ajánló

Budapest Slam - Szolidaritás

23

Akik ott voltak idén februárban a zsúfolásig megtelt Műcsarnok Előadótermében a Budapest Slam 2 nevű rendezvényen, még azok számára is okozhat meglepetést ez a most megjelent kiadvány. A DVD-n az akkori Slam est, azaz Költők és Rapperek találkozójának rögzített változata látható, emlékezetes fellépőkkel, a szolidaritás jegyében. A Kiégő izzók, mára már ismertté vált budapesti VJ csapat által hozzátett vizuális adalék, Stark Attila trademarkjával megpecsételve azonban erősen odatesz, nagyot újítva ezzel az alap koncepción. Az eredmény: slam poetry – videóklippekben, választható nyelvű feliratozással, exkluzív extrákkal bővítve.


Miért Slam 2, és mi az a Slam?

A Műcsarnok Petrányi Zsolt igazgató kezdeményezésére 2006-ban indította el Budapest Slam sorozatát, a slam poetry és spoken word műfajok hazai elterjedésének célja érdekében. Idén volt a második rész, a harmadik jövő tavasszal lesz. A tervek szerint ismét nemzetközi lineup-pal, ám ezennel a hagyományos slam szabályai szerint.

A hagyományos jelzés igaz ma már többféleképpen értelmezhető, hiszen ahány rendezvény, annyiféle slam. Többnyire a Chicago-ból eredeztetett, Marc Smith által kezdeményezett versmondó megmérettetésre szoktak hivatkozni, s a kocsmákban zajló versenyeket szokás azonosítani a slam tradícióival, általában tapsmérővel és kötött játékszabályokkal. Ám aki volt külföldön valamilyen slam esten vagy esetleg látta a Slam című filmet, tudja, hogy a Slam egy olyan akadémiainak nem nevezhető műfaj, amely a szabad verselést, az előadói költészet liberalizációját segíti elő. Szólhat a városról, a természetről, a környezetről, amelyben és ahogyan élünk, erkölcsről, az emberi lélekről, a lényeg a verbális önkifejezés önjelölt vagy profi előadók által, mindenki a maga módján.olvass tovább

Italadatbázis a weben

228

Egy jó otthoni koktélozáshoz vagy csak szimplán alkoholista műveltségünkhöz jön jól egy internetes italadatbázis, ahol az alap italokra kattintva, mint a vodka, tequila, whiskey, gin, pezsgő, rum, konyak, sör, megkapjuk, mi mindent készíthetünk belőle, és hogyan. A másik opció, hogy a koktélok fajtái alapján keresünk, és azonnal megkapjuk a hogyant. Az ötlet zseniális, mert mindenki szeret azzal villogni, hogy ismeri a koktélokat, bár tapasztaltabbak már nem nagyon esnek neki egy koktélos éjszakának.

Sweeny Todd a démon

601

Az új Tim Burton film – ő rendezte az Ollókezű Edwardot is – egyszerű musical. Adott egy boldog házaspár, piciny szőke lánnyal, de egy londoni bíró képtelen elviselni ezt az idillt és szétrobbantja a napsütéses londoni napokat. Főhősünk Sweeny Todd – akinek nem ez a neve – a rabszigetre kerül, Ausztráliába, a feleség ármányok áldozatává válik, majd arzént fogyaszt, a kis szőkeség – a film során fontos szerephez jut a szőke haj ténye -,  pedig a gonosz bíró gyámsága alá kerül. 

Miután a koholt vádak alapján elítélt Mr. Todd visszatér Londonba, tizenöt elteltével, tervei közt szerepel a bosszú és ehhez talál egy  – túlságosan és mindenét – odaadó hölgyet, Mrs. Lovettet, amely hölgyeményt a Harcosok klubja remekbe szabott filmből ismerünk. A véletlenek bosszúálló hősünk kezére játszanak. Fodrász tehetségét kihasználva ámulatba ejti a piacteret, és ő lesz ismét a város legjobb borbélya. A bíró fülébe is eljut a híre, aki ezután vészes iramban közeledik a végítélete felé. Persze ez az iram nem túl gyors, hiszen a dalbetétek kellően lelassítják a filmet, ezzel elérve azt, hogy borzongva, libabőrösen várjuk az első torok elnyisszantását a híres borbélyszékben. 

Sweeny Todd sztorija a londoni városi legenda szerves része, amely egy 19. században megesett igaz történetnek vélnek. A történetet az teszi igazán hátborzongatóvá, hogy Sweeney, miután első próbálkozása a bosszú terén sikertelen lesz, onnantól kezdve válogatás nélkül gyilkolja meg ügyfeleit. Ezeknek a gyilkosságoknak egyetlen haszna van: a borbély műhely alatt lévő pitéző, melyben Mrs. Lovett a tulajdonos végre húshoz jut, és felfut az üzlet, mindenki emberhússal töltött pitéket habzsol, sörrel leöblítve. Egyetlen titokzatos koldus asszony érzi csak, hogy valami nem stimmel, mert éjszakánként iszonytató bűz terjeng a városban, ami a pitéző kéményéből száll fel. Természetesen a koldus asszony nem marad további szerep nélkül... Izgalmak, fordulatok és rengeteg vér, amit ez a film nyújt. Johnny Depp kiérdemelte hangjával ,alakításával, szomorú, bosszúszomjas ábrázatával, egyszóval tehetségével az idei Golden Globe-díjat.

