barátság

Barát vagy szerelem?

766

"Új kedvest egy még újabb követ, de barátságunk csillagidőt ígér." Bár a dal vélhetően egy olyan szeretői kapcsolatról szól, amiben a legjobb barátunkkal vagyunk, ebben a sorban azért nagyon nagy igazság van. A barátok és szerelmek furcsán alakulnak és változnak életünkben, képesek olyan fájdalmakat és sérüléseket okozni, amitől napjaink megkeserednek.

Szitu

Ez akkor válik igazán bonyolulttá, mikor legjobb barátunk szerelmes lesz belénk. Ha az érzés viszonzott, egy kis vívódás után egymásra találtok, még ha épp mindkettőtöknek van is valakije. A baj akkor érkezik, ha te nem így érzed. Eleinte nem is biztos, hogy észreveszed, hogy másképpen közeledik feléd, aztán egyszercsak összerakod lassan, hogy mit mondott, milyen megjegyzéseket ejtett el, és mintha másabb lenne a tekintete mostanában. Olykor-olykor elréved a semmibe, olyan szerelmesen. Talán másra gondolsz, hogy beleszeretett egy lányba, majd ott a válasz, amit már te is régóta sejtesz: te vagy az, aki a szerelme lett.

Lehetőségeid?

Két választásod van, az egyik, hogy megpróbálsz segíteni neki, hogy túllendüljön ezen. Egyre több időt töltesz vele, hogy bebizonyítsd, ez csak barátság, és félreérti érzelmeit, amitől ő még jobban belédeshet. És akkor megint jönnek az elejtett félszavak, és közös bőgésbe torkollhat az, hogy ő márpedig téged imád. Elkerülhetetlen a féltékenységi hiszti, hiszen ha neked kedvesed van, biztos lehetsz abban, hogy kiakad, ha SMS-t küldesz a szerelmednek, amikor inkább vele kellene foglalkoznod. Ezekben a szituációkban az ember legalantasabb tulajdonságai kerülnek felszínre, lelki terror formájában. A telitorokból való üvöltözéstől a közös bőgésen át megannyi élményen átmentek együtt, akárcsak egy párkapcsolatban, és észre sem veszed, hogy már benne vagy nyakig, valójában jártok, csak épp nem éltek nemi életet. Akkor gondolkodsz el azon, hogy érdemes-e fenntartanod vele a "barátságot", amikor már teljesen élhetetlenné válik a saját életed. Amikor az határozza meg, hogy mit mondasz, mit teszel, hogy minél kevesebb fájdalmat okozz ezzel a barátodnak.olvass tovább

Barátok közt

947

A barátságról már annyi mindent hallottunk, annyi tapasztalatunk van, hogy akár evidensnek is tűnhet a téma, de vajon mit is értünk pontosan a barátság alatt? Ahány ember, annyi barátság és azt is szokás mondani, hogy madarat tolláról, embert barátjáról. Ennyire meghatároznák a barátok az életünket, egyéniségünket, személyiségünket? Valójában mi választja el a barátot az élettárstól? Az emberi kapcsolataink a kötődés és meghittség alapján tovább differenciálódnak, lehet intim vagy akár felszínes is, bármi, ami ezen a széles skálán mozog. A webtársadalomban könnyen szerezhetünk szeretőt, akár arctalanul idealizálva szerelembe is eshetünk, de barátságot vajon tudunk így ápolni? Vagy ehhez szükséges csak igazán a szemtől szembeni kontakt?

Mi alapján választjuk?

Az attitűdhasonlóság nagyon fontos szempont, hogy értékrendjét tekintve ugyanaz legyen számára is a jó és a rossz. A közös téma és hasonló társadalmi helyzet sem árt, ezek is kellenek ahhoz, hogy a normális fogalma ugyanaz legyen. Barátokat aszerint választunk, milyen a belső kisugárzásuk, a külsőségek egyáltalán nem jelentenek szempontot, ez is a magyarázat arra, hogy a barátokkal nem élünk szexuális életet, vagyis pontosítsunk, ritkán esik meg az ilyen. Általában a barátunk "nem az esetünk", kivétel ez alól az, ha egy viszony után marad fenn egy tartós barátság.

