big picture

Európa víz alatt

6339

Vonul az ár, de ettől még fontos, hogy emlékezzünk, mi történt. A világ legjobb fotós rovata, a Boston Globe Big Picture oldala hatalmas válogatást közöl az európai helyzetről, amiből kiderült: Németország, Franciaország és Lengyelország is nagyon durva állapotokon van túl. Természetesen Magyarország sem maradhatott ki, az itteni történéseket alaposan reprezentálja a válogatás, nem csak mennyiségben: a legjobb árvizes fotókat szerezték meg. Az egyszerre nyomasztó, szomorú és gyönyörű galériáért katt ide!

A szétmart falu

6771

Ilyen sem volt még: a Boston Globe hírportál The Big Picture szekciója teljes egészében Magyarországra, pontosabban egy vidékre fókuszál. Nem mintha lenne okunk büszkélkedni: a világ legjobb fotórovata csütörtökön a történelem eddigi legsúlyosabb vörösiszap-katasztrófájával foglalkozik. Hétfő reggel átszakadt a Veszprém megyei timföldgyár tározójának gátja, maró, mérgező, fullasztó iszappal árasztva el Kolontárt. Az egy-két méter magas árhullám szó szerint elmosta a falut, majd tovább hömpölygött Devecserre és több településre. Egy teljes vidék semmisült meg pár óra alatt, legalább négyen meghaltak, százhúszan megsebesültek a lúgos lében, többen súlyosan, életveszélyesen. Felelős nincs, a tározót fenntartó cég hárít, de kárpótlást emleget.

Fotó: Kisbenedek Attila/AFP/Getty Images

Aki segíteni szeretne, az az OTP Banknál vezetett 11784009-20200673 számú számlára küldjön pénzt (megjegyzés: "iszapkárosultak"), vagy hívja a 1749-es Vöröskereszt-számot, esetleg küldje el az ISZAP szót SMS-ben, mindkettő kétszáz forintot ér. Aki pedig felkészült a nemzetközi ügynökségek, az MTI és az Index fotóiból összeállított sokkoló galériára, az ide kattintson.