böjt

Ne kínozd magad, böjtölj

572

Tudjuk mi a böjt, legalábbis mindenkiben él egy meghatározás, amivel nagyjából be tudja azonosítani a fogalmat. Lehet vallási böjt, javasolhatja a háziorvosunk esetleg önmagunk általi késztetésből is megvonhatjuk a szilárd táplálékot egy időre a testünktől. A régi öregek hetente egy teljes napig – általában pénteken – nem ettek semmit, csak folyadékot vittek be a szervezetükbe. Sőt, vidéken a mai napig sok helyen szokás az állattartók körében ,hogy hetente egyszer nem etetik meg az állatokat, úgymond böjtöltetik azokat. Mindkét hagyománynak egészségügyi okai vannak. A hétvégi nagy családi zabálások előtt nem árt kicsit kipucolni szervezetünket, összeszűkíteni a gyomrunkat, hogy mégse együnk annyit! 

A tudatos böjtölés mellett gyakran a szegénység is akaratlanul az egészséget szolgálta, hiszen őseinknél tél végére a felhalmozott élelem már sok család éléskamrájából kifogyott, így a tavasz és a friss termények beköszöntét böjttel várták a rászorulók, mit sem sejtve arról, hogy a koplalással milyen jót tesznek egészségüknek - a természet általában tudja, mit csinál. Manapság sokunk tanácstalanul áll egy-egy élethelyzet, vagy egy hétköznapi probléma előtt. Elégedetlenek vagyunk testsúlyunkkal, krónikus egészségügyi problémákkal küzdünk, munkahelyi, önértékelési vagy magánéleti gondjaink vannak vagy egyszerűen nem találjuk helyünket a világban.

Sejtjük, hogy változtatnunk kell. Manapság életfeladataink beteljesítését rengeteg nehezítő körülmény akadályozza. Rengeteg gát, szabály vesz minket körül, nem akarunk „kilógni a sorból”, igyekszünk megfelelni egy meglévő vagy csupán elképzelt elvárásrendszernek. Saját feladatunktól messze eltávolodva súlyos ellentmondásokba is keveredhetünk önmagunkkal, ami pedig akadályozza a testi és lelki fejlődést. A változás szükségességére eleinte kis jelek figyelmeztetnek, s ha nem változtatunk, később ezek a jelek erőteljesebbé válnak, betegségtünetek majd súlyos betegségek kialakulásához vezethetnek. Napjaink népbetegsége a helytelen táplálkozás, hisz az vagy, amit megeszel – tartja a közmondás.

Őseinktől tanulva a léböjtöt ma már tudatosan használjuk betegségek megelőzésére, gyógyítására vagy egyszerűen testi, lelki, szellemi egészségünk megőrzésére. A léböjtkúra során kizárólag gyógyteákat, zöldség- és gyümölcsleveket valamint forrásvizet fogyasztunk. A szervezet ilyenkor a tartalékait használja fel, miközben a felesleges anyagok távoznak a testből. Böjtölés közben nagy mennyiségű káros anyag ürül ki a szervezetből, ami által az anyagcsere-folyamatok felgyorsulnak, az immunrendszer megkönnyebbül és megerősödik, szervezetünk működése pedig kiegyensúlyozottabbá válik. A gyulladást, allergiát kiváltó anyagok többsége is távozik, a bélrendszer megnyugszik. Az erek átjárhatóbbá válnak, mert falaikról a lerakódott zsír lebomlik. A bőr megtisztul, feszesebb, hamvasabb lesz, a szemek csillogóvá válnak.olvass tovább

Egy falatot sem!

3259

A helyzet a következő. Két éve valahogy megállt a testem. Nem emészt rendesen, az anyagcserém stagnál, néha van egy-két kilengés és ennyi. Kezdtem igen rosszul érezni már magam, amikor az energetikus, azt javasolta húzzak el egy hétre léböjtre. Méregtelenít, energetizál, kipucol és megnyugtat, állítólag.

Előkészületek

Nyilván sejtitek, hogy csak úgy egyik-napról a másikra, minden fájdalom nélkül képtelen leállni az étkezésről. A testet is éppúgy elő kell készíteni, mint a szellemet. Mivel agyban dőlnek el a dolgok, ezért nekem nem sok melóm volt ezzel, hiszen tudtam, hogy valamit tennem kell, mert, ha nem akkor lehet, hogy feldobom a tappancsom.
Persze még közel sem volt ilyen durva a helyzet, gondolom még jó sokat szenvedhettem volna előtte. Tehát a testem felkészítése volt a feladat. A léböjt előtt, már egy héttel elkezdtem csökkenteni a bevitelt, átálltam halra, rizsre, zöldségre, keveset, rengeteg folyadékkal megspékelve. Bevallom a legutolsó napokban, kis falánkság rámtört és megettem tizenhat maki tekercset.

