casanova

Ki ez? Casanova

4114

Gyakran lehet hallani jellemzésképp, hogy valaki „casanova”. Általában nem a legszebb értelemben használják az emberek, és ha a név eredeti viselőjére gondolnak, akkor végképp negatív véleményen vannak. Végeztem egy rövidke kutatást Casanováról és a huszonkét főből, (aki válaszolt) nyolcan nem tudták, kiről lenne szó, a másik fele a „sokat csajozott”-tól a „nőfaló”-ig tudott róla dolgokat… (A legkedvesebb válaszom a „Köszönöm, semmit!” volt. ) A legpontosabb ismereteket egy hölgy mutatta fel, aki a „bejárta Európát”-on kívül (Egyik kutató szerint 41820 km-t tett meg életében. Lovaskocsival!) szinte az összes negatív tulajdonságát elmondta. 

Tény, hogy tele volt hibákkal, és ezek közül talán legnagyobbnak a mai világban nőügyeit tekinthetnénk. Ezernyi hűséget fogadott, de egyiket se tartotta meg. Ám nem felejtette el őket. Egy Henriette nevű felvilágosult nővel utazott egyszer, aki mikor elváltak, ezt véste a szálló ablakába (1828-ban még megvolt a felírat, hisz egy akkori emlékiratban is szerepel) „Elfelejted Henriette-tet is.” Casanova azonban ezt írta:”Nem, egyáltalán nem felejtettem el, emléke valóságos balzsam a szívemnek.” A sors iróniája, hogy mikor újra találkoznak, Casanova egy másik ővel van, így Henriette csak egy üzenetet küld „a legtiszteletreméltóbb férfinak, akit ismertem” felirattal, hogy ne zavarja meg őket. Egyetlen szó van a levélben: „Henriette”. Kovács Ilona így vélekedik: „A valóságban Casanova mindent vállalt a szerelemért: nyavalyákat, megaláztatást, szenvedést, akár a balek szerepét is el tudta játszani” Mint ahogy azt az ifjú Charpion esete is bizonyítja: mert a nő eléggé megalázta őt, bár az emlékiratok feltehetően nem pontosan fedik a valóságot.. 

Nőcsábász, szoknyapecér… Tényleg ennyire egyszerű az eset? Akkor miért maradt fenn a neve? A XVIII. század tele volt hozzá hasonló nőfalókkal, csalókkal, életművészekkel…! Mi jelentette benne azt a többletet, ami miatt Szerb Antal is annyira szerette? (Az emlékiratok egyik legjobb fordítása tőle származik, bár ez is csak kis hányada a műnek) Mi az, ami miatt Casanova ma inkább fogalom, ami miatt nem személyként gondolunk rá?olvass tovább