balaton sound

Fiúk-lányok a Soundon!

4220

A hétvégén a Balaton Soundon párokat akartunk fotózni fesztivál street fashionhöz, ez nem teljesen jött össze... A galériában látható legtöbb fiú-lány páros közölte, hogy ők nem egy pár... Ettől függetlenül lefotóztuk őket, mert nagyon összepasszoltak a szettjeik. Jó volt látni, hogy a lányok mellett egyre több a stílusos srác is.

Fiúk-lányok a Soundon!

Itt bárki seggét megfoghatod

4226

Tévedés ne essék, nem jártunk swinger klubban, sőt szado-mazo buliban sem tettünk tiszteletünket, csupán lenéztünk Balaton Soundra, hogy csekkoljuk az idei felhozatalt. Fáztunk, nevettünk, sört ittunk, földön hemperegtünk, nevettünk, leizzadtunk, sikítoztunk, csalódtunk és elállt a lélegzetünk.

Rita, a Sound addikt

A kezdeti nehézségek után -gondolok itt az állandó fázós remegésre- szombatra már a legtöbb fesztiválozó kimerészkedett a sátrából, hiszen a mocsár felszáradt, a Nap kisütött, végre őszintén jól esett a hideg sör, sőt az addig gumicsizmába préselt lábfejek végre fellélegezhettek a flipfopokban. Aki hétvégére érkezett Zamárdiba, annak elég nehéz lehetett elképzelni, hogy péntek délelőtt enyhén szólva siralomház fíling uralkodott a Balaton partján. Várható volt, hogy a legnagyobb tömeg vasárnap robban, ami teljesen egyértelmű a line-upot nézegetve: Irie Maffia, Röyksopp, Moby, Richie Hawtin Erik Sumo Band, Noze... Gyanítom, hogy még a gyakorlott fesztiválozók is a délutáni bemelegítő sörök mellett azért bőszen bújták a programfüzeteket, hogy mire beüt a jókedv már ne kelljen azzal tökölni, mit is érdemes megnézni.

Nézz képeket a Soundról!

Fogalmam sincs, hogy az Irie Maffia koncert miért kezdődött pofátlanul nagy késéssel, de a várakozásra szánt perceket gondoltuk hasznosan töltjük és hörpölgetünk valamit. A nagyszínpadon durva szeletelős zenét pergető dj végre lekeverte a potmétereket, aztán már nem is kellett túl sokat várni a jellegzetes ovációra, mikor az ominózus zenekar fellépett a színpadra. Bevallom, első blikkre nem nagyon értettem, hogy egy olyan fesztiválon, ahol az elektronikus zene túlsúlyban van, miért játszik egy olyan banda a nagyszínpadon mint az Irie Maffia. Nem voltam szkeptikus, csak akkor is, na. A szervezők korántsem lőttek mellé, hiszen a tömeg csak nőtt és nőtt - előttünk persze spanglit gyújtottak, aztán gyűlt is a szagra a sok kis bikinisfelsős hiéna. "Heló, van füved eladó?"- hangzott a kérdés. A srácok törhetetlennek tűntek, tranzakció helyett békésen pöfékeltek tovább. Biztos ti is sokszor kiszúrtátok már, hogy a koncertek többségének van egy íve: laza bemelegítés, csúcspont, levezetés. Na, itt nem erről volt szó: az erős kezdést végig sikerült szinten tartani a Maffiának. Arra nagyon kíváncsi lennék, hogy az eredetileg a fúvós szekciót erősítő Barabás Lőrinc miért a nézők között vett részt a koncerten.olvass tovább

Jó buli volt

4240

"A július első hetében megrendezett soproni VOLT Fesztivál több mint 70 millió forintot, a hétvégén zárult, harmadik alkalommal megrendezett Balaton Sound pedig – a 2008-as évhez képest mintegy 50 százalékkal magasabb – 200 millió forintot meghaladó nyereséggel zárt."

Erre bulizz a Soundon!