A jó barát

A baráti kapcsolatok kialakulása abban a korban kezdődik, amikor egyre gyakoribbá válik a szülőkkel való konfliktus, ekkor van az, hogy jó valakivel megbeszélni az ügyeinket, jó, ha meghallgat és akár még tudja is, mit élünk át éppen. Mindenképpen olyan ember, aki képes másokat is szeretni, lehetőleg elvárások és feltételek nélkül. Jó érzéseket kelt, nem kell feszengeni, mert nincs miért, miközben bizonyos értelemben véve nagyonis meg kell felelni, de ezeknek szívesen felelünk meg, mert tudjuk, valójában a legjobbat akarjuk egymásnak. A jó barátok terelgetik egymás életét, megértenek, és türelmesen kivárják, hogy elkövesd a saját hülyeségeidet, nem követelik és kényszeríti ki a szeretetet vagy ha igen, akkor meg lehet nekik mondani. Mindent meg lehet velük beszélni, ki lehet mondani, vannak ugyan titkok, akár közösek is, ám a bizalom nem kérdéses egyik részről sem. Egy jó barát fájdalmakról nem kérdez, megvárja, amíg magától beszél róluk az ember, talán a legfontosabb, hogy nem adja ki a barátját soha, még akkor sem, ha nem ért egyet bizonyos döntésekkel vagy cselekedetekkel. Alapvetően ők a valódi élettársak, annyi különbséggel, hogy nem együtt fekszünk le és nem együtt ébredünk, tehát pusztán az együttélés és szeretkezés választja el a barátot a partnertől. A jó barát korrekt és ő az, aki a legrosszabb oldalunkat is ismeri, és még azzal együtt is nagyon szeret és elfogad.olvass tovább

Barátságos szex

1061

"Lehet-e barátság férfi és nő között, és ha igen, miért nem?" kérdezte Karinthy. Örökké tartó vita és kérdés ez. Én tapasztalatból rögtön rávágom a választ, hogy nem! Pedig volt idő, amikor másként gondoltam, de a tapasztalatok, azok a súlyos élmények, amik megtörténtek velem, mind azt bizonyították, hogy csupán barátság nincs nő és férfi között. Az egyiknek előbb-utóbb eszébe jut, hogy bizony legalább egy kis szex jó lenne, hiszen tart már ott a barátságunk. Ez belefér. Se. Sokan mégis állítják, hogy létezik. Gyors közvélemény-kutatásunk eredménye az lett, hogy naiv ismerőseink bíznak ebben a fogalomban, míg a tapasztalt pernahajderek és a bölcs lányok nem igazán.

Tagadhatatlan tény viszont, hogy szükségünk van ellenkező nemű barátra, mert sokszor merül fel olyan kérdés, amire mi nem, de ő tapasztalatból tudhatja a választ. Vagy már csak azért is, mert más a neme, mint nekünk. De mi van akkor, ha felvetődik a szex? Olyan világban élünk, amikor a szexualitás mindent áthat, és nincs is ennél fontosabb – azt hisszük, hiszen a csapból is a jó szex folyik -, tehát nem kell meglepődni, ha puszipajtink arra tesz célzást, hogy simuljunk össze. Ha egy igaz barátról van szó, a szex legyen már tabu. Nem kommunikáció szinten értem, mert persze megbeszélhetünk vele ilyen-olyan sikamlós témát, de mégse feküdjünk már össze a barátunkkal. Mert az megrontja, már csak a gondolata is kellemetlen perceket tud okozni. Utána olyan más lesz minden. Már nem olyan belsőséges, nem olyan őszinte, nem olyan mély, hanem más lesz a viszony. Flörtölős, minden elhangzott mondatot félre lehet érteni és félre is értünk. Persze vannak olyan emberek, akik a szexualitásra másként tekintenek, és igenis át tudnak lépni egy esetlegesen bekövetkezett aktuson. De mi a garancia, hogy mindkét fél képes erre? Semmi. Ha a barátságba bekúszik az erotika, onnantól kezdve nincs haverság, ott megjelenik a nő és a férfi.olvass tovább

Barátosné dilemma

1837

Szóval, már egy ideje dilemmázom, rágom magamban a dolgot… Az egyik legfontosabb ember az életemben Flóci.Nem sok ideje ismerjük egymást - cirka három éve, de tényleg fontos szerepet tölt be a mindennapjaimban. Egy picike bibi van csak: méghozzá a kedves párja, akivel kábé azóta járnak, hogy a mi barátságunk elkezdődött.Igazándiból nem sok bajom van G.-vel, sőt, örülök, hogy akit szeretek, megtalálta a boldogságot. Itt jön a nagybötűs DE: vannak hullámok ebben a kapcsolatrendszerben, amikor kedves G. úgy gondolja, hogy én “elveszem” tőle Flócit. Ami alapvetően hülyeség, mert ugyan, melyik barátnő nem akarná néha kiereszteni a fáradt gőzt, elmenni táncikálni, vagy csak egyszerűen beülni egy kocsmába és megbeszélni a világ nagy dolgait. Mert nekem voltak, vannak, és lesznek is ilyen igényeim. De ezeket a vágyakat elég nehéz úgy kivitelezni, hogy a barát párja időről időre kivágja a hisztit, hogy “már megint a másikkal vagy több időt, velem meg nem” 

