cigi

Rózsaszín cigi

486

A dohánygyártó vállalatok évekig munkálkodnak azon, hogy kedvenc függőségünkön újítsanak, változtassanak, akár ízben, akár külsőben. Egy holland cég tervezői megnyújtották, megízesítették a cigarettákat, így lett az, hogy akár csokoládéízzel bevont, Black Devil fantázainevű fekete cigit szívhatunk vagy akár vaníliával aromásított rózsaszínt, Pink Elephants néven. Arról nem tudunk, hogy a nikotin mellett milyen egyéb káros anyagokat szívhatunk magunkba, és fújhatunk  passzív környezetünkbe, a hozzáadott anyagok miatt. A fantáziadús cigó az újabb generációknak feltehetően nem hangzik annyira bizarrul, mint az idősebbeknek.

Mi van, ha most leállsz a cigivel?

730

Tessék, nézd meg mire számíthatsz, ha most, ebben a percben leteszed a cigit.

Diéta cigivel, sörrel

2518

Tudjuk, hogy az alkohol hizlal, ott van a sörhas ugye, és egyébként is, számtalan helyen olvastuk már, hogy kalóriabevitelben keményen odatesz egy estés italozás, folyékony kenyér, satöbbi. De mi a helyzet akkor, ha valaki szeretne inni, szórakozni, sörözni, borozni, felesezni, s mégsem óhajt zsírpárnákat ereszteni? Természetesen választania kell, és egy ifjú felnőttkorát élő lány jellemzően nem a visszavonulós, önmegtartóztatós életet választja. A húszéves egyetemista lányok igen nagy százalékban a kávét, a cigit és az alkoholt választják az egészséges étkezés és a sport helyett, így mára mer ennek a jelenségnek is neve van, ez nem más, mint a

Drunkorexia

Újfajta trendnek nevezik ezt, ami leginkább a fiatal nőket érinti, pedig már lassan tíz éve, hogy az egyetem padjait koptatni kezdtem, és az egész napos nemevés, kávécigizés és rendszeres esti italozás már bennünket is elkapott. No nem alakkarbantartási céllal alakult ez így, inkább pénznek voltunk híján, ezért kellett választanunk a szükséges vagy a kellemes között. Egyes felmérések szerint a 18 és 23 év közötti nők mintegy harminc százaléka rendszeresen fogyókúrázik, s ezt a különös, ám fiatal, felelőtlen diákfejjel érthető diétát választja magának.

Most, hogy végre terminus technicus-szal illették a jelenséget, természetesen el is magyarázzák, miért nem egészséges ez, miért árt a szervezetnek, ha az ember lánya étkezéseket hagy ki, majd az alkoholhoz nyúl. Vitaminhiány, nyomelemhiány, emésztési zavarok, koncentrációs zavarok, alultápláltság és a túlzott mértékű alkoholfogyasztásból fakadó problémák. No és persze hogy éhgyomorra inni elég merész dolog.

Ez persze mind igaz, de visszagondolva 18-20 éves önmagamra és akkori környezetmre, barátnőimre, egyértelműen kijelenthetem, hogy a legkevésbé sem érdekelt az esetleges nyomelemhiányom, az egyetemet elvégeztem, még dolgoztam is mellette, ettem amikor épp ettem, és buliztam, amikor csak tudtam. Ha éhes voltam, hát hamarabb berúgtam, annál olcsóbban megúsztam. Félreértés ne essék, nem mondom, hogy ez jó és egészséges, de tény, hogy az együnk vagy igyunk dilemmát sok egyetemista igen jól ismeri, és elég vígan elvan ebben az állapotban. A felelősség önmagunk iránt jóval később érkezik.

Aktívan, passzívan

2927

Jól emlékszem az első cigimre, amit az otthon található fillérekből vásároltam meg 14 forintért a sarki trafikban. Akkoriban még szálra is lehetett cigit kapni, de nekem egy doboz kellett, hogy tutira megtanuljak cigizni. Persze mivel anyám tigrises szofit szívott, így én is azt vettem. Amikor tízévesen rágyújtottam az első cigimre, majd belehaltam, és persze az akkor ötéves húgomat is belerángattam. Mindezt otthont tettük, nagy titokban. Akkor tesóm megfogadta, hogy ő többet nem gyújt rá, azóta sem teszi, nekem pedig tetszett a cigizés, mert az olyan nagylányos dolognak tűnt, így nyilván dohányos lettem később. Azt az ambivalens tényt nem értettem akkoriban, hogy nekem miért tiltott a dohányzás és másoknak miért nem, például unokatesóméknak miért lehetett rágyújtaniuk. Később megértettem, amikor megtudtam, hogy akár gégerákot, tüdőrákot is okozhat, de aztán hallottam olyan emberekről, akik egész életükben dohányoztak és semmi bajuk nem lett. A példákból is látszik, hogy a cigizés mindig is megosztotta a társadalmat, ráadásul minden évben megfogadjuk, mostantól nem gyújtunk rá. De mások mellettünk igen, megteszik, így hát dönthetünk, vagy aktívan részt veszünk, vagy passzívan tűrjük.

Aktív, passzív dohányos

A cigaretta károsságának terjesztésével új fogalmak születtek a köztudatban, aktív dohányos lett az, aki szívja, passzív az, aki szagolja. Később betiltották itthon, hogy 18 év alattiak cigarettát vásároljanak, aztán munkahelyeken és közintézményekben csak kijelölt helyen lehetett cigizni, majd az éttermek, kocsmák sem maradtak ki a szigorításból, mára külön dohányzó és nem dohányzó területeket különítettek el. A New York Times szerint létezik plusz egy kategória, mégpedig az úgynevezett 'third-hand smoke', pontosabban az, amikor nem közvetlenül mellettünk dohányoznak, hanem csak érezzük, hogy valaki a helyiségben előttünk akár órákkal rágyújtott. Ez a jelenség tipikusan a liftekben érződik, amikor valaki úgy szállt be, hogy az utolsó slukkot épp az imént fújta ki, mi pedig azonnal érezzük is ezt - a kezéből, hajából, bőréből, ruhájából árad a szag. Állítólag ez is káros, főleg a gyerekekre nézve, hiszen hiába nyitjuk ki az ablakot és gyújtunk rá úgy, ha nincsenek otthon, mégis érezni fogják a kocsiban, a bútorokban, a falakban a füstöt. Némileg álszent ez azért, hisz sok dolog ezerszer károsabb ennél,  például az autók, a permetek, az E-betűk sokasága.olvass tovább

Napi bölcselet

3428

"Azért nem szeretek szélben cigizni, mert ... nem jó."

by zsófi