budapest

RakPark! Vasárnap délutáni piknik a Duna parton

2481

Volt egyszer egy folyó, annak két partja, úgy hívták, hogy Duna part. Hajdanán köves volt, gyalogosok és lovak jártak rajta.
Ahogy telt-múlt az idő, kövei megkoptak, a lovak is eltűntek, új járművek vették át a terepet. Az emberek sem merészkedtek már oda két lábon járva, és lassan hátat fordítottak szeretett folyójuknak. Azóta már csak képeslapokról nézik, messziről fotózzák ezt a szép folyamot, de hogy más városokhoz hasonlóan közelről is élvezzék? Elvetik a gondolatot.

2008-ban viszont lezárták a rakpartot, és elkezdték a budai főgyűjtő csatorna építését. A lezárt szakaszokon egyből megjelentek a város lakói. Ki szerelmesen andalogva, ki napozva, ki kutyájával, babakocsival, görkorival, biciklivel, horgászva és futva, vagy csak a folyóra egy nagyot csodálkozva. Közben az autóforgalom máshova terelődött, a NATO-csúcs miatt még a pesti rakpart sem működött. A várt káosz elmaradt, Budapest lakói megoldották, hogy másfelé, máshogyan menjenek.

Tetszik ez az állapot? Használnád a Duna- partod?

Gyere 2008. november 2-án, a rakpart autóforgalomnak való átadása előtti utolsó vasárnap délután 3-kor a Batthyány térre!

Egy flashmob rövid idejére megmutatjuk a városnak és a világnak, hogy a Duna partjára szükség van, de nem úgy, ahogy eddig. Gyere el a családdal, barátokkal, szerelmeddel, ellenségeddel, görkoriddal, bicikliddel, kutyáddal, szobanövényeddel, pokrócoddal, kajával, akármiddel. Hozz tollast, frizbit, focilabdát, és csináljuk együtt azt, amit egy modern, haladó város vízpartján csinálnánk!

Kérjük, követeljük vissza a Duna-partot!

Szóval ez egy nagyon jó kis megmozdulat lesz:) Gyertek minél többen, terjesszétek az infót körlevélben, üzenőfalon, emilben, sms-ben... Figyelem! Ez nem csak biciklis esemény, így nem lesz bringaemelés sem, az autósokat is szeretettel várják, hiszen a Duna mindenkié. Csak nem úgy, mint most.

Öntudatlan celebek

2513

Aki Budapesten lakik, bizonyára ismeri a Zsoltáros Csávót. Az év nagy részét a Ferenciek téri aluljáró egyik lépcsőjénél tölti. Néha eltűnik ugyan egy-két hétre, de azokon a napokon, amikor meló van, ott ül reggeltől estig és egyházi zsoltárokat „énekel”. Az előadás színvonala elég .. sokkoló, de azért ez legtöbbünknek – habár a srác biztos nem ezen megfontolásból csinálja – inkább egy nagy poénként jön le.Tudjátok: a szemüveg, ahogy az énekeskönyvet tartja, a hangja.. Szerintem bárki fel tudja idézni a jelenséget.

Amikor még ritkábban jártam a belvárosban, azt hittem csak a véletlen szerencse hoz össze vele mindig. (Ekkor még azzal ijesztgettek, hogy ő is a Pázmányra járt..) Azonban mióta beköltöztem a Ferenciekre, teljességgel megbizonyosodhattam róla, hogy ő itt bizony főállásban, teljes munkaidőben dolgozik, reggel 8-tól délután 5-ig. Esőben, szélben, napsütésben, a zsoltár még mindig tart, a srác pedig rendületlen.

Lehet neki aprót adni, bár a kis pénzes tálkája nem mindig van ott előtte. Egyszer láttam csak szünetet tartani: egy haverjával beszélgetett, közben pedig cigizett. (Ezt azért említem meg, mert elég ritkán tesz ilyet, és a látvány is meglehetősen furcsa volt, ugyanis semmi nem látszott abból a zsoltáréneklős arckifejezésből, ami szintén annyira jellemző.) Gondolom, mert szerinte éneklés közben nem lehet cigizni. Vagy cigizés közben énekelni. Vannak ilyen emberek is.

Nem tudom ki, hogy van ezzel, de nekem (egy-egy idegileg leterhelőbb napon) néha bizony legörbül a kis szám széle, amikor már az aluljáróban meghallom, hogy ki is vár fenn a kijáratnál.. És akkor, ha már egyházi énekek: olyan lehet ez, mint a Mennyország kapuja, ahol még egy kicsit húznak, mielőtt beengednek. Vagy inkább, mint a Mindenható című filmben Isten, aki az igazságot egy eléggé megmosolyogtató módon terjesztő csöves képében leledzik a Földön. Bármi megtörténhet. (Bár ezen utóbbi esetben biztos nem énekelne húsvéti énekeket november-december tájékán.)

Azért ha belegondoltok ő is egy celeb. A mi celebünk, bár senki nem tud róla semmit, és még a Gödörben sem láttam soha. De mindegy is, a titokzatosság a városi intellektueleket úgyis jobban vonzza. Ti tudtok még ilyen „celeb-öntudatra-nem-ébredt” fővárosi zsiványokat mondani, akiket elvileg mindenki ismer, csak épp a legújabb szeleb-valóságsó castingján (kis híján ugyan), de nem jutottak tovább?

