budapest pride

Hetero pride

6292

Végül csak engedélyezték: megrendezik a hetero büszkeség napját szeptember 4-én, a melegfelvonulás hagyományos útvonalán, az Andrássy úton. A forgatókönyv is ugyanaz, elvileg bulit, zenét terveznek a Hősök terétől az Erzsébet térre. Az ötletgazda-kezdeményező Koletár Csaba kétezer főre számít, amiből több lehet, tekintettel „az emberek többségének elavult és konzervatív szexuális irányultságára” – nyilatkozta ironikusan egy politikai napilapnak. 

A szervező már tavaly szeptemberben tervezte az eseményt, kérte is a budapesti rendőrséget, hogy engedélyezze és biztosítsa azt. Akkor visszadobták, mondván, hogy túl messzi az időpont, nem tudni, milyen közlekedésre lehet számítani. Most viszont – egy kormányváltás után – újra beadta a kérvényt, amely ezúttal zöld utat kapott. A cél az, hogy tiltakozzanak a „homoszexuális eszmék” nyílt gyakorlása, népszerűsítése ellen. Hogy jogilag mindez belefér-e, arról a szakértők nyilván elvitázgatnak majd egy darabig – valószínűleg igen, hiszen a hetero büszkeség napjának tervében semmi olyan nincs, amit a gyülekezési törvény kifejezetten tiltana. Több szempontból azonban mégis aggályos az ügy.

„Így születtünk”

„Ez elég ciki, és nem túl píszí az EU-n belül” – mondta az éves melegfelvonulásokat és –fesztiválokat szervező Szivárvány Misszió elnöke, amikor megkerestem, mit szól a dologhoz. A homoszexuálisok egyébként az Amszterdami Szerződés értelmében védett kisebbségnek számítanak, így a helyzet „duplán fura” azzal együtt is, hogy mindenkinek joga van elmondani véleményét - tette hozzá Steigler Sándor. Az említett szerződést Magyarország automatikusan átvette, amikor csatlakozott az Unióhoz; lényege, hogy lehetővé teszi a bi- és homoszexuálisok társadalmi helyzetének rendezését, ez alapján lehetséges törvényt hozni például a munkahelyi diszkrimináció ellen vagy az élettársi kapcsolat elismeréséért.

 

Nem csak heteróknak - Budapest Pride 2009 (fotó: Neményi Márton)

A Szivárvány-elnök szerint azért érthetetlen a kezdeményezés, mert ők, a melegek nem valami ellen állnak ki, hanem saját jogaikért. Ráadásul a megfogalmazással („homoszexuális eszmék”) eleve komoly bajok vannak, hiszen szó sincs eszméről, „ezt nem választja az ember, mi így születtünk, így élünk”. Ezt figyelembe véve a melegek ellen fesztivált szervezni „nem szerencsés”, elmenni rá pedig „nem lenne méltóságteljes” – indokolta meg Steigler, hogy miért nem kíváncsiak a hetero büszkeségre.olvass tovább

Meneteltünk

6418

Szombat délután, a Budapest Pride melegfesztivál lezárásaként lezajlott a Meleg Méltóság Menet. Habár a Művész Moziban tartott meleg fesztivál már 15 éves múltra tekinthet vissza, ennek ellenére a magyar állampolgároknak még a felvonulás gondolatához sem sikerült teljesen hozzászokniuk.

Több országban is rendeznek a budapestihez hasonló meleg büszkeség menetet, amely mindenhol sikeres és biztonságos. Itt nem. „Ez egy nagy buli” - mondják tőlünk nyugatabbra még a hetero párok is az eseményről. Az a gyanúm, hogy ez nálunk még egy darabig nem lesz így. De miért nem tudunk felnőni a feladathoz?

Fotó: Fodor Csaba

Abszolút érthető mindkét álláspont, a melegeké is, de nézzük meg az ellenvéleményeket. Vajon miért gyülekeztek idén is ellentüntetők a menetet óvó kordonon kívül? Ugyan nagyobb atrocitás nem történt, és az ellenzők jóval kisebb számban jelentek meg, mint a tavalyi évben, ettől függetlenül látszik, hogy az emberekben ez egy tüske. Ez egyrészről érthető is, hiszen mindenki csalódott, elveszőben vannak fontos értékek, és úgy tűnhet, mintha a régieket ezekkel az újakkal akarnák helyettesíteni. Persze, hogy a más értékeket szem előtt tartó csoportok is hallatni akarják a hangjukat. Ezzel talán nem is lenne baj, csak arra nem jött még rá az ellenkező emberek többsége, hogy a gyerekes módszerek nem oldják meg a problémákat. Ugyanakkor mit várhatunk egy olyan országban, ahol mindennapos, hogy az emberek mások arcába vágják a véleményüket? És ehhez nem kell még csak melegnek sem lenni! Amíg nem tudjuk elfogadni például azt az alapvető tényt sem, hogy nem csak szép, hanem csúnya emberek is vannak, addig még nagyon messze állunk a meleg-hetero probléma megoldásától.olvass tovább