Lábjegyzet: együtt élnek, sőt, most éppen egy helyen is dolgoznak… Szóval, lehet én vagyok a hibbant, de nem tudom elfogadni, ha egy sör mellett G. is ott van, és igen, előtte kicsit nehezebb a magánéletemről beszélni, mintha csak Fló lenne ott. Most akkor én velem van a baj? Igen, sejtem, többen azt fogjátok írni, hogy egy kis türelem megoldás lenne a problémára. És igazatok is van, csak azt mondja már meg valaki, hogy hogyan lehetne a türelmet tanulni? Én alapvetően lobbanékony természettel vagyok “megáldva”, és bár rengeteget fejlődtem türelem téren - legalábbis szerintem -, egy hosszabb nap után van, hogy elszakad a cérna.

És most nagyon ott tartok, hogy el fog szakadni… Amit nem szeretnék, de ha muszáj, akkor el fogom mondani, hogy ez így nem működik.Legalábbis most ezen rágódom, mert az utóbbi időben szükségem lenne Flóra, de nem úgy tűnik, hogy elérhető. Félreértés ne essék, nem arra gondolok, hogy amikor én füttyentek, ő megjelenik, dehogy! Csak ha a lelkemről, vagy esetleg az Ő gondjairól szeretnék beszélgetni - vagy netán megbeszélni ezt az egész helyzetet -, akkor ketten legyünk, ne hárman.

Komolyan mondom, hogy várom a kommenteket, hasonló sztorikat, megoldási javaslatokat, mert nálam már csak körbe-körbe mennek ugyanazok a gondolatok, és nem tudom, mi lenne a helyes…


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe.

Tabutár

1851

Hogy kinek mi a tabu, azt a családi háttér, a neveltetés, a szocializáció összességében meghatározza. A tabu nem kerülhet felszínre. A tabu téma fáj, szégyenletes, konfliktust szül. Ha tabu, akkor valami rossz jut az eszünkbe, kimondatlan, megnevezetlen. De a tabu lehet jó is. Gondoljunk csak arra, amikor azt mondjuk: „Nem akarom elkiabálni” Ilyenkor a jó tervekre, lehetőségekre gondolunk, amik kilátásban vannak ugyan, de még nem biztosak, ezért nem beszélünk róluk. 

A taburól persze elsőként a szex jut eszünkbe, holott igazán sokat „fejlődött” a világ ebben a témában és ennek a kezelésében. A tabu nálunk főleg a nemi szervekre korlátozódik, de míg a fedetlen testek látványa teljesen hétköznapi a televízióban, az óriásplakátokon, a könyvekben és a magazinokban, beszélni nehezen tudunk róluk, és nem nagyon rohangálunk meztelenül egymás előtt, még szűk családi körben sem. Persze a meztelenség nem összekeverendő a szexszel. Vannak családok, ahol bujkálnak és nem meztelenkednek, és bizony olyanok is, ahol simán pucérkodás megy egész nap. Az, hogy melyik a jobb, vagy rosszabb nem lehet megítélni, ugyanis tudományosan még egyik javára sem hoztak ítéletet. De  mik a leggyakoribb tabuk?

Alap kérdések

Születés, halál, a testünk titkai, másság. Az ezekhez kapcsolódó kérdések már gyerekkorban felmerülnek bennünk. Talán mindig csak annyit kellene hallanunk, annyit kellene mondanunk, amennyi a kérdés volt. Hogyan lesz a kisbaba? Nem biztos, hogy egészen a méhen kívüli terhességig el kellene menni a témában. A kérdés midig arra vonatkozik, amit még fel tud az ember dolgozni – vélhetően. A másik vége az életnek, és a tabutémáknak a halál. Ettől fél mindenki. A nagy ismeretlen. Hiába annyira egyértelmű és természetes, mint a születés, azért csak nem tudjuk elfogadni. Amikor meghal valaki, a gyerekeket mindenki megpróbálja távol tartani a szomorú és gyászos eseményektől, pedig lehet, hogy később természetes lenne a halál. olvass tovább