Újra Budapesti Finomságok

610

Öt évvel ezelőtt a Margitszigeti Csónakházban kezdődtek el azok a felejthetetlen házibuli hangulatú Mustbeat partyk, amit a csapat nemes egyszerűséggel Budapesti Finomságoknak nevezett el. A zseniális helyszín a jó zene a családi hangulat és bulit kiegészítő finomságok, mint például: kiállítások, ajándékok, előadások és szuper segítő társak tették ezeket a bulikat olyan feledhetetlenné. Ja és ne feledjük el a dj pult mögötti kupás szekrényt sem. 

Emlékeztető és köszönet: Dorka, Szabadesés Munkacsoport, Hotelsinus Live, Zsoo, D-Jedi, Glk, Dtm, Árnymesék táncban: Fuccs, Díszlet: Flaky, Lesbiens Live, Mexi Fotó kiállítás, Lagrimas de Oro flamenco tánc, Agaboa, Fontos, Répa, Raasa, Boldeasy, Pataki cuki, Dj Marka, Misi(L.I.R), Dj Klassz, Sangria, Klau, Mali, Ati, Vero, Balaráma, Uds design, Eventstudio, Copy Con.Volt itt minden de legfőképpen egy életérzés! Sajnos buli ott már nem lehet, mert bővült a Hajós Alfréd Sport uszi és ez érintette a drágalátos csónakházunkat is. A csapat viszont a mai napig szervezkedik. Aztán meg vannak még jó helyek is, így most

a Budapesti Finomságok a vas utcai Casa de la Músicába költözik.

Folytatódnak a szuper események, tökéletes klubteremmel, ahol igaz nem lehet dohányozni, mert minden fából van, viszont a hangzás tökéletes lesz.

Aztán korai kezdéssel az idősebbeknek, akik már nem bírják hosszú ideig és a fiataloknak, akik viszont igen. Este 8órai kezdettel Domonyi Rita és Nagy Dóra Süteménység című süti könyvének bemutatója, ahol nem kevesebb, mint 12féle Beat Muffin süti kerül terítékre. Lehet kóstolgatni. A kis felvezető után Clairvo kilenc órakor teszi fel első lemezét. Lehet táncikálni de lehet a szintén tökéletesen hangzó (itt már cigizhetsz) bárban iszogatni míg megjönnek a cimbik. Akik még tuti ott lesznek: Piri, Anna, Gergő, Öcsi, Peti, Mira, Zsolti, Dávid, Matyi és a vendég didzsé Vida G. az allnigthbreakz-ből. Gyertek el! Várunk szeretettel, aztán ha tetszik kéthetente péntekenként ismét gyere.

A padlás

653

Egy csalódással több. Kolleganőimmel elmentünk a Vígszínházba megnézni A padlást. Páran köztük már többször látták, és mivel mindenki más is kult darabként emlegeti, gondoltam, ne maradjon ki az életemből. Nem vagyok egy nagy színházrajongó, az tény, de ezt most tegyük félre, mert azért láttam már jó pár előadást, ami magával ragadott. Hát, ez nem volt az. Enyhén szólva. Szerintem a legrosszabb, vagy legalábbis egyik legrosszabb, amit valaha láttam. Vérszegény és gyermeteg volt, amiből először megállapítottam, hogy biztos gyerekekenek való, kiskoromban kellett volna megnéznem. De a szünetben a hét kollegina is megjegyezte, hogy régen milyen jó volt, most meg milyen lapos az egész.

Szőcs Artur és Tornyi Ildikó

Sajnálom, hogy nem néztem meg korábban, Rudolf Péterrel, Kaszás Attilával, Hegedűs D. Gézával... ez valahogy kimaradt. A mai előadásban apró dolgokat tudok csak pozitívumként említeni, mint pl. a Kaszás Attila szerepét átvevő Szőcs Artur énekhangját, valamint azt, hogy Balázs Péteren és Pápai Erikán nagyon látszik a húsz éves padlás-rutin. Ők messze kimagaslanak a szereplőgárdából. Pápai Erika egyébként nekem nagyon jó nőnek tűnik, igazi szexbomba. Még Kölyök szerepében is sokkal több nőiesség áradt belőle, mint a nála kb. húsz évvel fiatalabb, és egyébként is fiatal lányt alakító színésznőből, Tornyi Ildikóból. Ez nem az utóbbi hibája, hanem az előbbi erénye. Mivel Pápai Erika jól is játszott, másra nem is nagyon tudtam figyelni. Hacsak arra nem, hogy ne aludjak el.

No, és miről beszélget 8 HR-es nő a két felvonás közti szünetben? Olyanokról, hogy vajon mi lehet a ruhatáros néni motivációs tényezője, vagy hogy biztos nem volt elég jó utánpótlás-terve a színháznak az egyik legnagyobb sikerdarabból kiesett színészek helyettesítésére. :) Mert A padlás ugyan 20 éves töretlen sikert tudhat maga mögött, az utóbbi pár évben sajnos több színésztől is meg kellett válnia. Meghalt Tábori Nóra, Kaszás Attila, Selmeczi Roland, s nemrégiben gyereket szült Szinetár Dóra. Értem, hogy the show must go on, de a mai előadás tényleg olyan érzést keltett, mintha csak úgy beugrottak volna színészek ezekre a szerepekre. Hiába a korábbi nagy siker, a darab nem bírta el ezt a sok változást. Sajnálom, szerettem volna imádni.

Lehet, hogy tanulnom kellene ebből az estéből, s most gyorsan bepótolni mindent, amit a színházban eddig kihagytam és fontosnak érzek? Szerintem egy hónapig járhatnék minden nap, hogy utolérjem magam. Pl. A képzelt beteg, Sylvia, Furcsa pár, Össztánc, Páratlan páros, ezeket mindenképp meg kellene még nézni.

Köszönjük antibaby!