balzsam

Ne kavarj!

4650

Belegondoltatok már, hogy azok a hajápolók, amiket heti többször is a fejünkre kenünk vajon jóban vannak-e egymással? Legyen szó samponról, kondiciónálóról, waxról vagy hajfényről, a felvitt, majd jól bedolgozott kencék elegye korántsem biztos, hogy ragyogó hajat eredményez.

Rendeltetésszerű használat

Alapvető probléma, hogy a nagyobb hatás érdekében tovább hagyjuk fent a különböző hajápoló szereket. Ha szeretnénk leszokni erről a rossz szokásunkról, elég ha szemügyre vesszük, hogy mi minden van egy átlagos hajbalzsamban vagy pakolásban. A tápláló olajok és illatanyagok mellett bizony tetemes mennyiségű mesterséges anyag lakozik az ártalmatlannak tűnő flakonokban, így nem véletlen, hogy a gyártók időhöz kötik ezen szerek hatékonyságát. A két perc legyen két perc, ha húsz perc áll a pakolás csomagolásán, akkor vegyük a fáradtságot és öblítsük le húsz perc után. Furcsa, hogy míg időspórolás gyanánt beszerezzük a kettő az egyben termékeket, addig a hajpakolást engedjük dupla annyi ideig száradni a fejünkön, had hasson bőséggel. Ki érti ezt a logikát? Egyébként jobb ha a 2-in-1 termékek használatát csupán a nyaralás idejére korlátozzunk, hiszen a balzsamnak igenis idő kell amíg kifejti a hatását. A fő problémát nem is a leöblíthető termékek jelentik, hanem azok a fújható, kenhető és pepecselhető hajkencék, amiket egymás tetejére halmozunk. Mielőtt ezt tennénk, érdemes egy tálkában vegyíteni a különböző hajápolókat: ha megváltozik a színük, az állaguk, ne adj isten szúróssá válik az illatuk, akkor semmikép se használjuk a hajunkon a kapott mixet.

A hajfény szérumok a hajápolási kencék labilis pontjai, hiszen első körben felspricceljük a csillogó-villogó hatást kiváltó löttyöt, majd erre ráküldjük a formázó termékeket. Pedig ez hiba, de nem kiküszöbölhetetlen: keverés-kavarás előtt ellenőrizzük, hogy a hajfény tartalmaz-e vizet. Ha igen, akkor jöhet a vegyítés, ha viszont nem, akkor ne kezdjük keverni semmiféle habbal, fixálóval vagy zselével, mert ezek többsége vízbázisú, így óhatatlan, hogy az anyagok reakcióba lépnek egymással. Itt is célszerű próba vegyítést végezni, hiszen így könnyen kiderül, ha a hajfény esetleg besűríti, ragadóssá, kezelhetetlenné teszi a fixálót. Hasonló a helyzet a zselé és a kondicionáló krém fúziójával, bár e kettő legtöbbször vízbázisú, így kevésé kártékony, mint mondjuk a hajhab és a hajfény párosítása. A mai zselék többsége már nem szárít, hála a kondicionáló összetevőnek, így nem szükséges külön hajápolóval megspékelni a hatást.