bazár

Gyertek a bazárra! Ősz van!

2425

November 8-án, a szokott helyen, tehát a Corvin tetőn újra Cotcot bazárt rendezünk, persze most nem a nyílt terepen, hanem bent a VIP teremben. Érkezés délután négy óra után, kizárólag lifttel, a lépcsőház zárva lesz! Ne érkezzetek előbb, mert nem tudtok majd bejönni, és nem maradtok le semmiről, ha mondjuk ötre érkeztek.

Hozzatok

Ruhaneműt. Nadrágot, szoknyát, ruhácskát, fölsőt, sálat... Jöhetnek a kiegészítők is, fülbevalók, láncok, táskák, gyűrűk, övek... Ha akarod, a cipődet is hozhatod, bár higiéniai okokból ezt ajánljuk legkevésbé. Ne csak női ruhákban gondolkozzatok, bátran hívjátok fel a pasi ismerősök figyelmét, hogy pakolják ki a felesleget a ruhásszekrényekből! Mivel hihetetlen jó hangulata van ezeknek a bazároknak, hívjátok el őket, kukkantsanak be a női lelkekbe, mert bizony ez annak a kivetülése lesz, újra.

Nézd meg, milyen volt a legutóbbi bazár!

Változunk

Mivel már túlvagyunk a bevezető csereberéken, tapasztaltunk eleget. Megváltoztattunk néhány szabályt. A minőségi mutatók helyett mennyiségi indexet  veszünk figyelembe, azaz nem darabonként adjuk a zsetont, hanem mennyiségre. Ez elengedhetetlen annak érdekében, hogy gördülékenyebben haladjon a tömeg. Nem értékelünk tehát, mert - részben a hozott anyagok minősége miatt - ennek nem volt értelme. Hozzátok el nyugodtan azokat a cuccokat is, amik már hordhatatlanok, mert lesznek nagy, fekete elnyelős zsákok, amikbe ezek a göncök kerülnek. De ismételjük, ezeket külön kezeljétek, ezekért zsetont nem adunk, nem képeznek cserealapot, csak jótékonysági célt szolgálnak. Sok ruháról nem is gondoltuk, hogy valaki még örülhet azoknak is..., de így lett. Az élet mindig cáfol. Praktikus lenne, ha eleve két pakkal érkeznétek, egyikben a hordható, csini rucik, a másikban a divat szempontjából használhatatlanok. Bár nem értékelünk, belekukkantunk minden zsákba, légszíves könnyítsétek meg a munkánkat, hogy eleve így készültök. A hozott ruhákat sem mi fogjuk elhelyezni a fogasokon, dobozokban, ezt tőletek kérjük, így reményeink szerint gyorsabb lesz a dolog.

Maradék

Azokat a ruhákat, amiket nem sikerült elcsereberélni, és a nyakunkon maradtak - s ez egy egész teherautónyi volt, ezért is kérjük most az önvizsgálatot szortírozás ügyben, a Rákospalotai Javítóintézet lányainak adtuk. El sem tudjátok képzelni, hogy a szülők nélkül, hátrányos helyzetben nevelkedők, mennyire tudnak örülni a mi levetett ruháinknak. Nincs is több hozzáfűzni valónk, elérzékenyülés következik...

Lényeg

2008. november 8., Corvin tető, VIP terem, szigorúan délután négy után. Fiú és lány kacatok, ruhák, dzsörzé és pamut egyaránt. Segítők most nem kellenek, mert a saját kis gönceiteket ti fogjátok kiakasztani, némi instruálás alapján. 

Délután négy óra előtt senkit nem tudunk beengedni!!!

