ajándék

A legrosszabb karácsonyi ajándékok

243

Gyertyatartó és minden lehetséges éke otthonunknak

Előre félek, mi minden lesz a fa alatt, amitől hülyét kapok, de persze úgy kell tennem, mintha baromira örülnék neki, és ennél jobbat és szükségesebbet nem is kaphattam volna. A legsemmitmondóbbak természetesen a gyertyatartók, ez az az ajándék, ami bármilyen alkalomra gáz. Tuti, hogy nem megy színben, stílusban a lakáshoz, nincs rá szükség, mert már vagy ezer darab lapul a szekrény zugaiban, és ráadásul fejben kell tartanom, hogy ha anyámtól kaptam, és legközelebb nálam jár, mindenképp látható helyen legyen, mert ha nem, jön a hiszti, hogy nem is tetszik? Akkor minek vettem meg? Kapcsolódnak ehhez természetesen a mécsesek, a színes-szagos illatgyertyák végtelenített variációi, a füstölők, a pot purik, a keleti országokból származó dagadt kis Buddhák, a hatalmas zsiráfok, mindenféle szuper különleges fából készült állatszobrok, szélcsengők és egyéb ezoterikus cuccocskák. Mit kezdjek egy tollakkal díszített álomfogóval?olvass tovább

Ne adj botmixert!

2814

Két írást is olvastam arról, idén mik a legcikibb ajándékok, és érdekes, hogy míg az egyik környezetvédelmi szempontból fogta meg mindezt, a másik a divatra hajazott, így ami a zöld karácsonyi ajándékos cikkben ciki volt, azt a másikban előszeretettel díjazták. Számtalan ajándékról tudjuk már, hogy a kínos kategóriába tartozik, és ezek bizony évről évre szaporodnak. A technika fejlődésével sajnos egyre több a haszontalan ajándék, így akár a turmixgép és a botmixer is ebbe a kategóriába eshet, holott még pár éve jó ajándéknak tűntek.

Inkább személyre szólót!

Akkor jó az ajándék, ha nem saját magunkról szól, hanem arról, akinek ajándékot adunk. Érdemes a másikra koncentrálva vásárolgatni, és jó kikerülni a sablonos ajándékokat, amiknek látszólag mindenki örül, miközben azon morfondírozik, mit kezdjen vele, hova passzolja le. Jó gondolat a saját kezűleg készült ajándék, de persze ennek is megvannak a maga határai. Ne készítsünk gobeleint a konyhafalra, és ne öntsünk gipszből hűtőmágnest, gondolkodjunk kreatívabban és azt tartsuk szem előtt, mit szeret nagyon az, akit meg szeretnénk lepni.

Ajándéktárgyak

Kapni pár ínyencséget amit igazán érdemes kihúzni az ajándéklistáról. A dvd tartók, cd tartók már nem menők, az évek során mindenki begyűjtött párat ezekből, még a kocsiba sem kell, köszi. Az áruházakban kapható kétszáz forintos best of cédéket hanyagoljuk úgysem tudunk olyat venni, aminek az illető örülne, akkor inkább már gondolkodjunk a Keresztapa díszkiadásában. A lakáskiegészítők sem maradnak el karácsonyi ajándéknak, nos, ezeknek aztán valóban semmi értelmük, hiszen már karácsonyra amúgy is feldíszítettük a lakást. A kis angyalkák is maximum kiegészítőnek jók, mint a többi hasznos karácsonyi dísz amit esetleg úgy gondolnánk, hogy ajándékba mindenféle égősort és vicces, bohókás tárgyakat adunk. A gyertya és gyertyatartók, együtt az aromalámpácskákkal nagyon gagyik, a lehető legszemélytelenebb ajándék ami csak lehet. Persze céges ajándéknak tökéletes, de baráti vagy családi körben ez igencsak rossz választás. 

Kínos ruhadarabok

A béna kötött pulóverek, idétlen karácsonyi motívumokkal még akkor sem jöhetnek, ha nagy márkájúak. Maximum két hétig nem égő felvenni kari után, aztán már nagyon az. És következnek a csíkos zoknik. Ezeket a nagymamák előszeretettel ajándékozzák mindenkinek, a gond csak az, hogy egyrészt ocsmányak, másrészt műszálasak, harmadrészt még otthon sem vennénk fel ezeket. Vannak olyan otthoni zoknik, amik cukik, helyesek és szívesen mászkálunk bennük, de a tipikus zoknit inkább ne. A vásárokon minden évben kapható a sapka, sál kombó (igen, megint leírtuk ezt a szót), ami hasznos és kellemes, de nem biztos, hogy tetszik, mert talán nem megy a kabátunkhoz, nem illik a kesztyűnkhöz, satöbbi. A pasikat jobb megkímélni a vicces nyakkendőktől, az ördögös és szívecskék alsónadrágoktól, melyek egyáltalán nem viccesek, vércikik.

