blogger

Tavi a reklámfogás?

5310

Taviról már korábban, a Nem hivatásosak című cikkben olvashattatok, ő az a tizenhárom éves bloggerlány, aki divatról szóló internetes naplójával divatmagazinok címlapjáig és a divathetek első soráig jutott. Fotókon együtt mosolyog a Louis Vuitton tervezőjével, Marc Jacobs-szal és a Rodarte tervezőivel egyaránt. Most Tavi villámgyorsan felívelő karrierje újabb fordulatot vett, hiszen ő lett a történelem legfiatalabb írója, aki közreműködött a Harper's Bazaarban. A furcsa koraérett lánynak a 2010-es tavasz-nyári kollekciókról kellett véleményt alkotnia a magazin egyik hasábján.olvass tovább

Azok az ügyes férfikezek

5557

Jordi Labanda óta tudjuk, hogy az irreális méretekkel "megáldott" csajokért mi nők is képesek vagyunk rajongani, sőt, rajongásunk odáig fajulhat, hogy betegesen vadásszuk a kosztümös, napszemüveges, mosolygós Labanda-lányokat. Jordi mellett azonban feltűnt egy ifjú titán, aki talán még spanyol pályatársán is túltesz, jóllehet szemtelenül fiatal, és ezt tessék úgy érteni, hogy valóban szemtelenül fiatal.

A huszonhárom éves Danny Roberts tehetsége már gyerekkorban megmutatkozott, habár akkoriban csak a kartonpapíron szétkent iszapban élte ki művészi hajlamait. Nem sokkal később az akkor alig több mint ötéves Danny olyannyira a rajzolás megszállottja lett, hogy zsibbadásig húzta, csavarta a színes vonalakat. Napi tizenöt órában rajzolgatni már nemcsak fizikailag, de vizuálisan is megterhelő, ám még ezek sem tántorították el a kaliforniai srácot a színes ceruzáktól. Az állandó gyakorlásnak meglett a haszna, hiszen Danny már tizenhárom évesen megközelítette a profi grafikusok kézügyességét, így környezetében egyre többen felfigyeltek a srác nem mindennapi képességére.

Válogatás a grafikákból itt!olvass tovább

A blogbirodalom visszavág

5671

Korábban készítettünk nektek egy összeállítást kedvenc bloggereinkből, akiket számos más divattal foglalkozó kiadvány mutat be szerte a világon, hiszen vitathatatlanul átalakulóban van a divatújságírás - éppen a blogok és a bloggerek tevékenykedései miatt. Míg egyesek üdvözlik a hobbi fashionistákat, addig mások pusztán "kihasználják" a bloggereket, és csak helykitöltős anyagokat készítenek velük, róluk. Megint mások vetélytársakat látnak bennük, és féltékenyek, hiszen a "divatújságíráshoz" nem kell papír, elég ha az illetőnek van szépérzéke, írói stílusa és lelkesedik a téma iránt, amiről természetesen mindent tud. Általában a bloggerek kedvtelésből űzik azt, amit csinálnak, és eszükbe sem jut a legnagyobbak helyére pályázni - persze ilyenek is akadnak, de ebben az esetben mi azt mondjuk: győzzön a jobb. Megpróbálunk utánajárni, mi lehet az oka a szerkesztők kontra bloggerek vitának, és vajon hova fajulhat ez az egész acsarkodás?

Tavi, az ürügy

A divatblogok szaporodásával a feszültség egyre nőtt, így várható volt, hogy a két tábor, a hivatásosak és a nem hivatásosak egyszercsak egymásnak feszülnek. Az ellentétek megnyilvánulására kitűnő ok Tavi, a tizenhárom éves bloggerlány. Tavi fiatal kora miatt kitűnt az idősebb divatbloggerek közül, így hamar felkapta a sajtó. Tavi "karrierje" még csak most indul, így nem tudható, hogy milyen hosszú életű lesz, de valószínűsítjük, hogy a sajtó felkapja, kihasználja, majd szépen elfelejti. Az persze senkit nem érdekel majd, hogy egy kiskamasz lány belül ezt mégis hogyan éli meg (látszólag Tavi szüleit sem). Szóval Tavit híres lett, az első sorban ül a divatheteken, ott mosolyog Marc Jacobs mellett a fotókon és a Rodarte-től ajándékba kapott harisnyát viseli.

