biztonság

Ne zárd kulcsra!

743

Milliószor fordult elő  velem eddig életem során, hogy kizártam magam a saját lakásomból vagy épp a kulcsomat hagytam az irodában, a haveroknál, az edzőteremben, szóval akárhol. Nem is említem azokat az éjszakákat, amikor teljes kábulatban próbáltam beletalálni a kulcslyukba, sikeresen csak sok-sok kísérletet követően. Kedvenc internetes boltomban felfedeztem egy remek, ajtózárra szerelhető találmányt, amellyel úgy tudom kinyitni a lakásomat, hogy nem kell hozzá kulcs, mégis nagyon biztonságos. Ujjlenyomattal működik ugyanis. A zár ujjlenyomat-leolvasója képes tárolni százötven ujjlenyomatot, így összes lakótársadat, családtagodat regisztrálni tudja, nem kell többet kulcsot másolni, zárat cserélni, amiért valaki elhagyta a kulcscsomóját.

Botcsinálta biztonság

5351

Az elmúlt hetekben két meghökkentő esemény is felkavarta a Fehér Ház körüli állóvizet, hiszen már a második párnak is sikerült hívatlanul az elnök, és felesége közelébe kerülni. Ha bárki hasonló álmokat dédelget, javasoljuk, hogy ne gondolja agyon a stratégiát, hiszen semmi szükség meghívóra, elég ha a vak szerencsére bízzuk magunkat.

Biztosan emlékeztek még George Bush 2006-os budapesti látogatására, amikor az egész várost feje tetejére állította az elnöki delegáció. Lezárt utak és hidak keresztezték a konvoj útját, akik pedig a fokozottan védett zónákban laktak csak lakcímigazoló kártyájukkal mehettek be saját otthonaikba. Lévén, hogy közel lakom a budai várhoz napokig katonai helikopterek hangjára ébredhettem, sőt az ablakon álmos fejjel kikandikálva, szerencsém volt símaszkos gépfegyveres fiatalemberekkel "szemezni". Ebből kiindulva jogosan gondolnánk, hogy a mindenkori amerikai elnököt egyszerű földi halandók nem közelíthetik meg csak úgy. Gondolnánk, de minek? A gyakorlat épp az ellenkezőjét mutatja, sőt az elmúlt hetekben kettő házaspárnak is sikerült belógnia, Barack és Michelle Obama részvételével zajló eseményre.olvass tovább

Élet a szavatosságon túl

7705

Fakitermelés, szennyező anyagok kibocsátása, a szelektív hulladékgyűjtés mellőzése – ezek teszik tönkre a Földet, nem? Van azonban még egy tényező, első hallásra abszurd és talán jelentéktelennek is tűnik, valójában azonban nagyban hozzátesz a napjainkban dúló környezetvédelmi horrorhoz: a lejárati dátumok. Nehéz felmérni, mégis úgy sejtik, hogy az ételhulladék nagy része, amely a háztartásból indul, még ehető. Lenne. Az ehető hulladék külön kategória, hiszen nem elég, hogy ez is a szeméthegyeket „gazdagítja”, még pazarlás is. A lejárati dátumok szakszerűtlen felcímkézése pedig legalább annyira tehet erről, mint a felelőtlen hozzáállás.

Félreértés ne essék, nem azt mondjuk, hogy mostantól tessék szépen megenni a háromhetes kibontott joghurtot is. Tény azonban, hogy feltűnő generációs különbségek mutatkoznak az úgynevezett lejárt kaják kezelésében. Anyáink, nagyanyáink sokkal jobban tudják, mit kell komolyabban venni, melyek azok az ételek, amelyeknél belefér még egy-két hét vagy akár hónap, és mik azok a gyanús jelek, amelyek alapján meg kell szabadulni a kajától még akkor is, ha a címke szerint még időben vagyunk. Gondoljunk csak a lejárt tej hasznosításának művészetére.

Fotó: Neményi Márton

olvass tovább

Megmotozták a 95 éves nagyit

7972

Nem erőltetnénk az úgynevezett testnedvbulvár műfaját, ha nem lenne kirívóan tanulságos az eset. Amerikában ugye már évek óta (konkrétan 2001 szeptember 11. óta) komoly dilemma, hogy hol húzódnak a határvonalak nemzetbiztonság és emberi jogok között. A jellemzően konzervatív döntéshozók azzal indokolják a szigorítást, hogy egy-két jogról igazán lemondhatunk, illetve vállalhatunk egy kis kellemetlenséget (mint a ruhákon átlátó testszkenner, a rendszeres motozás és az, hogy a biztonsági szolgálatok nyíltan rászállnak az arab, vagy annak látszó utasokra), ha ezzel egy kicsit is csökkentjük egy terrortámadás esélyét. Az emberi jogok védelmezői arra hivatkoznak, hogy a túlzott állami kontroll rossz felé vezet, például a diktatúra felé, láttunk már ilyet, hogy biztonsági okokra hivatkozva kipécéztek népcsoportokat, etnikumokat.

