celeb

Stylistok és karcsúság

508

Tíz híresség testtömegindexe
18 alatti BMI testtömegindex anorexia közeli állapotot jelent, 15 alatti anorexiát, míg 13 alatt az illető haldoklik. Eva Herzigova 18, Anna Kurnyikova 17,5, Keira Kinghtley 17, 5, Amy Winehouse 16, Lily Cole (modell) 16,1 és Mischa Bartin mind közül a legrosszabb, 15,1 indexű. A mindig tökéletes megjelenés nemcsak a celebek saját döntésén múlik, a háttérben a stylistokon is nagy a felelősség a tudatos sztárcsinálásban.

Stylistokról általában
A-listás filmek A-listás sztárjait öltöztetik -  csakis azt, aki nem hiszi magáról, hogy tud öltözni - ők az A-listás stylistok, aminek a mércéje nem más, mint hogy mennyire híres celebet ruház fel az illető. Ők azok, akik huszonnégy órás készültségben állnak, mert mindig történhet valami - némelyikük kerüli a médiát, de van, aki fürdőzik a népszerűségben. Megmondják a hírességeknek, mit vegyenek fel, milyen színben, milyen alkalomra, s van olyan multifunkcionális stylist, aki még a híres testek karbantartásárért is felelősséget vállal. A szakma mára olyanná fejlődött, mint a fodrászoké, azaz magától értetődik, hogy van nekünk ilyenünk, s számunkra legfeljebb azért lehet furcsa, mert nálunk még nem terejdt el ennyire. Hazánkban inkább üzletasszonyokra és politikusnőkre jellemző, hogy egy úgynevezett coaching részeként külsejük tökéletesítésére igénybe vegyék egy stylist segítségét. Itthoni celebek csak alkalmanként kérdezik meg a szakemberektől, mit is viseljenek, és ez meg is látszik, ha kinyitunk egy bulvár magazint, bár tegyük hozzá, hírességek ruházmányának szétcincálása sem nemzeti hobbink még. 

Stylistok itthon
Háromféle stylist fajtát ismerünk itthon, természetesen a legismertebbek közülük azok, akik a köztudatban is erősen szerepelnek, mint például Lakatos Márk. Vannak, akik szakmájukat tekintve profik és lehetőségük van arra, hogy ezt kamatoztassák, ilyen Tóth Ali és Virág Anikó a Room magazinban. A stylist szakma csúcsán pedig azok állnak, akik filmes produkciókban, reklámokban dolgoznak - ehhez  gyakran jelmeztervezői végzettség a kritérium. Persze a kategóriákban természetesen van átfedés.

Nem könnyű stylistnak lenni, hiszen minden magazinnak saját arculata van, tehát ahhoz kell idomulniuk, a celebekkel együtt dolgozni kutya nehéz, hiszen lótifuti munka, "hozzál már légyszi ebből egy rózsaszínt", filmes munkákhoz pedig gyakran jelmeztervezői végzettség kell. Ahhoz, hogy szakmabelivé váljon valaki, nem elég egy OKJ-s képzés, Iparművészetit kell minimum elvégeznie, hogy komolyan vegyék. Később érdemes elhelyezkedni egy mester mellé, mert a fotózást és a cikkírást nem lehet elméletben megtanulni.

Hírességek mellett
A sztártörténelemben az első nagy stylist Edith Head volt, aki a negyvenes - ötvenes években Elizabeth Taylort, Gloria Swansont és Grace Kellyt is öltöztette, s a Paramount Pictures filmstúdió évekre szerződtette filmhősei mellé. Mára, ahogy a celeb fogalma alakult, úgy idomult a stylist szakma is ehhez igazodva, főleg az Államokban - már mindegy, ki mit tesz le szakmai alapokon az asztalra, elég egy jó bulin egy provokatív fotó és kész a celebség. Sok híres stylistnak nincs ehhez végzettsége, mégis híressé vált munkájáról, gondoljunk csak a bugyijukat kivillantó hírességekre és ruháikra, melyek ezt láttatni hagyják.

