allergia

Mi ez? Lisztérzékenység

3154

Van egy betegség amiben egyre többen szenvednek/szenvedünk, mégis rejtve van a világ elől, ez pedig a lisztérzékenység, más néven Coeliákia. Elég alattamomos kis dög és nem gyógyítható. Na persze nem kell rögtön megijedni, együtt lehet élni vele. 

A lisztérzékenység autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy a szervezet túlreagál egy bizonyos allergént, jelen esetben a glutént, és természetellenes módon méregnek tekinti azt. A baj az, hogy glutén rengeteg élelmiszerben van: mindenben megtalálható ami búzából, zabból, árpából, rozsból, malátából vagy ezek származékaiból készül. A betegnél lehet, hogy sokáig nem is tűnik fel, hogy beteg, s mivel mindenkinél másképp jelentkeznek a tünetek ezért nehéz kideríteni, hogy mi is a baj. Nálam az volt, hogy nagyon fáradékony voltam, hirtelen sokat fogytam, pedig nagyon szeretek enni, ájulóssá váltam, és valahogy nem volt jó a világ, nem éreztem jól magam a bőrömben. El is indultam szépen a körútra, vérvétel, ultrahangok, újabb vérvételek stb. Végül eljutottam egy gastroenterologushoz aki speciálisan coeliákiára kért vérvételes vizsgálatot és rögtön ki is derült, hogy ez a baj.

A legrosszabb az egészben az, hogy elméletileg gyerekkorom óta élek vele, és senkinek sem tűnt fel, hogy azért vagyok annyit beteg, azért vagyok annyira fáradékony, mert baj van. A lisztérzékenyeknél ugyanis a következő történik. A glutén letapad a bélfalakra és megöli a bélbolyhokat, így szinte semmi tápanyag nem szívódik fel a szervezetben. Ez még mindig a kisebbik baj, de ha nem kezelik, akkor meddőséget okozhat, és hajlamosít a különféle rákos megbetegedésekre is.

Hogyan kezelhető?

Hát diétával. Száműzni kell MINDENT amiben glutén található. De akkor mit eszünk? Minden mást amiben nincsen glutén, és ma már szerencsére elég széles a skála. Persze mi nem mehetünk bármilyen étterembe, nem ehetünk átlagos kenyeret vagy bármilyen péksütit, Budapesten egyetlen cukrászdából rendelhetünk süteményt és még sorolhatnám. Az élelmiszereink sokkal drágábbak. Például egy 400 grammos kenyér 5-6-700 forint körül van, de ha magunk akarjuk sütni kenyérsütőben akkor sem biztos, hogy olcsóbban jövünk ki.

Azért gondoltam, hogy fontos, hogy erről megjelenjen cikk itt a cotcoton mert még mindig ufónak tartanak minden olyan embert akinek valamilyen ételallergiája vagy autoimmun betegsége van. Érdekes például, hogy az éttermekben van külön a vegáknak étlap, de ha egy lisztérzékeny elmondja, hogy mit nem ehet, és mi ne legyen a kajájában akkor hülyén néznek rá. Mert mi nem csak a lisztet nem ehetjük, hanem nagyon sok olyan dolgot sem, aminek a tartosításához vagy állományjavításához (pl.: chipsek, néhány joghurt stb.) felhasználtak valamilyen kalászos növényt.

Egyébként nem olyan rémes így élni, csak néha összefacsarodik az ember szíve, amikor arra gondol, hogy enne egy palacsintát a közeli palacsintázóban vagy megenne egy jó kis krémest, és nem teheti meg. A témában egyébként bővebb infót a www.liszterzekenyseg.hu oldalon olvashattok.


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Téged felspiráznak?

4967

Az utóbbi pár napban szert tettünk néhány szempillaspirálra, így most egy csokorba gyűjtve láthatjátok az újdonságokat, illetve a kevésbé új, de nagyon is bevált termékeket.

