bűnözés

Börtön helyett korbács?

7974

Három dolgot még az is sejt az igazságszolgáltatásról, akinek egyébként sosem volt dolga vele. Az első: bármely társadalom fejlettségi szintjét hűen tükrözi az, ahogyan a rabjaival bánik. Ezt a közhelyet nagyjából minden börtönfilmben hallhattuk, általában egy ügyvéd szájából. (Ezekben a filmekben egyébként többnyire nincs aranyélete a raboknak.) A második: a rendszer civilizáltsági foka fejlődik. Ezzel persze lehet vitatkozni, de valahogy mégis eljutottunk onnan, hogy egy alma ellopásáért levágják az ember karját, illetve karóba húzzák, ha a nemesek harcában a rossz családba mert születni, odáig, hogy bizonyos feltételekkel már a szigorúan őrzött rabok is internetezhetnek. Ma már jobbára az olyan húsbavágó, az előbbi véres példákhoz képest azonban mégiscsak szofisztikált kérdéseken megy a vita, hogy kell-e nekünk a halálbüntetés, mely fogvatartottakat fogjuk munkára, illetve, hogy milyen jogai lehetnek egy bebörtönzöttnek.

A harmadik, amit mindenki tud: börtönben lenni önmagában is nagyon rossz lehet, de minderre rátesz még egy lapáttal az intézmények túlzsúfoltsága. Egyre több bűnözőt dugunk a rács mögé, de legalábbis többet, mint ahányan kijönnek (lábon vagy zsákban). Az eredmény: túl sok egy négyzetméterre jutó rab, növekvő feszültség, erőszak. Különösen súlyos a helyzet Amerikában (naná), ahol rekordméretű a bebörtönzött populáció – nem csak arányaiban, hanem abszolút. Több rabjuk van, mint Kínának, ahol pedig egymilliárddal többen élnek. A krízis 40 éve robbant be, mióta országszerte háborút hirdettek a drogok ellen, és azóta csak rosszabbodik.

olvass tovább

Facebook bűnök

8202

Legtöbbünk nem úgy gondol a Facebookra, mint a bűnözés melegágyára, de a valóság az, hogy számos bűncselekmény kötődik a közösségi oldalhoz. Szerencsés esetben egy-egy meggondolatlan poszt leplezi le az elkövetőket, súlyosabb esetben viszont az oldalt használják fel a bűnözők tettük elkövetésére.olvass tovább