bicikli

Fuji és Obey bringa

180

A Fuji és az Obey, ez utóbbi 100 éves évfordulójára, összeálltak, hogy megalkossanak egy igazi old school biciklit: klasszikus vonalvezetésű váz egy vintage, arany színű versenybiciklis kormánnyal. Akarjuk.

Kevesebb autót Budapestre!

465

Nem új a gondolat, hogy autók nélkül mennyivel nyugodtabb, csendesebb, dugótlanabb és egészségesebb lenne fővárosunk. Az sem új, hogy egyre méretesebb kocsik bírnak preztízs értékkel, s többségükben csupán egy ember ül. Ráadásul a legtöbb mindössze 15-30 percet gurul vele, hogy aztán 23 és fél órán keresztül álljon valahol. Az sem spanyolviasz, hogy ha ezek az emberek szépen kiszállnának a kocsijukból és tömegközlekednének... Mindezt rég tudja mindenki, aki nem fordítja el a fejét a város problémáiról saját kényelme érdekében. Ennek ellenére érdemes vizuálisan is rögzíteni fejünkben, mi lenne, mi lehetne, ha... A Budapest Jövője című blogot nézegetem már egy ideje, s ezzel a képsorozattal szeretném mások figyelmébe is ajánlani.

A kérdés pedig nyitott: hogyan lehetne rávenni az embereket, legalább egy részüket, aki nem szállít vagy hasonló, hogy vállaljon be egy fél éves, éves békávézást, fizesse rendesen a viteldíjat, szépen és sokan, ezzel többletbevételt okozva a tömegközlekedésért felelős társaságnak, s mindeközben a megnövekedett utasforgalommal arányosan lépésről lépésre harcolja ki (ha esetleg nem menne magától, bocs, ez is felmerül) a szolgáltatás színvonalának emelkedését? Járatsűrítéssel, tisztasággal, utazási kultúra fejlesztésével együtt. Tudom, elsőre álomvilág. De mégis megvalósíthatónak tűnik.

Köszi, Antibaby!

Bringaexpo

776

Eddig csak a Szimplakerti bringás vásárt ismertük, melyen inkább használt cuccokat lehet venni, most március 28-30. között a Vasúttörténeti parkban azonban Bringaexpo lesz. A három nap alatt a hazai forgalmazók (kisker, nagyker egyaránt) mindegyike megmutatja a cangáit. Aki a tavaszi biciklis őrületben a pénztárcája tartalmát is szem előtt tartja, itt megtalálhatja számításait. KRESZ pálya, kisvasút, BMX és monocikli bemutatók színesítik a piacot. A rendezvénnyel hagyományteremtést is szeretnének, reméljük szélesedik a cangások tábora. Ha mésem tudsz elmenni, és szeretnél bringát, nézz szét az online piactéren!

Megvan a Critical Mass útvonala

804

A tavaszi Critical Mass a Föld napja előtt lesz, s mert ez nem az Autómentes Nap, a szervezők nem szeretnék szétverni a várost. A felvonulás ezért most hétvégére esik, és kivételesen nem a naptár miatt. Megszületett az útvonal, ami hasonló az eddigiekhez, a videoklipben pedig láthatod, ahogy Sinya, az egyik főszervező a Budapestért Díjjal a kezében elmagyarázza, hol rakjuk meg a paripáinknak, és hol megyünk balra kurjogatni. Ha írásban is szeretnéd, olvass!

Gyülekező április 20-án a 16 órakor a Deák téren. S hogy miért gyere? Mert ha úgy érzed, hogy sem gyalogosként, sem bringásként, sem gyerekkel sétálva nem tudsz közlekedni a városban, mert élhetetlen szmog van, mert az autósoké a világ, és mert szeretnél egy jó hétvégi programot. Jó érzés tenni valamit a környezetért, jó együtt több ezer emberrel bringát emelni a Ligetben, és egyszerre üvölteni az Alagútban átbiciklizve többedmagaddal azért, hogy rád is figyeljenek. Jó néha játszani a városban.

Tetszik? Nem tetszik?

897

A Yanko Design blogon megjelent légies formájú bicikli, mintha a jövőből csöppent volna ide, a váltót és a láncot a testbe helyezték, az ülését pedig mintha levegőbe pakolták volna, annyira kecses. Pénztárcának, kulcsoknak külön elrejtett helye van, a non plus ultra az, hogy fényvisszaverő elemeinek köszönhetően éjjel is jól látható. Szeretnél egy ilyet? Neked tetszik?