Konyhaeszközök, de minek?

Számtalan alkalomra kaptunk már botmixert, konyharuhákat, kötényt és kesztyűt, így azok is teljesen feleslegesek. A különböző konyhai eszközök azért nem jók, mert aki szeret főzni, már nyilván beszerzett ehhez mindent, aki pedig nem főz, az hülyét kap az ilyen ajándékoktól. Két éve, hogy a kávézás és teázás nagyon bejött hazákba, és ennek megfelelően el vagyunk látva mindenféle ínyencségekkel. A kávéfőző is már minden háztartásban ott lapul, így még a reklámnak sem nevezhető Senseo kávéfőző sem egy jó választás. Ha lehet, inkább kerüljük a konyhai dolgokat, valószínűleg úgysem fogunk tudni olyat venni, amivel örömöt okozunk másoknak.

Pipere holmik

A lehető leggagyibb dolog valakinek tusfürdőt venni, öccázért a déemben, mellé meg szintén ezen az áron adni egy testápolót. Ettől eggyel gázabb előre csomagolt ajándékot venni szintén valamelyik illatszer üzletben, akár hajsampon, balzsam és lakk kategóriában is.  Ezért az összegért inkább valami mást találjunk, könyvet vagy nemesebb italt. A fürdőszobai cuccok közt mindent visz a szó szerint nedvtaszító virágmintás kínai törölköző, ami helyett inkább a szabad száradást vállalnánk.

Ajándékozási parák

2826

Nem elég, hogy nyakunkon az ünnep, hajtás van a melóban, a suliban vizsgaidőszak, sztrájkolnak a vasúti dolgozók, ráadásul még az ajándékok miatt is főhet a fejünk - kinek, mit és mennyiért? Sok mindenen el kell gondolkozni, ha nem szeretnénk kellemetlen helyzetbe kerülni, megbántani másokat, és igazán nagy örömet szeretnénk szerezni szeretteinknek.

Kinek, mit és milyen értékben vegyünk? Mi van abban az esetben, ha ő semmit nem ad nekünk? Kinek kell ajándékot venni? Mi van, ha mi úgy gondoljuk, hogy meg kell ajándékoznunk az illetőt, mert szeretjük, mert közel áll hozzánk, és ezt szeretnénk kifejezni, de ő nem egészen így gondolja ezt? Persze nem ez a lényeg, adni jobb, mint kapni, de a másik mégis kényelmetlenül érezheti magát, ha mi készültünk meglepetéssel ő meg nem. A fordított eset pedig még rosszabb: kapunk ajándékot valakitől, akitől nem is számítottunk rá, és mi tényleg semmivel nem készültünk neki. Vajon azt hiszi, hogy nekünk ő nem is fontos? Mi a teendő? Beszéljük meg kinek, mit, mennyiért, de akkor oda a meglepetés varázsa, meg az egész olyan anyagiassá válik, nem?olvass tovább

Ne csomagolj!

2840


Alternatív csomagolási tippek papír helyett.

Továbbajándékozni ciki?

2847

Elkerülhetetlen, hogy olyan ajándékok is landoljanak nálunk, amik nem igazán vannak ínyünkre, ilyenkor nem csak az a kérdés, hogy ezekhez illik-e jó pofát vágni vagy rögtön jelezni kell, ez most nem annyira talált be, hanem az is, hogy mi legyen ezek további sorsa. Ez utóbbi esetben három út áll nyitva: az egyik, hogy tiszteletben tartva az ajándékozó szándékát örömöt színlelve - vagy tényleg azt érezve - eltesszük azt, legfeljebb nem használjuk soha. Másik lehetséges út, hogy az ajándékozóval megbeszélve kifogásainkat - nem jó a méret, nem tetszik a színe, van már ilyen, sosem használnám, stb - elkocogunk a boltba, és visszacseréljük azt. És a harmadik lehetőség a továbbajándékozás, ami a legtöbb ellentétet és ellenérzést hozhatja felszínre.

Egyszer szerencsétlenül megesett velem, hogy valakinek ajándékba vittem valamit külföldre, majd hazatértemkor rám bíztak egy csomó csomagot, hogy legyek olyan kedves, és vigyem el őket egy-két itthoni szerettüknek. A csomagocskák között pedig ott lapult egy, ami félreismerhetetlen zörgésével és csilingelésével elárulta magát - ő volt az a meglepetés, amit alig pár nappal azelőtt még én vittem nekik örömmel. Fogták, és átcsomagolták, majd a kezembe nyomták, hogy szállítmányozzam el a megadott címre. Na, ez valóban ízléstelen volt, és annyira bántó, hogy még ma is emlékszem rá, pedig jó pár évvel ezelőtt történt. Ezt tehát semmiképp ne játsszuk meg!olvass tovább