Kemény dilemma. Az állam nem lehet elég éber, a terroristák pedig egyre ravaszabbak, sosem lehet tudni, honnan jön a következő veszedelem. De ez vajon elég indok arra, hogy keményen megmotozzanak egy 95 éves, a leukéma végstádiumában lévő nénit? Ez történt ugyanis az Északnyugat-Floridai Belföldi Repülőtéren, ahol a nemzetbiztonsági munkások elkülönítették és "alaposan átvizsgálták" Mrs. Webert. A beteg nővel még a felnőttpelenkát is levetették, hiszen abba - anyaga miatt - könnyedén elrejthető némi robbanóanyag. A kerekesszék, amiben a nénit áttolták a biztonsági kaput, eleve gyanús, hiszen ezen eszköz a terroristák közkedvelt megoldása arra, hogy feljuttassanak a gépre ezt-azt. A biztonságiak csak a dolgukat végezték, és bár erről a konkrét esetről nem szabad nyilatkozni, az biztos, hogy ha kereksszéket látnak, ezeket mindenképpen meg kell tenniük - mondta a szolgálat szóvivője. Ha tényleg a szabályok szerint jártak el, akkor bizony a szabályokat kell megváltoztatni - fogalmazott erre egy helyi képviselő.

"Képtelen vagyok elhinni, hogy ez amerikai földön megtörténhet. Az anyukám 95 éves, alig 40 kiló és tessék" - hüledezett a lánya.

Szájba "elmenni" tilos!

8584

Ebbe a képbe futottunk bele egy népszerű Tumblr blogon. Fogalmunk sincs, honnan származik, de hitelesnek tűnik - az utánozhatatlanul erőltetett nyelvhasználat és persze a teljesen életszerűtlen tartalom lévén. Ez elvileg egy Egészségügyi Minisztérium által jóváhagyott plakát, amely az arra érdemes intézményekben - bőrgyógyászat és nemibeteg-gondozó? - az orális szex helyes protokolljára, illetve a mulasztás veszélyeire hívja fel a figyelmet. Az csupán apró szépséghiba, hogy ilyen minisztérium jelenleg nem létezik: lehet, hogy a kép régen készült. Mindenesetre nem tűnik Photoshop-munkának. Nézzük tehát, mire figyelmeztet bennünket az állam, ha úgy döntünk, orális szexre adjuk a fejünket!

  • Tilos a fogmosás előtte 1,5 órával!
  • Ne okozz sérülést partnered nemi szervén (heteroszexuális kapcsolatban a férfi vágja le a körmét, mielőtt női partneréhez nyúl)! (Most vagy arról van szó, hogy a leszbikusok nyugodtan nyomhatják gigantikus műkörmökkel is, nem lesz baj, vagy arról, hogy a nő-nő felállás létjogosultságát nem ismeri el az állam.)
  • Nyisd ki a szemed! Nézd meg partnered nemi szervét! Ha piros folt, oda nem illő kinövés vagy seb van partnered nemi szervén, akkor ne csináld!
  • Sosem szabad "elmenni" a partnered szájába. Ha mégis megtörtént, a váladékot ki kell köpni! (Ezt most halljuk először: vajon milyen bajt okozhat a lenyelt sperma? Vagy ez pusztán erkölcsi kérdés? Mindenestre cuki a szemérmes idézőjel-használat: "elmenni", mármint nem a boltba, ha értitek, hogy mondom.)
  • A mélytoroktechnika sérülést okoz és kizárólag óvszerrel ajánlott! (Miért, óvszerrel nem okoz sérülést? Egyébként milyen sérülésre gondolnak a fulladáson kívül?)
  • A legnagyobb biztonságot az óvszer használata jelenti! (Meg a legnagyobb furcsaságot is, ha már itt tartunk.)

Hát ezek "a védekezés minimum szabályai". Ha valaki kíváncsiságból kipróbálja a dolgot úgy, hogy betartja egyszerre mindet, könyörgünk, ossza meg velünk az élményt!