Jótékonyság feltételhez szabva

2499

Bevallom, a szerkesztőségben mindannyian őszintén meglepődtünk azokon a felháborodott és számonkérő véleményeken, amik akár kommentben, akár nekünk címzett levelekben a bazáron kiselejtezett ruhák sorsát kifogásolták, mint amilyen például ez:

Most olvastam a használt ruhák sorsáról, és ugyan a kezdeményezést jó pofának találom, de kicsit ledöbbentem, h kiskorú bűnözőknek adjátok a teherautónyi ruhát. Persze, sokszor azokból lesz gyerekbűnöző, akik rossz körülmények közt nevelkednek, de azért vannak olyan rossz körülmények közt nevelkedő gyerekek is, akik TÉNYLEG árvák, tényleg szegények, tényleg rászorulnak, és mindemellett nem szúrtak le, raboltak ki senkit..

Mint arról beszámoltunk, a nektek nem kellő ruhákat a Rákospalotai Leánynevelő Intézet lakói kapták, s az intézet munkatársai nagy örömmel fogadták felajánlásunkat és megkeresésünket. Ha a reklamálók vették volna a fáradságot, az oldalon tájékozódhattak volna arról, hogy az intézet valóban nevel bűncselekményt elkövetett vagy züllésnek indult lányokat, emellett azonban üzemeltetnek Anya-gyermek otthont, ahol a rászorulókat segítik, s 2007 óta gyermekvédelmi szükségletből is kerülnek hozzájuk lányok.

Mindazonáltal úgy gondoljuk, ezek a reakciók jól példázzák a társadalom álszent hozzáállását a jótékonykodással kapcsolatban, hiszen nem csak rákos és szegény gyerekek vannak ebben az országban, hanem olyanok is, akik nem rózsaszín babaszobában nevelkednek, s akiket már születésük pillanatában determinál a társadalom és a mikroközösség is további sorsukról. Példát kéne mutatnunk inkább, és hinnünk abban, hogy egy lány nem eredendően gonosz, és hogy ha valaki valamilyen okból rossz útra tért, még visszatalálhat a befogadónak és megbocsátónak semmiképp nem nevezhető társadalmunkba. olvass tovább

Neked nem kell, nekem kell

2917

Szuper, hogy van bazárunk, ezzel ugyanis a turkálás öröme mellett a jótékonyság is hangsúlyos, és még a hulladékot is csökkentjük, hisz újrahasznosítunk. Erről a szub.hu magazinban meg is emlékeznek nagy örömünkre, s ott ajánlanak egy oldalt, amit gyorsan meg is néztünk.

A freecycle.org magyar csoportjába lépve már böngészhetünk is a felkínált és ingyenesen elvihető cuccok között, s azt is csekkolhatjuk, nem kell-e éppen valakinek egy olyan sarokkanapé, amit az utcára készülünk kitenni, mert újra cseréltük. Oké, hogy működik barátok között meg családban az ide-oda passzolgatás, de nyugodtan ki lehet ezt bővíteni, és minden háztartás rogyásig van olyan holmikkal, amiket eladni nem lehet, mert pénzben kifejezhető értékük nemigen van, de használható, teljesen ép bútorok, gépek, eszközök, edények, könyvek.

Ezen az oldalon pedig egyszerűen felkínálhatja mindenki azt, amije van, és szépen továbbadja valakinek, akinek éppen arra van szüksége. Hulladéktermelést, fölösleges költekezést csökkentve ezáltal. Szerintünk ez jó. És szerinted?

Hopp egy bazár!

3118

Eljött végre! Tudjuk mikor lesz a következő cotcot bazár, amit annyira vártunk már - veletek együtt. Az idei év első bazárja rendhagyó lesz, de semmiképpen nem egyedi. Most nem ruhákat, hanem könyveket, DVD-ket lehet csereberélni. 2009. február 15-én (vasárnap) délután négyre gyertek a Gerlóczy utcába, a Merlin Színházba, ide költöztünk át ugyanis a korábbi helyszínről, hogy legyen elég fény s elég tér. Hozhattok több példányban birtokolt, megunt, nem szeretett könyveket, de ne a Suzuki használati utasítását, meg magazinokat csak azért, mert olyan vastagok, mint egy könyv! Nem akarjuk definiálni, hogy mit értünk könyv alatt, ti is tudjátok. Persze lesz átvétel és ha úgy ítéljük meg, lehet visszavinni az általatok könyvnek nézett minden mást! Javasoljuk, hogy a több kötetes műveket kössétek össze, hogy egyben kerüljenek új gazdáikhoz. A DVD-kkel pedig az a helyzet, hogy csak eredeti, jogtiszta termékeket tudunk cserealapnak tekinteni a törvényi előírások miatt. Tehát írott, másolt cuccokat nem vehetünk át, ne is hozzátok el.