6397

„Az a jó a VOLT-ban, hogy utána rögtön jön a Sound” – summázta valaki a júliust Facebook-állapot formájában. Bár az axióma némi hedonizmust és luxust sugall, hiszen keveseknek adatik meg munkaidő és tárcavastagság tekintetében, hogy mindkettőn ott lehessen, igazságtartalmába nem lehet belekötni. Másfajta bulira kell készülni, több vízzel és törtütemmel, de mindig lesz mire szeletelni, bólogatni, dülöngélni vagy önkívületben vonaglani, és ha mégis lesz egy-két óra üresjárat, a Balaton segít. Ajánlónkban ismét inkább a kevéssé ismert, de a mainstream vonalnál szimatunk szerint jóval izgalmasabb előadókra koncentrálunk. Szerkesztőségünk kollektív álláspontja az, hogy a dj-pult és a laptop bizony hangszer, a szakavatott kezeket semmi sem tartja vissza tehát a művészi teljesítmény elérésétől – javasoljuk ugyanezen hozzáállást nektek is.

A fenti alapállást csütörtökön rögtön be is bizonyítja majd Dj Bootsie, aki Magyarország egyik legsikeresebb zenei exportcikke; itthon kevésbé ismert, mint mondjuk Yonderboi vagy Zagar, de óvatosan megsúgjuk: mindkettőnél izgalmasabb. Most négytagú együttesével lép fel, a Bootise Quartettel, amelyben ő „csak” a kütyüfelelős – meditatív, lassú, nagyon eredeti, néha pedig egyenesen felkavaró hiphopról van szó. Akik nem így szeretnék kezdeni a Soundot, azok megnézhetik, hogy dj-znek a Bëlga tagjai. Utána a miheztartás végett hallgassuk meg a rave feltámasztóiként pár éve ünnepelt Klaxonst, amelynek rég kész a második albuma, csak éppen még nem adták ki.

Die Antwoord

A Pet Shop Boyst normális esetben nem ajánlanánk, hiszen ismeri mindenki, de berlini forrásunk szerint mostanában elképesztően látványos bulikat hoznak össze; ugye, senki nem akarja hetekig azt hallgatni, hogy mit hagyott ki? Az első nap fontos még Gryllus Dorka és őrült bandája, a Rotfront; ha mindenáron le akarnánk írni őket, azt mondanánk, hogy berlini-orosz-magyar klezmer-ska-rap balkáni sírva vigadással és némi cigány honvággyal, de szerencsére nem akarjuk. Ha túladagoltuk magunkat a sok hangszerrel, álljunk be Sven Väth kíméletlen gyártósorába, ahol a négynegyedek előállítását kísérhetjük figyelemmel.olvass tovább

"Hátezmegígyhogy?!"

6411

Aki összehasonlító elemzést vár, vagy netalán a hőskoron való merengést (amely minden bizonnyal épp most ért véget), annak csalódást kell okoznom: bizony először vagyok a Balaton Soundon. Egyébként dörzsölt fesztiválozó vagyok, nem lehet kihozni a sodromból porral, vizezett sörrel vagy hajnali hányástócsák kerülgetésével, de a helyzet az, hogy a Soundon, amely a szervezők bevallása szerint prémiumfesztivál szeretne lenni, volt pár pillanat, ami még nálam is kivágta a biztosítékot – pozitív és negatív értelemben egyaránt. Ezen pillanatokból nyújtanék most át – hogy elhülyült szerkesztők körében méltán népszerű kifejezéssel éljek – egy csokorra valót.

1. Árak

Nagyjából számoltam a szokásos másfélszeres fesztiválszorzóval, azaz fel voltam készülve a nyolcszáz forintos gyrosra, a négyszáz forintos palacsintára és a feltéttel véletlenszerűen meghintett, ötszáz forintos pizzaszeletekre. Ezeket a Sound magabiztosan hozta is, de a 650 forintos dobozos sör bizony túlzás – a Heineken marketingje agresszív, pláne, hogy nem lehet olyan látószöget találni a fesztivál teljes területén, amelybe ne lógna bele a zöld logó. Ja, és a riksák kétezerért vittek volna ki a kaputól másfél kilométerre lévő vonatmegállóba.

2. Balaton

Gyönyörű, tiszta, magas. Életmentő funkcióját kétóránként kihasználom. Sosem voltam büszke az úgynevezett magyar tengerre, de most pont így gondolok rá. 

Idillinek tűnik (Fotó: Neményi Márton)olvass tovább