alexander mcqeen

Kevesebb kocka, kevesebb vadság

5708

Még rengeteg mindent szeretnék elérni. Ebben a fejben nincs helye az önelégültségnek - így hangzik az oly sokszor idézett mondat a brit divattervezőtől, Alexander McQueentől. Önelégültségnek nem volt hely, viszont kilátástalanságnak és elkeseredettségnek annál több, hiszen a negyvenéves tervező a jelenlegi hírek szerint önkezével vetett véget életének. Persze folynak a találgatások, a Twitteres postok elemzései, és egyelőre a legkézenfekvőbb ok édesanyja halálának feldogozhatatlansága. Ennyit a spekulációkról, inkább elevenítsük fel azt a rendhagyó, már-már bizarr munkásságot, amit ma sajnos már csak hagyatékként emlegethetünk.

Első ruháját három lánytestvérének készítette, de a tehetséges fiú nem sokáig fókuszálta tervezői vénáját pusztán a rokonságra, hiszen tanulóidejét a walesi herceg szabójánál, Anderson & Shepperdnél kezdte. Tehetsége gyorsan megmutatkozott, a szabóság helyett idejét inkább a Central Saint Martins-ban töltötte, ami a University of the Arts London-on belül működik, és mindmáig Nagy-Britannia egyik legkiválóbb művészeti intézménye. 1992-ben bemutatta Hasfelmetsző Jack névre keresztelt diplomamunkáját, ezzel együtt pedig sikere lavinaszerűen megindult - négy évvel később megkapta Az Év Brit Tervezője díjat, és John Gallianotól átvette a Givenchy ház irányítását. 2001-ben a Gucci Csoport ötvenegy százalékos részesedést szerzett McQueen saját márkájában, ami méginkább elősegítette a rebellis tervező térhódítását és hírnevét, hiszen férfi ruházattal, kiegészítőkkel, illatszerrel és szemüvegekkel bővítette a márka palettáját, sőt McQ név alatt újabb kollekciókat tervezett.olvass tovább

Sarah Burton tervez Middleton esküvőjére

7531

Vége az arra vonatkozó találgatásoknak, hogy ki tervezi Kate Middleton menyasszonyi ruháját. Úgy tűnik, Vilmos jegyese végre döntött: sikerült megtalálnia a megfelelő divattervezőt. Az eljegyzés bejelentése óta hónapról hónapra újabb divatház és dizájner neve merült fel, de amint felröppent egy hír, szinte azonnal követte egy másik. Néhány napja azonban olyan információkat szivárogtattak ki, hogy Sarah Burtont, az Alexander McQueen divatház igazgatóját bízták meg a megtisztelő feladattal. A tervező sokáig tagadta, hogy őrá esett volna a választás, de Daphne Guinness – aki egyébként Alexander McQueen jó barátja is volt –  megerősítette: a hír bizony igaz. Logikusnak is tűnne, hiszen brit tervezőről van szó. Burton viszont továbbra is tagad.olvass tovább

Íme, a menyasszony!

7744

"Gyönyörű vagy!" – súgta oda Vilmos herceg Kate Middletonnak, amikor meglátta az oltárnál. Ezt a véleményt mi semmiképp sem szeretnénk felülbírálni, de nektek szabad.

Hónapokig tartott a találgatás, hogy ki tervezi majd Kate menyasszonyi ruháját. A legkülönbözőbb nevek kerültek szóba Bruce Oldfield brit esküvőiruha-tervezőtől kezdve Victoria Beckhamen át egészen Vera Wangig. A választ ma alig egy órával ezelőtt megkaptuk. A ruhát Sarah Burton, az Alexander McQueen ház vezető tervezője álmodta meg.

Fotó: Dailymail.co.uk

Az aprólékosan kidolgozott ruha elefántcsontszínű és fehér szaténból készült. A vállrész és az ujja pedig gyönyörű csipkéből. A ruha uszálya 2 méter 70 centiméter. Kate állítólag azt szerette volna, ha a ruhája egyszerre tradicionális és modern. Az első ránézésre klasszikus és arisztokratikus darab részleteiben hordozzák a modernitást. Elég csak a ruha mellrészét vagy a szoknya hátsó részének "hajtott" szabását megnézni.