bor

Legnagyobb borosüveg a világon

190

Négyszáz kilencven literes lett a Grand Cuvee TVA Nv No.7, azaz a világ legnagyobb borosüvege, amely összesen hatszáznegyven üvegnyi, azaz 69 000 pohárnyi bort rejt, s ezzel bekerült a Guiness rekordok könyvébe.

Dugd be!

1007

Milliószor voltam már abban a helyzetben, hogy ott volt az asztalomon a legszebb palack, benne a gyönyörű és nyílván nagyon finom nedű, én meg őrültem kerestem a dugóhúzót. Persze volt, hogy nem találtam, aztán jött a fakanalas módszer, az meg elrontotta az egésznek a hangulatát. De más is kell a borhoz, egy rendes dugó. Végre találtam egy olyan poharat, ami dugó is egyben. Így garantálan napokig minőség marad a palackban, nem pedig lőre. Ne valami tábori szettre, vagy svájci bicskára gondoljatok! Ez egy gyönyörű és biztosan nagyon hűs, hiszen acélból készült. Nagy előnye, hogy bármelyik hűtőszekrényben jól mutat egy olyan borospalack, amiben marad még némi ital, és egy ilyen "pohárral" van lezárva. Neked kéne ilyen?

Ősz van, borozzunk!

2355

Nem tudom, ki hogyan áll itt a borokhoz. Nem tudom, hogy álltok-e hozzá egyáltalán valahogy. Én eddig úgy voltam vele, hogy szívesen megittam, ha utamba akadt valami jóféle, de nem kötődtünk egymáshoz különösebben. Egészen egy hónappal ezelőttig, amikor is szerelembe estem…

Az egész egy külvárosi pörköltfőző fesztivállal kezdődött. Vasárnap délutáni unatkozás közben életem párjával úgy határoztunk, hogy mivel kellemes az idő, akad még levezetésként egy-két koncert is, nosza, váljunk lelkes kerületi lakosokká, nézzünk ki. Ahogy voltunk, macinaciban, tangapapucsban átballagtunk a rendezvényre. Kellemes nyárvégi koraeste, rengeteg ember, vastagon ül rajtuk a por, a főszínpadon Deák Bill Gyula „megy le kutyába”. (Megjegyzem, mindenki tátott szájjal bámulta, mindenki ismerte a szövegeket, és olyan lelkesek voltak, hogy nem hiszem, hogy ilyet bármelyik übertrendi tinibanda valaha az életében produkálni tud.) Sétálgattunk, tátottuk a szánkat, néha beletettünk egy- két falat pompost is.olvass tovább

A fehérbor sem aranyos

3586

A vörösborral semmi gond nincs azon kívül, hogy kékre festi az ember fogát, szája szélét, nyelvét, és hogy az arra hajlamosaknál kiválthat egy laza migrént. Namármost az első okból kifolyólag sokan hörpölnek inkább fehéret vörös helyett, de most kiderült, ez nem feltétlenül olyan klassz ötlet. A New York University kutatói rendkívüli fontosságú kísérlet keretében bizonyították ugyanis, hogy a fehér bor nemhogy kíméli a fogak színét, hanem inkább ront azon.

A fehér köpenyesek fogtak ugyanis pár szarvasmarha fogat, és egyik felüket vörös, másik felüket fehér borba helyezték egy órára. Azért szarvasmarha fogakkal dolgoztak, mert azok felületi szerkezete nagyban hasonlít az emberi fogakéra, és azért egy órára, mert körülbelül ennyi áztatás felel meg egy esti poharazgatásnak a fogak szempontjából. Ezek után a fogakat fekete teába lógatták, és láss csodát, a fehér borban pácolódott fogak igen erősen elszíneződtek a tea hatására. Ugyanez történne kávéfogyasztás után is.

Persze a fehér még mindig jobb, mint a vörös, nyilatkozták a kutatók, de ha valaki azt hiszi, a fehér bor kíméli fogait, annak rossz hír, hogy a benne található savak megbontják a fogzománcot, és utat engednek a foltot hagyó festékanyagoknak, amiket ilyen-olyan módon a szánkba viszünk. Tehát nem maga a bor színez, hanem a társaságában elfogyasztott ételek és italok.olvass tovább

Borissza nemzet?

3778

Boros nemzet vagyunk, mondjuk is ezt magunkról eleget, dacára annak, hogy a nyári estéken az asztalokon inkább gyöngyöznek a sörök a műanyag poharakban mint a minőségi magyar nedű. Hogy mi ennek az oka, hogy milyen a magyar bor, hogy egyáltalán hol tartunk most - ezekről és sok más érdekességről hallhattunk okosakat a junibor által nemrégiben megrendezett kerekasztal beszélgetésén.

Azt mindnyájan jól tudjuk, hogy a borászatot az a biznyos negyven év alaposan tönkretette, a silány minőség és a hagyományos módszerek eltűnése hatalmas hátrányt jelent a magyar bornak a mai napig. Már az is szép teljesítmény, hogy egyáltalán felmutathaunk olyan neveket mint Gere, Frittman, Dúzsi... A szőlészetnek és borászatnak tehát magához kellett térnie itthon, újra kellett tanulni a technikákat, újra ki kellett találni, mi is az a magyar bor. Mindezt pedig meglehetősen mostoha helyzetben, hisz szinte ezzel egy időben öntötték el az európai piacokat az újvilág borai. Nem nagyon tudunk úgy bemenni egy-egy bevásárlóközpontba, hipermarketbe, hogy ne roskadoznának a polcok az ausztrál, dél-afrikai, chilei borokat kínáló palackoktól, mik nem ritkán olcsóbbak is mint egy minőségi magyar adag.

A beszélgetésen részt vevők (Gere Attila, Kovács Ákos, Bíró Lajos, Rigler Zsolt, Csorba Gábor és ifj. Gál Tibor) mind egyetértettek abban, hogy az említett konkurens borok hatalmas előnnyel indulnak. Ezekben az országokban tőkés befektetésként működnek a borgazdaságok, nem a paraszti hagyományon alapulnak, így uralkodik a piaci szemlélet és a tökéletes marketing. Ott ez befektetés, nagybetűs üzlet tökéletesen átgondolt és kitalált koncepcióval, semmit nem bíztak a véletlenre. Persze ehhez még szerencséjük is van, hisz a napsütéses órák száma ezeken a területeken hihetetlenül magas, s a tőkeinjekciónak köszönhetően még olyan luxusra is futja, mint az öntözőberendezések. Segít persze az is, hogy megteremtették mindennek jogi, gazdasági, törvényi hátterét, s hogy megfelelő bortörvényekkel és profi marketinggel bíró országokról beszélünk.olvass tovább