Jessica Pasteur öltözteti Jessica Simpsont és Jennifer Hudsont, a kiváló stílusú Gwen Stefani Andrea Liebermannal dolgozik együtt, Paris Hiltont pedig Rachel Zoe kreálja. Őket látjuk a médiában, akarva akaratlan hasonlítani szeretnénk rájuk, de minimum megnézzük a cuccaikat, mit mivel vettek fel és milyen alkalomra.olvass tovább

Kihez menjek, hogy híres legyek?

2019

Van ez a Sarka Kata, akit érintettünk már, mivel nem értjük, ki ő, honnan jött, miért ül a tévében minden reggel, és egyáltalán. Utánanéztünk a wiwen, és kiderült, Kata - akinek esküvőjén mint megtudtuk, miniszterelnökök halmaza tette tiszteletét élőben vagy írásban - mindössze huszonegy éves, és ezen életkorára sikerült betornáznia magát az ismeretlen celebek közé. 

Aztán rájöttünk, mindössze annyi a titok, hogy valamilyen félismeretlen félhíres, többnyire televíziófüggőknek rémlő pasit kell levadászni, majd az összes bulvárlapnak hatalmas szerelmünket legyezgetni. Innentől már csak pár hónap, egy-két mellműtét és fazonigazítás, egy közös nyaralás, sok közös fotó, némi pletyka, és már gördülhet is a hintó a Bazilika felé, és a reggeli tévéműsorokban is benne lehetünk.

A kérdés csak annyi, mégis kihez menjünk hozzá hogy tuti legyen a siker? Keressünk valakit, aki még szabad vagy bomlasszuk egy meglévő álompár kapcsolatát?

Öntudatlan celebek

2513

Aki Budapesten lakik, bizonyára ismeri a Zsoltáros Csávót. Az év nagy részét a Ferenciek téri aluljáró egyik lépcsőjénél tölti. Néha eltűnik ugyan egy-két hétre, de azokon a napokon, amikor meló van, ott ül reggeltől estig és egyházi zsoltárokat „énekel”. Az előadás színvonala elég .. sokkoló, de azért ez legtöbbünknek – habár a srác biztos nem ezen megfontolásból csinálja – inkább egy nagy poénként jön le.Tudjátok: a szemüveg, ahogy az énekeskönyvet tartja, a hangja.. Szerintem bárki fel tudja idézni a jelenséget.

Amikor még ritkábban jártam a belvárosban, azt hittem csak a véletlen szerencse hoz össze vele mindig. (Ekkor még azzal ijesztgettek, hogy ő is a Pázmányra járt..) Azonban mióta beköltöztem a Ferenciekre, teljességgel megbizonyosodhattam róla, hogy ő itt bizony főállásban, teljes munkaidőben dolgozik, reggel 8-tól délután 5-ig. Esőben, szélben, napsütésben, a zsoltár még mindig tart, a srác pedig rendületlen.

Lehet neki aprót adni, bár a kis pénzes tálkája nem mindig van ott előtte. Egyszer láttam csak szünetet tartani: egy haverjával beszélgetett, közben pedig cigizett. (Ezt azért említem meg, mert elég ritkán tesz ilyet, és a látvány is meglehetősen furcsa volt, ugyanis semmi nem látszott abból a zsoltáréneklős arckifejezésből, ami szintén annyira jellemző.) Gondolom, mert szerinte éneklés közben nem lehet cigizni. Vagy cigizés közben énekelni. Vannak ilyen emberek is.

Nem tudom ki, hogy van ezzel, de nekem (egy-egy idegileg leterhelőbb napon) néha bizony legörbül a kis szám széle, amikor már az aluljáróban meghallom, hogy ki is vár fenn a kijáratnál.. És akkor, ha már egyházi énekek: olyan lehet ez, mint a Mennyország kapuja, ahol még egy kicsit húznak, mielőtt beengednek. Vagy inkább, mint a Mindenható című filmben Isten, aki az igazságot egy eléggé megmosolyogtató módon terjesztő csöves képében leledzik a Földön. Bármi megtörténhet. (Bár ezen utóbbi esetben biztos nem énekelne húsvéti énekeket november-december tájékán.)