Sokan megkérdőjelezik, hogy egyedül csinálja-e az egész blogot vagy van mögötte valaki, ahogyan például a gyerek-szépségkirálynő jelöltek mögött is van egy saját álmait gyerekével megvalósító anya. Tegyük fel, hogy Tavi valóban egyedül csinálja az egész blogolást, hiszen tehetsége és érzéke van a divathoz, de még ha így is van: helye van egy kamaszlánynak a bemutatókon? Akik meghívják, azok feltételezetően úgy gondolják, hogy igen, míg sok második sorba szorult divatszerkesztő pont az ellenkezőképpen vélekedik, s ennek hangot is adnak. Legutóbb például az történt, hogy Tavi hatalmas lila masnijától nem látott a Fashionably Independet munkatársa, ezt jól meg is írta, amire Tavi megdöbbentő felnőttséggel válaszolt blogjában. Míg a divatszerkesztő felháborodva szította az indulatokat, addig Tavi kommunikációra szólította fel - ahelyett, hogy cikket ír, kocogtassa meg a vállát a bemutatón, és közölje, hogy nem lát a masnitól, így azonnal, ott helyben orvosolhatják a problémát. És nem ez volt az egyetlen hőbörgést kiváltó lépés, ugyanis Sarah Mower, a Telegraph tudósítója hasonló kirohanást intézett Tavi ellen. A divatveterán korántsem válogatott a szavak között, mikor a következőket mondta tizenhárom éves pályatársáról - "Gallianóval készültem interjúzni a Dior bemutató után, mikor a backstagebe vezető úton majdnem elestem egy alacsony, ősz hajú nőben, aki hátulról nézve hetvenéves japán divatőrültnek tűnt, hiszen tetőtől talpig Comme des Garcons-t viselt. Mikor megfordult, láttam, hogy ő valójában Tavi Gevinson, aki látszólag nem tett sokat azért, hogy Galliano közelébe férkőzhessen. Én azért megkérdezném Gevinson papától, hogy vajon miért gondolta, hogy iskola helyett a lánya haute couture bemutatókon vegyen részt, ahol a fotósok sztárként kezelik? Vagy miért gondolta, hogy jó az ha kislánya modellt áll a Pop és a Love magazinoknak?"

http://poshglam.com/wp-content/uploads/2009/12/poshglamtimes.jpgolvass tovább

Bebe lesz az új Tavi?

7626

A divatblogok gombamód szaporodnak, az újabb és újabb bloggerek pedig percenként tűnnek fel szinte a semmiből, mégis hirtelen az egész világ csak róluk akar beszélni. Valahogy így bukkant fel az új ifjú trónkövetelő stílushercegnő is, Bebe Zeva. Már a neve is elég érdekes és könnyen megjegyezhető, és remek érzéke a divathoz már csak hab a tortán.

Persze elsősorban nem neve miatt szegeződik rá minden tekintet. Sokkal inkább azért, mert fiatal, jól ír, fantasztikusan öltözködik, a legnagyobb dizájnerek ruháit viseli, annak ellenére, hogy nem a divat valamelyik fővárosában született. Ha ismerősen cseng a leírás, az nem véletlen. A bloggerek között a már régi motorosnak számító Tavi Gevinsonra is gondolhatnánk, mikor a fentebbi jellemzést olvassuk. Nem meglepő, hogy Bebét máris az új Taviként emlegetik, pedig elődjénél néhány évvel idősebb. Tavi már megalapozta létjogosultságát a divatszakmában, de a sok hasonlóságnak köszönhetően minden bizonnyal a nyomdokaiba lép majd Bebe is. Első lépésként – Tavi után szabadon – fotókat készít szettjeiről, amelyekhez érdekes történeteket kerít képekkel alátámasztva, ami éppen inspirálta őt. Ugye nem új ez sem a blogolvasók számára, hiszen a „stylerookie” bloggere is ezzel a módszerrel hívta fel magára a figyelmet és szerzett szép számú rajongótábort.

Tény, hogy Bebe Zeva nagyon elegáns és igazán egyedi stílust képvisel. Emellett az is mellette szól, hogy láthatóan bátrabban, otthonosabban mozog a reflektorfényben, mint a konkurens leányzó. Hogy sikerül-e valóban újat mutatnia és túlnőnie az elődökön, az még a jövő zenéje. Addig is győződjön meg mindenki maga Bebe Zeva rátermettségéről a blogjára kattintva, vagy a Twitteren és Lookbook.nu oldalakon is követhetitek hozzászólásait, fotóit.

Forrás: Fashion.elle.com

Stílusos gyereknevelés

7730

Bár divatblogokkal lassan itthon is Dunát lehetne rekeszteni, még mindig kevés az olyan, amelyiknek a gazdája nap mint nap posztolja, hogy aznap éppen mit vett fel. Persze vannak olyanok, akik ebben is az élen járnak. Szinte művészi módon nyúl a dologhoz Pásztor Teodóra, aki Ruhanaplóban rögzíti a szettjeit. Mások inspirálására tölt fel képeket például a Style & Budapest Mary-je. A The Girl Behind the Fashion Mask bloggerét pedig a teljes hedonizmus vezeti, és nem akadályozza a kritika sem abban, hogy megmutassa magát a világnak.

Olyan énstílus-blogra viszont itthon egyelőre nem bukkantunk, amelyre anyukák töltik fel, hogy aznap épp mit vettek fel, vagy mibe öltöztették a csemetéjüket. Külföldön  sem teljesen letisztult a műfaj, ugyanis anyu stílusblogjában a divatos szetteken kívül a gyerkőcök, a hosszabb-rövidebb bejegyzések, a dekortippek és az idilli családi fotók is jelentős szerephez jutnak. A zabálnivaló, trendi porontyok és egy überstílusos anyuka láttán bizonyításra kerül, hogy a stílus nem hal ki azután sem, hogy a legtöbb időnket ebben az életszakaszban nem feltétlenül a divatblogok bújása, hanem az etetés-altatás-fürdetés szentháromsága tölti ki.

Nagy kedvencünk a Bleubird Vintage blog szerzője, aki a „What We Wore” címke alatt rejtette el a családi divatfotókat. A képeken az egész család látható közösen és egyenként is, talpig trendiben. A blogban egyébként megannyi dekor- és divattippre is rábukkanhatunk. Megéri rákattintani.

Forrás: Bleubirdvintageolvass tovább