Bevonulás

Már egy hónappal a bevonulás előtt hihetetlen izgalomban voltam, hogy vajon milyen lesz tíz teljes nap, amikor semmi mással nem kell foglalkozni, mint a saját testemmel, lelkemmel. Persze ott volt bennem a félsz, hogy: "Atyaég! A pasim nélkül tíz napig!?" Na, igen ez okozta a legnagyobb fejtörést, nem pedig az, hogy nem ehetek szilárd
táplálékot, ugyanennyi ideig. Egy egészségközpontba jelentkeztem be, Visegrádra, a hegyek közé. Nincs túl messze, szép a környezet, csupa jót olvastam róla. Tizenhárom másik nővel osztoztam az élményben. Amikor az első este leültünk vacsorázni, senki nem tudott másról beszélni, minthogy miként fogják kibírni ezt a tíz napot, hogy lesznek túl az éhezésen. Holott éhezésről szó sincs! A lényeg rajtam kívül mindenki az étellel volt elfoglalva, míg én azon vergődtem, hogy fogok a Gabi heverő méretű ágyon aludni, ráadásul úgy, hogy van még valaki a szobában, és az a valaki nem a pasim. További témák: receptek, a legjobb piacok, biocuccok. Felemelő.

Napi rutin

A reggel hatkor kezdődik, két deci langyos vízben feloldott keserűsóval, ami aztán egész nap hajtja ki a salakanyagot a bélrendszerből. Nincsenek hasgörcsök, egyszer csak jön és mész. Igen, hasmenés, de nem az a darabos fajta, a fenéket, kinyitják a csapot és ömlik. Elég meglepő volt, amikor a négy (!!!) nappal korábban megevett pattogatott kukorica maradványokat véltem felfedezni a WC csészében. Bebizonyosodott, az anyagcserém tényleg stagnál. A reggeli nyolc órakor jön, három nagy bögre - fél literes - gyógy- illetve zöld tea, néhány karika citrommal és egy két és fél grammos méz felével. Érdekesen kevés, de szerencsére délelőtt amúgy is nagyon ritkán eszem, így
ezzel nem volt baj.

Egy kicsi mozgás

A napi rutin szerves része a délelőtti torna. Tíztől pilátesz, tizenegytől táncikálós aerobic, mesés, főleg, amikor közben - a mozgás hatására is - beindul az ürítési kényszer és ki kell rohanni, öt percenként. Mindegy túlélhető és nem ciki, hiszen nem csak az én beleim működnek, végre! Ebédig el is tart a testmozgás, majd ebéd után a csendes pihenő. Mint az oviban, annyi különbséggel, hogy egy meleg vizes palackot helyezek a májamra és úgy szundítok, csodás. Ebédre zöldségekből készült leves van, jó alaposan passzírozva, átszűrve, hogy még véletlenül se kelljen a fogainkat használni. Fél háromkor jön a túra, hegynek fel, aztán le, majd megint fel és hosszan-hosszan, egészen két teljes órán keresztül. Épp hó van, bakancsot okosan otthon felejtettem, így én nordic walkingra járok, ami nem fárasztó, viszont szórakoztató és nem kíván hegymenetet.

Ki-ki nyugalomban

Fél öt körül van egy órányi szabadság - persze eddig sem volt kötelező semmi -, ilyenkor infraszaunázni, vagy szolizni a legjobb, kicsit elvonulni, mert épp el lehet unni a kúratársakat. Fél hatkor vacsi van, ami ebédre, plusz a mennyei manna, amit én természetesen kiöklendeztem magamból: zabnyák. Állagát tekintve, mint az orrváladék,
íze a semmihez hasonlít a leginkább, de mégis olyan, hogy kikívánkozik, ha már sikerült lenyelni. Állítólag ezt fontos lenne megenni, mert a gyomrot védi.

Éjszaka

A legtöbben az esti finn szauna után elájulnak, de persze én még éjfélkor is verem a billentyűzetet, képtelen vagyok pihenni, és fáradt sem vagyokm szellemileg is a topon, talán fejthetnék rejtvényt. Persze egész nap magammal vagyok elfoglalva, kicsit más gondolatokra is szükségem van. Ja, tévé van, senki nem nézi, én sem. "A tévétől
elrohad az agyad!"
(Mrs. Sturak - Kipurcant a bébicsősz, anyának egy szót sem)

Juli böjtöl

3284

Mivel a léböjt nem az éhezésről szól, ezért érdemes jó alaposan feltölteni az éléskamránkat zöldséggel, gyümölccsel, teákkal, mézzel és citrommal. Ami nem szorosan az evéshez tartozik, sőt épp az ellenkezője, az pedig a keserűsós víz minden reggeli elfogyasztása, hogy kipucoljon. Ez helyettesíthető colon hidroterápiával. Nekem a keserűsó kedvesebb. Két teáskanálnyit oldj fel egy-másfél deciliter vízben és hörpintsd le. Nagyon-nagyon keserű, nem vicc, eszement íze van. A trükk: miközben iszod, nem szabad a levegőt kiengedned az orrodon, így kevésbé érzed az ízét. Rögtön a nyelés után igyál meg egy korty vizet.

Jó reggelt!

Nagyon fontos, hogy ha rajta vagyunk a koffeinen, akkor már a böjt előtt térjünk át a gabona kávéra, de még jobb, ha a zöld teát vesszük elő. A zöld tea sokkal tovább fitten tartja az agyat, főleg citrommal fogyasztva. Ihatunk még reggel különböző gyógyteákat, gyümölcsteát. A reggeli fontos része a citromkarikák fogyasztása, mézzel, ha nem bírod a savanyút, a héját is bátran el lehet rágcsálni, ami nagyon jót tesz a fogaknak, illetve a nyelvre lerakódott lepedéket is szépen eltünteti. Fontos, hogy reggeltől délig legalább másfél liter folyadékot pusztítsunk el tea, víz formájában.olvass tovább