aids

A piros szalag története

162

A piros szalag a HIV-fertőzöttek, AIDS-betegek és a vírus elleni elkötelezett harcosok, szimpatizánsok szimbóluma szerte a világon. Alkotói névtelenek, viselői sokszínűek.

A piros szalag tervezői, a Visual AIDS művészcsapata, 1991-ben fogott hozzá a jelkép megtervezéséhez. Mindenképpen olyan szimbólumot akartak alkotni, amely diszkréten, ám kifejezően foglal állást a jó ügy mellett. Az ötlet egy szomorú esemény, a második Öböl-háború kapcsán született meg, amikor az emberek sárga szalagokat kötöttek a fák törzsére, hogy ezzel jelképezzék az Irakban harcoló és elesett katonák iránti szolidaritásukat. Az alkotói csapat három szempontot tartott különösen fontosnak a tervezés során.

Elsőként a névtelenségét, hogy ne egy-egy művésznévhez kössék a jelképet, a tervezők maradjanak a háttérben, és a közjó érdekében cselekedjenek. Hangsúlyos szempont volt az is, hogy a jelkép jogdíjmentesen felhasználható legyen bárki számára bármilyen célra, hogy gyártása és terjesztése ne legyen központosított, azaz senki ne juthasson anyagi haszonhoz a szalagból. Végül pedig szem előtt tartották, hogy a szimbólum soha ne lehessen valamilyen termékhez vagy brandhez köthető, azt mindenki egyénileg, egy nemes ügy szolgálatában viselje és állítsa elő.

A Visual AIDS a szalag bemutatására a művészvilágot hívta volna segítségül, a piros szalagokat és a célkitűzéseiket elküldték a New York-i Tony Award résztvevőinek. A résztvevők közül Jeremy Irons egyike volt azon keveseknek, akik felismerték az aprócska szalag jelentését, és kitűzték ruhájukra. Ezt követően olyan ismert közéleti személyiségek, mint Elizabeth Taylor vagy Lady Diana követték a példát, és közvetítették az összefogás fontosságát az egész világ felé. Európában 1992-ben kezdett hódítani  a kis szalag, amikor a londoni Wembley-stadionban megrendezett Freddie Mercury-emlékkoncerten több mint százezer szalagot osztottak szét a résztvevők között. A televízióközvetítést közel egymilliárd ember kísérte figyelemmel, így nem telt bele sok idő, s az aprócska jelkép a legváltozatosabb formákban tűnt fel. Fémből, rubinból, egyszerű szövetből és minden elképzelhető anyagból gyártani kezdték, de bármiből is készült, az üzenet egy és ugyanaz maradt.

Mára az aprócska szalag nem kevesebbet hivatatott jelképezni, mint a szeretetet, a vért és a betegségből származó testi-lelki fájdalmakat, az AIDS elleni szenvedélyes és gyakran kilátástalan harcot, és végül, de nem utolsósorban arra próbál ráébreszteni, hogy a biztonságos szex szinte semmibe nem kerül, de pusztán hanyagságból s nemtörődömségből nagy árat fizethetünk a felelőtlenségért. Hordja mindenki, aki együtt érez, aki gyászol, aki fertőzött, aki segíteni akar, de viseli az is, aki csupán lelkiismerete megnyugtatása érdekében, szolidaritása jeléül választja a szimbólumot. A szalag egyszerűsége és egyértelmű üzenete olyannyira hatásosnak bizonyult, hogy azóta számos egyéb, nemzetközi figyelmet kívánó mozgalom is átvette a szalag formáját, csak színét változtatják, ilyen például a rózsaszín, emlőrákra emlékeztető és figyelmeztető masnicska.

Tények és tévhitek a HIV-fertőzésről.

Nézd meg a hírességeket, akik az AIDS áldozatai lettek!

Forrás: tabu

Shivamantra az AIDS prevencióról

163

ahogy közeledik az aids világnap (december 1.), úgy szaporodnak a külföldi tévécsatornákon a hiv/aids ellenes, prevenciós és felvilágosító filmecskék, reklámok, kampányok. sajnos magyarországon nem történik egyelőre semmi, főleg a pénz hiánya, az odafigyelés hiánya és az ész hiánya miatt. a nemzeti aids bizottság ugyan működik, de semmit nem csinál. egyszer meghívtak engem is, de aztán már nem, hiába kértem, mégsem.

gondolom, egy hiv-fertőzött csak útban lenne a nemzeti aids bizottságban - én ezt meg is értem. addig is, amíg az embereknek megjön az esze magyarországon, és ismét lesz prevenció, figyelmezzünk más országokra. hiszen amúgy is éppen az a magyar hiv/aids-helyzet egyik legbutább jellemzője, hogy mindenki azt hiszi, ez nálunk nem történhet meg. jelentem: történik minden percben. mindaddig, amíg a magnumban és a 69-ben gumi nélkül kúrják egymást a fiúk, mindaddig, amíg a coxx-ban bármikor percek alatt szerezhetsz faszt óvszer nélkül, mindaddig amíg olyan kérdéseket kapok, amilyeneket, én egészen biztos vagyok benne, hogy a gyanútlan hiv-fertőzöttek itt mászkálnak közöttünk. nem is sejtik, aztán csak putty, meghalnak.

nézegessetek külföldi példákat! a francia aides kampányában rugby-sztárok tanítanak arra, hogy az aids ellen kell harcolni, nem az aids-esek ellen.

Köszönjük shivamantrának!