La Roche Posay - Respectissime

Már a márkanévből is kiderül, hogy ez a spirál rendhagyó termék, hiszen a La Roche eddig csak alapozóival volt jelen a dekorkozmetikumok piacán. A szemkímélő darab novembertől kapható a patikákban, kifejezetten azok keressék, akik már konfrontálódtak a hagyományos spirálokkal. Bizonyára köztetek is akad, akit fokozottan érzékeny szemmel áldott meg a teremtő, s aki az érzékeny szeműek csapatában játszik, kénytelen többször is szembesülni olyan kellemetlenségekkel, mint a könnyezés, szemégés, irritáció vagy a szúró érzés. Ezeket a tüneteket kiválthatja a környezet is, de akár egy rosszul megválasztott spirál is ronthatja a helyzetet. Minden bizonnyal az új La Roche spirál nem eredményez semmiféle irritációt, hiszen csupa természetes, illetve fokozottan ellenőrzött anyagot tartalmaz, például műkönnyet is. Az érzékeny szeműek biztosan szoros barátságot ápolnak a műkönnyel, hiszen irritáció esetén néhány csepp és már el is oltottuk a tüzet. A spirál festékébe belecsempészték ezeket az "életmentő" cseppeket, amik meggátolják a kiszáradást és a kipirosodást. Hogyan működik a gyakorlatban? A kefében nincs semmi különös, szimpla sörtéket tartalmaz, amikkel könnyű dolgozni, viszont a festék textúrája igényel némi profizmust. A jojoba, lágyított gyapotcserje és a méhviasz elegye ad egy elsőre furcsának tűnő állagot, amivel csak akkor tudunk szépen dolgozni, ha rétegenként viszünk fel kevés festéket. Ha így járunk el a végeredmény kielégítő lesz, sőt egész nap tartós marad.

Ár: 4 299 Ft

Pupa - Extremeyes

A Pupa márka afféle legendaként van jelen a magyar piacon, mert hát sokan azt hiszik, hogy sehol sem lehet beszerezni a sminkcuccaikat, holott a Marionnaud parfümériákban van Pupa állvány.olvass tovább

Dr. House nem létezik

6199

Valószínűleg minden ember életében elérkezik az a furcsa és hihetetlenül szomorú pillanat, mikor ráébrednek, hogy a világban létező orvosok bizony nem Dr. House-ok. Nem arra célzok, hogy mind kedves és frissen borotvált, hanem arra, hogy mintha nem akarnának dolgozni. Mintha tennének rá, mik a páciens panaszai. Én is túl vagyok egy ilyen kiábrándultságon.

Hadd meséljem el röviden a történetet, mert biztos vannak sorstársaim, akik hasznosnak fogják tartani mesémet. Minden kétéves koromban kezdődött, mikor is kiderült, ekcémás vagyok. A tünetek: viszkető, piros, száraz foltok a kar- és térdhajlatokban, néha az arcon, hason, háton vagy egyéb helyeken. Azt mondta az akkori orvosom: „Ne aggódjon, anyuka, kinövi a gyerek!” Nem így lett. Kaptam mindenféle büdös krémet, nem használhattam parfümöt, sem fülbevalót, a tusfürdőm is illatmentes volt, de az ekcéma csak ott virított a bőrömön. Mostani orvosom azzal „nyugtat”: „Ne aggódj, a krém segít a tüneteken, az ekcémád azonban atópiás, ergo gyógyíthatatlan”. Köszi.olvass tovább

Az allergia lelki háttere

7761

Kinyílt a természet, a fák zöldellnek, a virágok szirmot bontanak… Míg az emberek többsége a természet megannyi csodájával szembesül ilyenkor, addig valakinek rémálommá válik a tavasztól őszig tartó időszak: kiütés, tüsszögés, orrfolyás és szemviszketés… Ismerősek az allergia testi tünetei? Szakértőnk segítségével most a lelki tényezőket is megvizsgáljuk és választ keresünk arra, vajon mi állhat a betegség hátterében.

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyekre normális körülmények között a szervezet egyáltalán nem reagál. A betegség hátterében azonban jóval komolyabb dolgok, különböző lelki konfliktusok húzódnak meg.
„Valójában minden betegségnek nevezett testi tünet mögött egy azt előidéző pszichés ok áll. Az allergia egy olyan fizikális tünet, amit a számtalan kiváltó oknak köszönhetően nyitottabban merünk vizsgálni a lélek oldaláról is. Létének alapvető formulája, az önmagunk elfogadásának és felvállalásának kérdése, amit a különböző konfliktushelyzetek alól való meneküléseink jelenítenek meg” – árulja el a téma kapcsán szakértőnk, Pókos Christian.

olvass tovább

A jóga természetes gyógyír az allergiára

8782

Az álmaid pasijával megbeszélt randidat, vagy a fergetegesnek ígérkező bulit kellett lemondanod az allergiás tüneteid miatt? Eleged van abból is, hogy minden tavasszal s nyáron az allergiás tüneteidet – orrfolyás, kiütések, könnyezések - kell kezelned? Ha évek óta különböző módszerekkel próbáltad már kezelni az allergiás tüneteidet, de egyik sem vezetett sikerre, ha van kitartásod, elszántságod, itt van egy különleges megoldás, mely az allergia megszüntetése mellett még az alakodat is formálja!olvass tovább