anatómia

Egy kis anatómia

5348

Az emberi test felépítésének és működésének laikus, ám lelkes rajongóit csak egy halvány vonal választja el egy valamirevaló hipochondertől, de lehet, hogy ez inkább fordítva működik. Szerkesztőségünket két betegség- és testmániás ember gyarapítja, ami szerencse, hisz így lelkesen oszthatjuk meg egymással legújabb felfedezéseinket és rémületes öndiagnózisainkat, s így érkezhet a telefonomra egy hétköznapinak mondható sms Hencitől: "Megvan mi a bajom. Google doktor szerint Paget-kór. Bár 40 fölött csak egy százaléknak van ilyen, és kétszer több pasinak mint nőnek."

Ilyenkor persze fogjuk az atlaszt no meg a netet, feltérképezzük az érintett szervet, az okokat, a lehetséges további tüneteket, megismerjük a gyógymódokat, a szóba jövő beavatkozásokat, fitoterápiás módszereket és a háttérben meghúzódó esetleges lelki görcsöket. Tény, hogy ez első hallásra kissé betegesnek tűnik, tisztában vagyunk vele, mint ahogy azzal is, hogy a tudomány ezt a jelenséget legújabban kiberchondria névvel illeti. Tény azonban az is, hogy rengeteget lehet tanulni ebből a bizarrnak tűnő érdeklődésből, e nélkül hogy felelhettem volna csillagos jelesre egy biológia szakos tanárnak egy kocsmapultot támasztva a diabéteszes kóma kialakulásának menetéről, s ezen belül a Langerhans-szigetek vagy a ketonok szerepéről? Nyilván sehogy, hisz ezt még csak nem is tanultuk egykor. Csak kellett hozzá egy súlyosan cukorbeteg kolléga rendszerének összeomlása. De a környezet felmerülő egészségügyi kérdéseire is többé-kevésbé adekvát válaszokat képes adni az ember - annál pontosabban, minél régebb óta űzi ezt a kontárkodó ipart.olvass tovább

Koponyaröntgennel a szőke nőkért!

7914

Szilas Rita, a La Masni tervezője és tulajdonosa merész és bevállalós. Nem riad vissza egy kis polgárpukkasztástól, ráadásul az anatómia is vonzza. Teljes mértékben megérti mindazokat az aktuális problémákat, melyekkel a fogyasztói társadalom nőcskéi napról–napra szembesülnek, legyen szó akár szépészeti beavatkozásról, akár gyermekvállalásról, vagy csak a szőkék stigmatizálásáról. Rita nem csak „ruházza” és „táskázza” a csajokat, hanem a divat nyelvén hadat üzen a nőkre nehezedő elvárásoknak. Interjú.

Miért éppen La Masni?

Egyedi és könnyed nevet szerettem volna választani. A La Masninak franciás hangzása van. Elegáns.

Írógép, tacskók, kacsacsőrű emlős, csigaház, gömbakváriumban úszkáló aranyhalak, sőt a nagy klasszikusok könyv alakban is megtalálhatóak repertoárodban.

Táskákat tervezni kevésbé kötött, mint ruhákat. Ilyenkor jobban el tudom engedni a fantáziámat. Mindig inspiráltak a különleges tárgyak és érdekes formák. Az első gurulós bőrönd ötletet a Hajós utcában a sok kutyasétáltató adta, így készült el „Colombo kutyája”, aztán jöttek a tacskók és a westy-k. Az írógéptáska gondolata régóta motoszkált a fejemben. Szerettem volna szép, régi dolgokból valami újat. Ez a táska egy antik Mercedes írógépből lett.  Páran azt mondták rám, hogy barbár vagyok, mert szétszedtem ezt a gyönyörű írógépet, de ha igaz, hogy a pusztítás az alkotás egyik formája, akkor nem biztos, hogy barbár vagyok!  Különben a szerkezet már úgysem működött a gépben. Porosodó dísztárgy volt csupán.

Szolidáris vagy a csajokkal. Fel akarod szabadítani őket a „műcicis celebek” uralma alól. A szőke nős viccek ellen is hadat indítottál „Gabi inside” projekteddel. Embriós pólóiddal pedig újabb érzékeny témát feszegetsz.

„No silikon” feliratú pólóimmal valóban hadat üzentem a mellplasztikának. Divatba akarjuk hozni az igazit, teljesen mindegy, hogy kicsi vagy nagy, a hangsúly nem a méreten, hanem a  „No silikonon” van. Gabi barátnőm koponya CT-je pedig remek lehetőséget nyújtott arra, hogy megmutassuk, hogy a butának bélyegzett szőke lányoknak is van agyuk. Az emberi magzatos pólók többféle üzenetet hordoznak. Tizennyolc éves kor alatt nem adunk el belőle. Van, aki várandósságának adja meg vele a módját, van, aki azért veszi fel, mert nem lehet gyereke. Van, akinek egyszerűen tetszik. Most már készítek állatembriós pólókat is. Nagyon szeretem az állatokat.  Ezekkel a motívumokkal az emberek figyelmét az állatokra próbálom irányítani. Bevételükből állatvédőket támogatunk.

Honnan a szerelem az emberi test anatómiája iránt? Ha körbe nézek a La Masniban, találok röntgenfelvételt, szívet, gyomrot, mintha a patológián járnék. Csupa orvosi csemegéket. Megcéloztad a SOTE-hallgatókat?

Egy éve eltört a csuklóm, és annyira szép lett a röntgenfelvétel, hogy kiragasztottam az ablakomra. Később rájöttem, hogy hordani is szeretném. A szívnél ugyanez a helyzet, egyszerűen a forma szépségét látom benne.

Újrahasznosítasz. Buborékos retikülök, és esőkabátok, meg egy próbababából született táska bizonyítékai recycling-szenvedélyednek. Hosszú élet elé néznek ezek az újjászületett darabok?

Igen, mert dupla rétegű buborékfoliából csinálom! Még ha ki is pukkasztják, a kabát ugyanúgy használható, és a táska teherbírása ugyanolyan, mint bármely más táskáé, bőrrel és fémmel van kombinálva, csak körzőt és hasonló éles dolgokat nem ajánlatos bele tenni

Milyen fő irányvonalakat képvisel a La Masni?

Nem irányvonalakban gondolkodom. A formák, tárgyak inspirálnak. Mindig az, ami éppen megfog. Inkább mutatni szeretnék, mint képviselni. Megmutatni, hogy milyennek látom a világot.