A cuccocskáitok értékelése nagyon egyszerű: egy könyvért egy könyvet lehet elvinni, egy DVD-ért pedig egy DVD-t. A több kötetes, több lemezes darabokat megbeszéljük. Nagyon egyszerű lesz a dolog: minden portékáért kaptok egy-egy golyót, kavicsot, gombot és azért lehet "vásárolni". Mielőtt megkérdeznétek, egy kemény fedeles Bűn és bűnhődés pont annyit ér, mint egy puha fedeles bestseller. Reméljük minél többen eljöttök és örömötöket lelitek ezen a bazáron is!

Találkozzunk 2009. február 15-én, vasárnap, délután 4 órakor, az 5. kerületi Gerlóczy utca 4. alatt, a Merlin Színház épületében.

A kultúra nem halott

3208

Február 15-én vasárnap megható élményben volt részünk: a Merlinben megtartottuk az első DVD/könyv cserebere bazárt. Sok-sok könyvet hoztatok, filmeket is szép számmal. Amikor telepakoltuk a Merlin asztalait a könyvekkel, kicsit aggódtunk, hogy teherautót kell hívnunk, hogy valaki elvigye a raktárba, de két doboznyi maradt csak a végére, DVD-ből talán három darab. 

Nézd meg, milyen volt a bazár!

Mivel egy könyv/DVD egy egységet ért, így az értékelések sem okoztak konfliktusokat, ugyanannyit ért egy Dürrenmatt kötet, mint a Kis herceg. Vitát egyetlen dolog szült csak - egy esetben -, hogy a ruhabazárról megmaradt kavicsokat ugyan beszámítottuk, de csak felesben. Valaki sérelmezte, hogy ő több mint tízezer forintnyi rucikat hozott, maradt kavicsa, de azt mondtuk, hogy egy két kavicsért vihet csak könyvet. Elsőre nem biztos, hogy érthető, de a következő volt a koncepciónk: könyvből sokkal kevesebbet hoztatok, így mindenki szeretett volna annyit elvinni, mint amennyivel érkezett, ráadásul a könyv nagyobb érték, mint a ruha (a hozott mennyiségből is ez deült ki, jobban ragaszkodunk hozzájuk, mint ruháinkhoz). Sajnos volt, aki nem hozott semmit csak a régi kavicsait - azaz nem dobott be plusz anyagot-, viszont rengeteg mindent elvitt, így aki hozott, könnyen hoppon maradhatott volna. Ezt nem hagyhattuk, tehát két ruhabazárról megmaradt kavics ért egy könyvet, de tovább is lehetett őket örökíteni a következő ruhabazárra, ahol már egy az egyben számítjuk. Szerintünk így volt igazságos s ennyi volt az összes konfliktus, amit meg tudunk említeni. Mivel a Merlin világos, nem füstös, így mindenki elégedett volt, legközelebb is ott találkozunk - már ruhabazáron  a tavasz során.

Mulatságos élményünk is volt. Egy Helyesírási szótárban találtunk egy remek fotót, amit egykor minden bizonnyal könyvjelzőként használt valaki. Csuda csinos kebelcsoda pózol a Balaton térdig érő vizében - monokiniben. A legviccesebb, hogy a modell jelen volt... Tanulság: legközelebb pergessétek át a lapokat. És ne hozzatok könyvátri könyvet, valamint eredeti tokban másolt DVD-t, kiváltképp térítő jellegűt ne....