(Így utólag is elnézést kérek azoktól, akik félreértelmezvén a fentebb írottakat, esetleg nem gondolnának elég píszínek.)


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

A bolt, minek neve Bolt

2704

A város vonószőrözőkkel telehintett utcájában, a VII. ker. Kertész utca 42-44. szám alatt van egy kicsiny bolt. Már akkor hallottuk hírét, mikor még ott sem jártunk, s már a kérdést is szerettük. Ismered a Boltot? És te? Ismered? Ha nem, itt az ideje, hogy felkeresd, kedvcsinálónak Majoros Zitával beszélgettünk.

Mikor nyitottatok? Mikor nyitott a Bolt?
A Boltot tavaly év végén nyitottuk meg, először csak egy pár tervező munkájával. Azóta nagyon sokat bővültünk, és mostanra már saját tervezésű munkáim is meghatározóak a kínálatban.

Miért az lett a neve hogy Bolt?
Eredetileg irodának használtuk ezt az üzlethelyiséget, mert én ugye grafikus vagyok, és egy másik grafikus lánnyal meg egy építészfiúval úgy láttuk, hogy ha Bolt lesz a neve, az egyrészről kifejezetten vicces, másrészről viszont tulajdonképpen ugyanúgy meg lehetett vásárolni a munkánkat, mint most a Boltban - például ezeket a táskákat vagy dizájncsempéket -, úgyhogy teljesen valóságosnak tűnt ez az elnevezés. Mostanra persze bolttá váltunk a szó legklasszikusabb értelmében is. Sok félreértés van abból, hogy a honlapcímünk viszont boltmuhely.hu, ez egyfajta kényszer volt, mert sok, a bolthoz hasonlító cím már foglalt volt. Úgyhogy az utcán Bolt vagyunk, a világhálón meg boltmuhely.hu.

Nézz cuccokat a Boltból!olvass tovább

Röhejes eredmény a kirakatversenyen

2780

Hagyományteremtő szándékkal indították útjára októberben a kirakatversenyt, melyen csak és kizárólag a körutat vették célba. A verseny során több kategóriában díjazták a zsűri számára megfelelő kirakatokat, csak és kizárólag esztétikai szempontból. Ugyan a szervezők kritizálják az avitt és ócska kirakatokat, mégis díjaztak olyan üzleteket is, amik ugyanebbe a kategóriába sorolhatóak a közönség szemében. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a kirakatverseny díjazottjai közt a városban élő emberekre kifejezetten káros üzlet is díjat kapott. A Kiwi sun szoláriumláncot úgy ahogy van, büntetni kellene, nem dicsérni.

Egyrészt semmilyen szinten nem fér bele a neonzölden világító üzlet a körúton található házak stílusába. Attól még lehet valami ízléses és modern, ha nem neonnal világít úgy, hogy csukott szemmel kell elmenni mellette, és a szomszéd kerületben is kiég tőle a retinánk. Az energiatakarékosság sem lehetett túl nagy szempont a díjazott, éjjel-nappal fénylő szoláriumokat látván, ezért is inkább dorgálásra érdemesek, mint díjazásra. Az üzletek szomszédságában lakni pedig elképesztő lehet, hiszen állandó világosságot és fényt adnak. Mellesleg a körúton annyi a szolis, mint a szex shopos, érthetetlen, miért van ennyire szükség. A szoláriumot feltehetően tisztaságáért jutalmazta az elvileg szakmai zsűri, nem pedig a városhoz illő arculatáért, feltehetően a környezetvédelmi szempontok is kimaradtak.

A kirakatversenyen olyan üzletek is díjat kaptak, amik annyira nem látványosak, mint a neon zölden rikító Kiwi sun üzlet. Sok boltos elköveti el azt a hibát, hogy pusztán a saját üzletét festi le kívülről, a háztól teljesen elütő színnel, és fáradságot sem vesz arra, hogy látványban passzoló küllemet adjon portékáinak. Dühítő, hogy az egész körút egy katyvasz, ami az egységességet illeti, hiszen erre soha senki nem figyelt, és nem jutalmazott. Bécs sem attól szép és kellemes, hogy mindenhol neonfénnyel riogatják az embereket, és nem is attól, hogy a belvárosban a házak stílusától teljesen elütő designban nyitnak üzletet. Az egységességtől ad szép képet egy város, aki nem hiszi, az menjen el, és nézze meg.

A díjazást elvileg olyan zsűri adta, aminek tagjai enteriőrökből és dekorosokból állnak, akik elképzelhető, hogy a tisztaságra és a betűtípusra utaztak, nem pedig a városképre. A kapott eredményeket látva érthetetlen, hogy a kirakatverseny célját hogyan tudta a zsűri és a város arculatáért felelős tanácsnok megvalósítani. Sajnos egyik díjazott üzlet sem motivál az ott vásárlásra és egyik sem nyitja fel a szemünket környezeti kultúránk igényének támogatására.

Elképzelhető, hogy a helyszín volt rossz és inkább az Andrássy úton kellett volna csemegézni, hogy valóban példaértékű eredmények születhessenek.

Nem nagy szám!

2950

Budapesti fiatalok az év mindennapjára tartogatnak egy számot. Csodaszép fotók és némi ötlet. Nekünk tetszik.