Terhesen

320

Olvastam ezt a hírt, amiről az jutott eszembe, hogy vajon ti mit gondoltok, kötelezővé kellene-e tenni a hiv-szűrést terhes nők esetében, vagy sem. new jersey-ben most megszavazták azt a jogszabályt, ami szerint a terhes nőknek és az újszülötteknek kötelező hiv-szűrésen kell átesniük. A rendelkezés célja, hogy növeljék a biztonságot és a túlélés esélyét, valamint hogy csökkentsék a fertőzéssel járó stigmát. Ha mindenkit szűrnek ugyanis, akkor kevésbé kínos és zavarbaejtő a szűrés külön kérése, elrendelése. a jogvédő szervezetek természetesen tiltakoznak, és a személyiségi jogok védelmére hivatkoznak. Ugyanakkor a kötelező szűrést a terhesség első és a harmadik trimeszterében csak akkor végzik el, ha az érintett nő nem kéri kifejezetten annak elhagyását.

Ti mit gondoltok erről?

Köszünjük Shivamantrának!

Jobban jártam, mint a rákkal

2673

Shivamantrával találkozhattatok már a cotcot oldalain, hisz bloggereink között őt is tisztelhetjük. Amit eddig talán nem tudtatok róla, hogy öt éve HIV pozitív, s sorsát felvállalva a hivpozitiv.hu és a shivamantra.hu oldalak szerkesztésével a köz szolgálatába szegődött. Megkérdeztük, hogy dolgozta fel a vele történteket, s milyen kilátásai vannak egy HIV fertőzöttnek ma, Magyarországon

Tudod, hogy hogyan fertőződtél meg a vírussal?
Igen, viszonylag pontosan tudom, hogyan történt. Szerelmes voltam egy férfiba, és megbíztam benne. Nem kellett volna, kiderült, nem volt érdemes a bizalmamra. Aztán ezt tisztáztuk. Egyszer nem vigyáztam eléggé, és akkor meglett a baj. Szinte azt is pontosan tudom, melyik nap történt, ezért aztán nagyon hamar elkerültem orvoshoz is, szinte azonnal elmentem szűrésre.

Mit éreztél akkor amikor megtudtad, hogy fertőzött vagy?
Nagyon megrázó volt, de rögtön tudtam, hogy muszáj tovább élnem. Persze ez nem ment könnyen, hónapokig kínlódtam. Eleinte úgy éreztem, most tényleg vége a világnak, nincs mit tennem egyáltalán. De aztán utánanéztem a dolognak, és hamar kiderült, minden esélyem megvan arra, hogy még sok évig éljek, többé-kevésbé azonos életminőséget folytatva, mint előtte. Ekkor megnyugodtam, de azért minden nap gondolok arra, hogy vigyáznom kell magamra és másokra is.

Milyen tünetei vannak, annak ha valaki HIV pozitív?
Eleinte semmilyen tünete nincs a fertőzöttségnek, ezért is fontos, hogy elmenj egy tesztre, ha bármilyen kétséged van. Késő, ha csak akkor mész, amikor tüneteid is vannak. 

Úgy tudom, a második tesztet már névvel, címmel veszik fel, ha az első teszten felmerül a fertőzöttség gyanúja.
Ez attól is függ, hogy hol csináltatod a tesztedet. Annak, hogy pozitív eredmény esetén elkérik a nevedet, az is lehet az oka, hogy az adott intézményt jogszabály kötelezi járványügyi szabályok betartására. Ráadásul a kezelés már nem lehet anonim: a rendszeres tesztek és a gyógyszerek csak társadalombiztosítással érhetők el, viszont úgy ingyenesek. 

Sokakban merül fel a kérdés, mi a helyzet a véradással. Ha vért adok, azt ellenőrzik? Küldenek valami papírt, ha baj van?
Igen, pontosan így van. Magyarországon 1986 óta nagyon szigorúan ellenőriznek minden vért és vérkészítményt. Ha az általad adott vérrel kapcsolatban bármilyen kétség felmerül, azonnal visszarendelnek, és letesztelnek. A vérkészítmény útján történő fertőződés szerencsére Európában már teljesen kizárt, ugyanakkor nagyon jó dolog, ha vért adsz: így egy füst alatt két jó dolog is történik veled: segítesz, és teszted is lesz.olvass tovább

Sztárok az AIDS ellen

3783

A H&M ruházati üzletlánc ebben az évben is elindítja Designers Against AIDS (DAA) névre keresztelt kampányát. A kampányhoz limitált szériás pólók, pólóruhák tartoznak, amiket zenészek népszerűsítenek. A kampány sztárjai között idén olyanokat találunk mint Katy Perry, Roisin Murphy, Estelle, Yoko Ono, Dita Von Teese, Cyndi Lauper és a Tokio Hotel, akik plakátokon népszerűsítik a darabokat.

Az üzletlánc a fiatalok figyelmét szeretné felhívni a kampánnnyal az AIDSveszélyére és a védekezés fontosságára. A márka célközönsége a fiatal generáció, ezért a sztárok közreműködésével biztosan eljut a tinédzserekhez az üzenet. A figyelemfelhívás mellett jótékony célt is szolgál a kollekció. A száz százalék pamutból készült pólókból befolyt összeg huszonöt százalékát fordítja az üzletlánc az rettegett betegség elleni küzdelemre. 

A lányoknak és fiúknak szánt pólók ára 9,99, a pólóruháké pedig 14,99 font lesz, így széles a potenciális vásárlók köre, ráadásul a nyolcvanas évek stílusában készült, neonszínekkel tarkított darabok biztosan kelendőek lesznek. A limitált kollekció 2009. május 28-tól kapható, arról sajnos nincs információnk, hogy nálunk is megjelennek-e, lesznek-e, és ha igen, melyik üzletekben.