címlap

Kedvencünk a címlapon!

3148

A Harper's Bazaar 2009-es márciusi címlapjára nem más kerül mint a divatikon Sarah Jessica Parker. Sarah Jessica Parker színésznőnek eddig csak két arcát ismertük, az egyik a Szex és New Yorkban játszott ultra sikkes újságírónő, amelyhez többnyire a vörös szőnyegen is hű volt a színésznő, és a hétköznapi édesanya, aki laza szerelésben sétál fiával az utcán. Most pedig egy igazi dívát láthatunk viszont a vele készült divatanyagban. A címlapon Sarah Jessica Parker a 2009-es tavasz-nyári Versace kollekciból visel egy különleges dekoltázsú koktélruhát, a haja természetes, a sminkje is kifogástalan, de miért rózsaszín a háttér?

Második first lady a címlapon

3186

Michelle Obama szerepel majd a 2009-es márciusi amerikai Vogue címlapján. Ő második First Lady Hillary Clinton után - még 1998-ban szereplet a neves divatmagazin borítóján -, aki Amerika első asszonyaként mosolyog ránk a fedőről.

A címlapon Michelle egy ciklámen színű Jason Wu ruhát visel - a tervező álmodta meg a beiktatási bálon viselt ruháját is -, és Jackie Kennedy-hez hasonló pózban ül egy kanapén. A képeket pedig ki más is készítette volna, mint a sztárfotós Annie Leibovitz. Természetesen a címlapon kívül interjú is készült a First Ladyvel, a fotózáson viselt darabokat - Narciso Rodriguez és J. Crew - Michelle válogatta össze.

Kísértetek a címlapon

3246

A francia Vogue 2009-es márciusi számának borítója kísértetiesen hasonlít az olasz Vogue egy, még 92-ben megjelent borítójához. A mostani borítón - a 92-es címlaphoz képest - persze a mai trendeknek megfelelően lett újragondolva, de mégis ugyanaz a stílus, hangulat és ugyanaz a Chanelban tobzódó világ köszön vissza. Felmerül a kérdés, hogy ez a visszanyúlás dicsérete a tizenhét évvel ezelőtti olasz címlapnak, vagy egy egyszerű lopásról van szó, mert azt hiszem ez már túllépi a nosztalgikus inspirálódás határát, vagy nem?

Az 1992-es olasz Vogue fedőjén egy akkori amerikai modell, Kristen McMenamy látható, a képet pedig Steven Meisel készítette. A friss 2009-es francia Vogue borítóján pedig Iris Strubegger osztrák modell szerepel, a képeket pedig csak Mert&Marcus-ként emlegetett fotóspáros, Mert Alas és Marcus Piggott készítette.

Nehogy azt gondoljátok, hogy csak a világ leghíresebb magazinjára jellemzőek ezek a kísérteties hasonlóságú címlapok, a többi kiadvány is szívesen merít egymástól. Nem is olyan régen kavart botrányt a W magazin 2008-as szeptemberi borítója, amely nagyon "hasonlított" - jó mondjuk ki őszintén -, teljesen ugyan olyan volt, mint a Harper's Bazaar 1994-es címlapja. Az 1994-es címlapon Nadja Auermann német modell látható hátrafésült platinaszőke hajjal, fekete füstös, de cicásan kihúzott szemekkel és mély bordó rúzzsal, kék felsőben. A 94-es borító után tizennégy évvel a W magazin Kate Hudson-t tette a címlapra, ugyanebben a stílusban, még a haj és a smink mellett még a kék felső is egyezik, a különbség talán csak annyi, hogy a Kate arcáról készült felvétel távolabbi, mint a Bazaar-os címlap esetében Nadja Auermann arcáról készült fotó.  Ez valószínűleg csak a magazin nevének lehet betudható, hiszen így jobban adta magát a beállítás a W-vel együtt. Érdekesség, hogy ezt a másolt címlapot is Mert Alas és Marcus Piggott fotózta.

Meg kell még említeni a 2009-es januári Vogue és L'Officiel címlapokat is, hiszen a borítón szereplő két modell - Julia Dunstall és Anna Selezneva - mindketten ugyanazt a szettet viselték a 2009-es tavasz-nyári Louis Vuitton kollekcióból, és még a frizurájuk is egyforma. Persze ebben az esetben azért nem beszélhetünk annyira másolásról, de azért különös azonosság.

A külföldi magazinokon kívül a nemzetközi újságok magyar változatai is előszeretettel merítenek ötleteket a külföldi lapokból, most történetesen az Elle inspirálódott a 2009-es januári olasz Vogue címlapjából és divatanyagából. A magyar Elle magazin 2009-es márciusi számában látható egy színeiben, hangulatában teljesen a januári olasz Vogue címlapját idéző összeállítás.

Magazin humorral

3315

A Vanity Fair mindig is különleges címlapjairól volt híres. A magazin borítóján szerepelt többek között már Amerika jelenlegi elnöke, Barack Obama, a francia elnök ex modell felesége, Carla Bruni, de Kate Moss-t is láthattuk mindössze egy pár kesztyűben, csizmában és egy kucsmában az újság címlapján.

A 2006-os márciusi fedőn még a Gucci egykori kreatív igazgatója, Tom Ford szerepelt Keira Knightley és Scarlett Johansson társaságában. Míg Tom Ford szexi inget és fekete zakót viselt az Annie Leibovitz által lencsevégre kapott címlapfotón, addig a két színésznő fedetlen testtel pózolt a kamerának. Most, három évvel később négy amerikai humorista feleleveníti azt a címlapot, bár nem a szóban forgó szám fedőn pózolnak Tomékhoz hasonlóan módon. A 2009-es áprilisi Vanity Fair borítóján név szerint Jonah Hillben, Seth Rogenben, Jason Segelben és Paul Rudd humoristák láthatók. A srácok címlapi öltözete eléggé hiányos, csak néhány hordót, inget, atlétát és csokornyakkendőt viselnek. Az a fotó, amely a három évvel korábbi címlap mintájára készült, a magazin belsejében található. Érdekesség, hogy ezt a mostani képet is Anna Leibovitz készítette.

A két címlap milyen jól jellemzi társadalmunkat: míg teljesen elfogadott két meztelen, esztétikus és gyönyörű női test látványa egy címlapon, addig egy magazin belsejében senki nem akar pucér férfiakat látni. Valószínűleg ezért döntöttek a humoristák is úgy, hogy testszínű dresszt viselnek a fotózáson.

Nekünk nagyon tetszik a 2006-os címlap újragondolása, a Vanity Fairnek van humorérzéke, míg más magazinok egymást másolják, addig ők önmagukat figurázzák ki.

Magyar lány a Vogue-on!

3487

Vogue címlaplány lett Mihalik Enikő magyar modellből, akit többek között a Gucci kampányarcaként is láthattunk korábban. Iszonyatosan nagy elismerés bekerülni a Vogue-ba, hát még a címlapra, hiszen a Vogue-ok címlapjára világszerte olyan nőket nyomtatnak, mint Mrs. Obama, Claudia Schiffer, Agyness Deyn vagy éppen Kate Moss. olvass tovább