Azért ha belegondoltok ő is egy celeb. A mi celebünk, bár senki nem tud róla semmit, és még a Gödörben sem láttam soha. De mindegy is, a titokzatosság a városi intellektueleket úgyis jobban vonzza. Ti tudtok még ilyen „celeb-öntudatra-nem-ébredt” fővárosi zsiványokat mondani, akiket elvileg mindenki ismer, csak épp a legújabb szeleb-valóságsó castingján (kis híján ugyan), de nem jutottak tovább?

(Így utólag is elnézést kérek azoktól, akik félreértelmezvén a fentebb írottakat, esetleg nem gondolnának elég píszínek.)


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Pillebálnák ringnak a vizen

3570

Darryl Hannahról (tudjátok, aki Robbie Williamsel smárol a Feel klipjében és aki olyan csúnyán elveszíti a szeme világát a Kill Billben) már rég tudjuk, hogy hatalmas állatvédő. Volt, hogy fára kötözte magát - már ez sem kispálya - most viszont egy igazán nagy dobással állt elő az óriásbálna vadászat ellen: a Peeps márkájú amerikai pillecukor összetevőiből készült életnagyságú bálnákat eresztenek vízbe a japán partoknál, hátha sikerül megtéveszteniük a gaz bálnavadászokat. Az ötlet egy bratyizás közepette született meg, amikor is Darryl Drew Barrymore színésznővel kifundálta, hogy mekkora poén lenne politikus arcú cukorkákat kreálni.

Innen már csak egy ugrás volt, hogy gyors ötletüket a köz javára és az állatok védelmére fordítsák. Darryl persze otthonosan mozog Greenpeaces berkekben, így nem volt túl nehéz támogatókat gyűjteni a projekthez. A kezdeményezést támogató Paul Watson, a tengeri élőlények védelmére specializálódott alapítvány vezetője szerint, ha megfelelően haladnak az előkészületek, már júniusban vízbe dobálhatják a hatalmas cukorbálnákat. Remélhetőleg a japán vadászok rákapnak az édességre és a bálnahús helyett inkább pillecukorkát esznek majd. Nem tudom, hogy fricska-e, de a szervezők sárga bálnákkal készülnek az akcióra. Az szintén kérdéses, hogy a pillebálnák vajon feloldódnak-e a tengervízben.

Ciki celebek a vízben

3890

Vadon Jani és Sebestyén Balázs humora rendben. Mint az oviban, mikor huzigálják a lányok haját a játszótéren, de az oroszlán bajszát ráncigálni itt nem is igény, a Kalandra fal című újdonsült RTL-Klub vetélkedő célja más; hisz ez a direkt szemét műsorvezető páros, hogy tudna a saját poénjain szünet nélkül röhögni a hátukban egy nagymacska bűzös leheletével?

Balázs és Jani a honi szórakoztatóipar aktuális fenegyerekei. A pimaszság, a pofátlanság, az eleven irónia megtestesítői, a tizenkilenc órai műsorsávban nincsen náluk nagyobb menő…, de erre építeni egy csak a felkelő nap fényétől vaksi országban a nézőket tévé elé ültető vetélkedőt talán kevés.

A játék menete

Van két darab három fős csapat, és tagjai hol egyesével, hol kettesével, hol hármasával állnak oda a “veszélyzóna” nevezetű partszélre, egy másfél méter mélyen vízzel töltött medence mellé. Majd várnak. Hogy akár a Tetris potyogó elemei (Human Tetris) a távolból, elinduljon feléjük egy bitang nagy hungarocell fal, melybe extrém emberi pózokat formázó lukakat faragott egy kortárs művész. És akkor az jön. Megállíthatatlanul. És onnantól nincs más feladat, mint a csapattagoknak úgy helyezkedni, hogy átügyeskedjék testük a konfekció méretű lukakon, vagy nem. De akkor csobbannak.

A fal adja az elsőt, a víz a másodikat!

Persze az eredeti japán szabályokhoz képest a szerkesztők lényegében változtattak – a magyar nézők bulvárízlése szerint. Még csak az hiányozna, hogy atléta képességű civilek úgy oldják meg a rájuk mért feladatot, hogy közben őket a vízben alig látni, de még ha lehetne is látni, az is kevésbé vicces, mint egy ismerős, különösen, ha az az ismerős egy sztár. Jaj, mekkorákat is lehet az ő bénaságaikon hahotázni!olvass tovább