bank

Elbánt veled a hiteled?

4134

Te azon „tudatos” vásárlói körbe tartozol, aki egy hitel igénylésekor az összes szerződésre vonatkozó feltételt, apró betűkkel tűzdelt, zárójeles részt végigrágja? Vagy megkérsz egy hozzáértő személyt, hogy segítsen eligazodni a jogszabályok, rendelkezések, szabályok, előírások végeláthatatlan hálójában? Több bank, pénzintézet ajánlatát körbejárod vagy egyéni szempontok alapján hozol hosszútávra vonatkozó döntéseket? Ha nyakig benne vagy, és nem tudod, hogyan tovább, segítünk, hogy picit jobban értsd lehetőségeidet.

Bizonyára egy lakáshitel költségeit is rengetegen nyögjük, a szerencsésebb vagy okosabb fogyasztók forint síkon gondolkodtak, ám a többség inkább devizában, svájci frankban vette fel hosszú évekre a hitelt. Még sokkal magasabb azonban azoknak a száma, akik beleugrottak valamilyen hitellel egybekötött autóvásárlásba. Nyilvánvaló, hogy akár használt, akár új autóra nem könnyű a pénzt összelapátolni, de minek is kellett volna kuporgatni, amikor simán és egyszerűen, akár egy óra alatt könnyedén lehetett kölcsönhöz jutni. Ha rendelkeztél mezei munkáltatói igazolással, egy-két közüzemi számlával és nem szerepeltél az akkori BAR (most KHR) listában, nyert ügyed volt. A bank gyorsan bírált és utalt, te pedig mámoros hangulatban gurulhattál ki a szalonból csillogó autóddal.

Csúcsidőkben a kereskedések busásan kaszáltak, jócskán profitáltak az autószektor szereplői is, a hitelügyletek dugig voltak jutalékkal, az értékesítők a legjobban keresők közé tartoztak. A válság hatása azonban a túlduzzadt szférában azonnal éreztette hatását, ennek felismerését követően a piaci feltételek relatíve gyorsan szigorodtak. A maximális futamidő a pénzügyi felügyelet ajánlása szerint 96 hónapra változott, már nem lehetett kövér nullával, azaz pénz nélkül indulni, a minimális önerő 20 % lett, az ügyfelek likviditását is keményebb feltételek között vizsgálják. Azaz megnézik, egyáltalán képes leszel-e fizetni a törlesztőrészleteket. Elkezdtünk tehát gondolkodni...olvass tovább