogyasztókat vagy teljesen absztinenseket, de az biztos, hogy mindenképpen a gyerekek felé teljesen tiltó viselkedést. Egyik sem jó. Egy angol nő a mellett érvel, hogy a gyerekek az első pohár alkoholos italukat a szülőkkel fogyasszák el. A tiltás és a szembefordulás kíváncsiságot gerjeszt a gyermekekben, és később titokban, mértéktelenül isznak inkább. Ennek ellenkezője érhető el, ha akár már tizenévesen a családi ünnepek alatt megengedik és megtanítják a mértékletes, kulturált alkoholfogyasztást a gyerekeknek, és nem tabuként, tiltott élvezetként tüntetik azt fel. A mértékletességre való nevelés, mint az élet más területein, a alkoholizálás esetében is nagyon fontos. Az ivás legyen élvezet, és ne valami mértéktelen, fékevesztett cselekedet, ami akár tragédiákhoz is vezethet.

Dobj be egy felest, és megnyugszol!

De mégis, hogyan lehet mértéket tartani, mikor olyan finom az a szamorodni, mikor olyan jól esik a sör és a koktélok, és a rövidek is olyan jól csúsznak, szinte érezni sem lehet, csak mikor már kifordul a világ. Ráadásul mindenre inni kell, ha jó, ha rossz, italozunk, ez amolyan magyar módi. Pezsgőt bontunk az ünepekkor, letolunk egy felest, hogy étvágyunk legyen, ha reszketünk az idegességtől, és máris elmúlik a szigorlat előtti gyomorremegés, vagy ha nincs semmi extra, beülünk egy sörre, mert megérdemeljük, mert nehéz napunk volt, hétvégén meg koktélozunk a csajokkal. A szeszes ital oldja a feszültséget és a szorongást, mellesleg pedig jó kedvre derít, sokszor csökkenti a fájdalmat, megszünteti a gátlásokat, azaz a központi idegrendszerre hatva hangulati, gondolkodásbeli változásokat idéz elő - bár ez csak a látszat, az alkohol addiktológialag a depresszánsok családjába tartozik, azaz a hangulatot negatív irányba löki.

Kiből lesz az alkoholista?

Ha minden hétvégén buli van, és minden hétvégén legalább egyszer jól berúgunk, akkor az mi? És, ha csak bizonyos alkalmakkor iszunk? Vagy, ha hónapokig semmit, aztán néhány hétig intenzíven? Van olyan is, aki néha az alkohollal "kétszemélyes házibulit" rendez, az alkohol problémának sok variációja létezik. A WHO szerint szociális minta alapján lehet besorolni az alkohol fogyasztókat: vannak az absztinensek, akik nem is alkohol fogyasztók, hiszen soha nem isznak semmit. Aztán a szociális ivók - azt hiszem a legtöbbünk ide sorolható - , akik elsősorban társaságban isznak, az ivás célja ilyenkor nem a részegség, bár időnként az is előfordul. A nagyivók rendszeresen és sokat isznak, gyakran lerészegednek. Ide sorolhatóak a problémaivók, akik ugyan nem rendszeresen, de önkontroll nélkül isznak, ha úgy érzik, gondjaik vannak. Végül vannak az alkoholbetegek, akiket korában már definiáltunk.

Mi a mérték?

A mértéktartás elég nehezen meghatározható sorompó, hiszen mindenki másként működik, és minden alkalommal más mennyiséget bírunk. Nekem rendszeresen változik az az adag, ami elég. Múltkor két üveg sörtől lerészegedtem, előtte, meg keverhettem, kavarhattam, rövidet a longgal, bármit bármivel, még akkor sem volt semmi baj. Valószínűleg a hormonok miatt van ez is, erre jön a hangulat, hogy mit ettünk, mennyire vagyunk erősek, stb. A lényeg, hogy az italozás ne vezessen kontrollvesztett részegséghez, alkalomhoz kötődjön, de ezen alkalmakkor se menjünk le kutyába, és mindig gondoljunk a másnapra. Álljunk meg, ha már becsíptünk, és csak jó minőségű, ismert márkájú alkoholokat fogyasszunk!